Main menu

header

921 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Producții îndrăznețe, exploatând texte clasice celebre și având în distribuție nume sonore ale scenei românești își fac loc în programul teatrelor autohtone, din care vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

Silviu Biriș, „vânat” de Ozana Barabancea și Magda Catone, în comedia „Ia-le banii!”, la Sala Dalles

Cum ți se dă viața peste cap atunci când te pregătești să devii socru puteți afla urmărind comedia explozivă „Ia-le banii!”, o adaptare a lui Răzvan Oprea după celebrul text „Oscar”, de Claude Magnier. Piesa spune povestea unui industriaș bogat și zgârcit, care ajunge să-și piardă avuția după un șir de întâmplări năucitoare, declanșate de vizita unui pretendent la mâna fiicei sale. Omul de afaceri, interpretat fabulos de Silviu Biriș, este încolțit în situații neprevăzute, vânat de două dive insistente (interpretate de Magda Catone și Ozana Barabancea) iar caruselul de erori comice pare să nu se mai oprească. Povestea spumoasă, adaptată la realitățile românești, îi mai are între protagoniști pe Sergiu Costache, Ana Odagiu, Pavel Bârsan, Rădița Roșu și Natalia Dragomir. „Ia-le Banii!” se joacă pe 17 februarie, de la ora 19:00, la Sala Dalles din București.

Șerban Pavlu: singur și neînțeles în „Platonov”, în premieră la Bulandra

O adaptare după primul text dramatic al lui A.P. Cehov, scris de acesta la 18 ani, dar descoperit abia la 20 de ani după moartea dramaturgului, este montată acum în premieră pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. Pe 18 și 19 februarie, de la ora 18:30, la Sala „Toma Caragiu”, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Platonov”, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, o tragicomedie ce ilustrează natura relațiilor într-o societate închisă, marcată de ipocrizie, în care indivizii au existențe ratate și se complac în a trăi singuri și neînțeleși, amânând mereu pe „mai târziu” fericirea. Eroii plictisiți de viață, poveștile amar-nostalgice și conflictele lor interioare sunt fermecător reconstituite de o echipă de artiști de excepție, între protagoniști numărându-se Șerban Pavlu, Daniela Nane, Gheorghe Ifrim, Dan Aștilean, Cătălin Babliuc, Constantin Dogioiu, Lucian Ifrim, Rodica Lazăr și Teona Stavarache. Următoarele reprezentații sunt programate pe 8 și 9 martie. 

„Spectatorul condamnat la moarte”: Carmen Tănase și Marius Manole, în sala de judecată

921 30 2O producție nouă și foarte îndrăzneață a echipei Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu este prezentată în această săptămână în fața publicului bucurestean. Pe 19 februarie, de la ora 19:00, Teatrul Bulandra găzduiește la Sala „Liviu Ciulei” reprezentația piesei „Spectatorul condamnat la moarte”, de Matei Vișniec, o parodie la adresa justiției, în regia Antonellei Cornici. O crimă comisă în sala de teatru îi transformă pe spectatori în martori. Oricine poate fi acuzat și condamnat, tensiunea crește odată cu interacțiunea cu publicul, iar pledoariile provoacă permanent sala. Spectacolul se bucură de contribuția a doi mari artiști autohtoni, Carmen Tănase și Marius Manole, care interpretează o judecătoare plictisită și un procuror plin de zel. Din distribuție mai fac parte Vlad Bânzoiu, Ana-Maria Fasolă, Ștefan Liță, Evelyn Marcu, Dani Popa și Flavia Perșa. Următoarea reprezentație are loc pe scena Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, pe 24 februarie.

„Azilul”, prima montare coregrafică a Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava

Un celebru text al lui Maxim Gorki este prezentat într-o variantă inedită pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava. Pe 22 februarie, de la ora 19:00, are loc premiera spectacolului „Azilul”, o adaptare după „Azilul de noapte”, aceasta fiind și prima montare coregrafică produsă de echipa teatrului sucevean. Regia și coregrafia sunt semnate de tânăra coregrafă Alice Veliche. Imaginea umanității decăzute, măcinată de vicii, trădări și ură, este ilustrată cu multă sensibilitate și fantezie prin gesturi, cuvinte și efecte video. În ipostaze sugestive, protagoniștii transpun pe scenă o reflecție a societății îngenunchiate, cu indivizii căutându-și identitatea și libertatea. Din distribuție fac parte: Răzvan Bănuț, Cristina Florea, Delu Lucaci, Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc, Diana Lazăr și Bogdan Amurăriței.