Main menu

header

921 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Sofisticat, eclatant, spectaculos, calendarul Pirelli 2023 este din nou ce a fost mereu - un obiect de colecție. Intitulat „Scrisori de dragoste către muză”, calendarul este un omagiu adus unui grup de „femei extraordinare” - artiste, activiste, sportive, cercetătoare - care au inspirat-o pe fotografa australiană Emma Summerton.

Fundaluri elaborate, elemente suprarealiste

14 muze, un calendar: Pirelli 2023. Modele de top sunt în centrul conceptului „Scrisori de dragoste către muză”, care stă la baza ediției 2023 a unuia dintre cele mai faimoase calendare ale lumii. „Am vrut să mă întorc la rădăcina etimologică a cuvântului muză și să portretizez femei care mă inspiră pentru contribuția lor la literatură, știință și arte. Ideea a fost să reprezint ceea ce sunt ele cu adevărat și să creez lumi care să reflecte și să spună marile lor povești. A avea o echipă aproape exclusiv feminină a făcut ca întreaga experiență să se simtă deosebit de specială”, a declarat Summerton pentru CNN. Muzele-model apar în fotografii extrem de stilizate. Filmate în New York și Londra, modelele au fost fotografiate pe fundaluri elaborate, impregnate de realism magic și elemente suprarealiste - flori enorme, păduri întunecate, bufnițe și oglinzi optice. În completarea tabloului magic sunt costumele fantastice ale creatoarei de modă Amanda Harlech.

Ipostaze izbitoare

921 29 2Summerton a încercat să aducă un omagiu câtorva dintre creatoarele care i-au influențat cel mai mult munca, de la pictorița mexicană de origine britanică Leonora Carrington și actrița italiană Monica Vitti, până la regizoarea americană Maya Deren și artista australiană Vali Myers. Realizatoarea calendarului Pirelli 2023 le-a folosit ca referințe pentru a construi fiecare personaj „și a crea un anume tip de energie în jurul fiecărei muze”. De exemplu, Guinevere Van Seenus - „Fotograful” - a fost primul model imortalizat. În imagine, „muza” apare ținând un aparat de fotografiat în fața unei oglinzi de lungime completă, pe care stă cocoțată o bufniță, simbolul înțelepciunii. „Emma a creat un vis și să o privesc făcând asta a fost cel puțin educativ pentru mine”, a spus modelul. Cara Delevingne, care a jucat într-o serie de filme, pe lângă cariera sa de model de mare succes, apare în rolul „The Performer”, îmbrăcată într-o ținută de macramé și în ipostaze izbitoare, printre păpădii uriașe.

„Punte între fantezie și realitate”

921 29 3În 2016, o altă femeie din cele câteva care au realizat calendarul Pirelli de-a lungul anilor, Annie Leibovitz, a rupt tradiția de nuduri artistice, fotografiind o distribuție de femei de înaltă performanță, în portrete aproape în întregime îmbrăcate. „Pirelli nu mai este calendarul taților de pe vremuri. Ediția 2023 dă o voce tuturor celor implicați și face o punte între fantezie și realitate. Mi-a permis într-adevăr să fiu eu însămi. Să pozez pentru calendarul Pirelli este un reper în cariera mea și, în același timp, o onoare, așa că am răspuns afirmativ înainte de a ști conceptul din acest an. Iar când l-am aflat, am fost complet cucerită”, a spus Ashley Graham, care a pozat în premieră pentru calendar, în ipostaza „Activistul”. Și asta pentru că este cu adevărat o luptătoare pentru acceptarea de fiecare femeie a propriului corp și abandonarea stereotipurilor care duc atâtea tinere pe drumul spre tulburări grave de alimentație.

Ioana d’Arc cu proteze la ambele picioare

921 29 4Modelul Lauren Wasser, care a participat la lansarea calendarului, a spus că „aceste imagini captivează și fac privitorul să dorească mai mult. Este cu atât mai remarcabil efectul cu cât în zilele noastre suntem suprasaturați de imagini. Dar fotografiile Emmei rezonează diferit. Ea mi-a capturat cu adevărat esența de rezistență și forță”. La 24 de ani, modelul, fostă jucătoare de baschet care a suferit de sindromul șocului toxic și și-a pierdut ambele picioare, este și o ferventă activistă care încearcă să atragă atenția asupra acestei boli. Pentru calendar, ea a fost distribuită în rolul „Atleta” și apare ca Ioana d’Arc, pe fundalul unui ocean, strângând o sabie mare de argint, în poziția unui războinic. „M-am simțit cu adevărat puternică. Emma a știut să ne descrie unghiurile și punctele noastre forte. Este ceva ce nu prea putem vedea în lumea modei”, a spus Wasser, care a purtat proteze de aur pentru sesiunile foto. La rândul său, faimoasa Bella Hadid este distribuită în rolul „The Sprite” - ea apare ca un faun dintr-un tărâm fermecat.

Ediție de colecție

921 29 5Modelul de culoare de mărime „plus”, Precious Lee, se ghemuiește pe o saltea… are păr albastru și o rochie strâmtă, la fel de albastră… Este „The Storyteller”. Adut Akech, un alt model de culoare, este învelită în hârtie absorbantă albă și întruchipează „The Dream Catcher”. La rândul său, Adwoa Aboah este înfățișată ca „Regina”, așternută pe nisip auriu, precum regina egipteană Nefertiti. He Cong, un model chinez, este distribuită în rolul „Femeia înțeleaptă”. Și Kate Kloss este întruchiparea performanței într-un segment al societății - știința. Modelul apare în dreptul unei oglinzi albastre magice și este în rolul „The Tech Savant”. „Militez constant pentru importanța prezenței femeilor în poziții de conducere. Rezultatul muncii Emmei este o interpretare a feminității și a felului în care forța interioară acționează pentru fiecare”, a spus modelul la lansarea calendarului. Ediția 2023 a calendarului Pirelli este deja foarte râvnită, considerată de colecție și reprezintă un stil complet nou.

Emma Summerton este doar a cincea femeie care a realizat calendarul Pirelli de când a fost lansat pentru prima dată, cu peste o jumătate de secol în urmă, de compania italiană de anvelope

De la semierotism lucios la artă şi diversitate

921 29 6Calendarul Pirelli nu este doar un alt calendar ca oricare altul. În fiecare an, face furori cu fotografiile sale. Nu este de mirare - de-a lungul timpului, fotografiile au fost realizate de artiști de top mondial, de la Helmut Newton și Peter Lindbergh până la Karl Lagerfeld. Cele mai cunoscute modele și superstaruri din lumea sportului, filmului și muzicii au stat în fața camerei: Cindy Crawford, Naomi Campbell, Kate Moss, Patti Smith, Milla Jovovich, Jennifer Lopez, Penelope Cruz, Sophia Loren, Cher, Iggy Pop și mulți alții. Publicat de filiala din Marea Britanie a producătorului italian de anvelope Pirelli din 1964, calendarul a evoluat de la semierotism lucios la artă și diversitate.