Main menu

header

921 25 1de Radu C. Munteanu şi Adrian Barna

Încă din prima zi în care producția „Wednesday” a intrat pe Netflix, a fost isterie totală în România. În spațiul public au apărut numeroase informații despre locurile pe care regizorul Tim Burton le-a ales pentru a plasa acțiunea, însă se pare că nu toate au fost reale. Mihai Dorobanțu, unul dintre marii scenografi ai României, dar și producător, actor și realizator de decoruri complexe pentru filme și seriale, ne-a povestit lucruri extrem de importante despre filmări, dar și despre locurile în care au fost făcute acestea, cum au fost construite obiectele de decor, orașul Jericho, apartamentul în care au „locuit” Wednesday Addams și colega ei simpatică, Enid, Pilgrims și multe alte detalii de culise.

Scena cu canoe s-a filmat în platoul 9, nu pe Lacul Brănești

Studiourile Buftea au căpătat și mai multă notorietate odată cu celebrul serial „Wednesday” de pe Netflix. La un moment dat, s-a spus în spațiul public faptul că scena concursului cu canoe în cadrul căruia echipa lui Wednesday și a lui Enid, „Pisicile Negre”, a ieșit învingătoare, s-a filmat pe Lacul Brănești. Nimic mai fals! Scenograful Mihai Dorobanțu a declarat că scena nu s-a filmat pe Lacul Brănești, ci în platoul 9 ce aparține de Studiourile Buftea, care este al doilea ca mărime din Europa. Este vorba despre o hală imensă, dotată cu tot ce trebuie, cu sisteme de încălzire, răcire și nu numai. Potrivit declarațiilor oferite de Mihai Dorobanțu, scena era nesigură dacă era filmată pe lac, din cauza faptului că mișcările actorilor nu pot fi controlate, iar pH-ul apei ar fi putut să fie dăunător oricărui actor, astfel încât s-ar fi putut întâmpla o tragedie. „Scena cu canoe nu a fost filmată pe niciun lac, ci aici, în platou. Acest bazin se umple în opt zile și mai durează încă şase zile pentru ca apa să fie curățată, să fie trimisă la laborator și să nu existe niciun fel de pericol pentru actori. Dacă vreun actor suferă vreo afecţiune de piele, acesta nu doar că ratează scena în sine, ci le ratează și pe cele viitoare. Aici, în platou, este mult mai simplu de controlat totul și nu există niciun fel de risc, din niciun punct de vedere. Practic, așa cum vedeți acest bazin întins, a fost umplut, s-a pus decor și tot aici s-au filmat și scenele cu sirene din serialul Wednesday. Totul a fost sub control și atent supravegheat, pentru a nu exista nici cea mai mică problemă. Apa de aici se poate încălzi, se poate răci, iar actorii au parte de tot confortul. Este foarte important ca nimeni să nu aibă de suferit și toate scenele, indiferent de complexitatea lor, să fie filmate sub atenta supraveghere medicală. În apă a stat, în permanență, un scafandru, un medic afară și ambulanța la ușă. Am avut totul sub control și a ieșit foarte bine. Pesemne că și decorul a fost excelent, atâta timp cât oamenii chiar au crezut că s-a filmat pe un lac și nicidecum în studio. Acesta este platoul cu numărul 9 din cadrul celor 19 ce aparțin de Studiourile Buftea și este al doilea ca mărime din Europa”, a spus Mihai Dorobanțu, în exclusivitate pentru revista Taifasuri.

Apartamentul în care au locuit Wednesday Addams și Enid nu a fost la Castelul Cantacuzino

921 25 2Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Academia Nevermore a fost, în realitate, la Castelul Cantacuzino. Firește, modificat totul în postproducție. De fapt, apartamentul în care au locuit Wednesday și Enid nu există sub nicio formă în Bușteni, la Cantacuzino, ci într-un alt platou de filmare ce aparține de Studiourile Buftea. Mihai Dorobanțu ne-a oferit, și de această dată, toate detaliile: „În acest platou a fost construit de la zero apartamentul fetelor (n.r. - Wednesday și Enid). Apartamentul acela frumos, cu vitraliu. Nu, nu a fost la Cantacuzino, ci aici. A fost construit suspendat, pentru ca Victor Dorobanțu alias Mânuță, să poată filma așa cum trebuie scenele, mai ales că rolul lui chiar a fost cel mai dificil din tot serialul.

După ce s-au terminat filmările, producătorii au decis să distrugă din recuzită, iar printre aceste lucruri s-a numărat și apartamentul fetelor. Nu au vrut să fie folosite și pentru alte producții, fiind unice. S-a mai distrus și statuia cu pasărea care conducea spre Mătrăguna, alianța elevilor de la subsolul Nevermore. A fost decizia lor”.

Singurele clădiri reale din Jericho

921 25 3Cu siguranță unul dintre punctele de atracție de la Studiourile Buftea este orașul Jericho, construit în totalitate pentru producția Wednesday de pe Netflix. Ceea ce nu multă lume știe este că respectivele clădiri nu sunt altceva decât simple schele, acestea fiind prezentate într-un mod extrem de realist. Din față par a fi case, magazine și nu numai, însă interiorul nu există, fiind alcătuite dintr-o simplă fațadă din lemn, decorată cât mai realist posibil. Singurele clădiri reale din Jericho, în care chiar se poate intra sunt cafeneaua Girueta, care, după cum a dezvăluit Mihai Dorobanțu, urmează să beneficieze de aprobare pentru a funcționa legal și pentru oamenii care vor să servească ceva bun în centrul orașului Jericho. „O altă clădire reală este un magazin de haine, de fapt, amplasat în imediata vecinătate a bisericii albe din centrul orașului, acolo unde Wednesday Addams a aruncat în aer statuia lui Crackstone și unde a cântat la violoncel. Restul, așa cum v-am zis, simple schele colorate și decorate realist. Interesant, nu? Nici casa șerifului nu este una reală. Ce-i drept, s-a muncit ceva mai mult la ea și a fost construită fix pe stilul american, realist și superatractiv, însă nici acolo nu se poate intra”.

Satul pelerinilor a fost construit pe un fost decor Boston 1800

Cu siguranță curiozitatea fanilor Wednesday i-a împins să se gândească și la satul pelerinilor, acolo unde Wednesday Addams a și aflat mai multe detalii inedite despre Crackstone, dușmanul de moarte al familiei sale, din moși-strămoși. Pentru filmări s-a construit o singură clădire, cea a scenei în care prizonierii lui Crackstone sunt incendiați cu tot cu aceasta, clădire care s-a potrivit și s-a integrat perfect în decorul deja existent al unui Boston din 1800, folosit în multe alte producții românești și nu numai, de-a lungul timpului. Aici, totul pare cum nu se poate mai realist și nici nu zici că te mai afli în România...

Curtea Academiei Nevermore este aproape intactă

921 25 4Un alt loc important din cadrul Studiourilor Buftea îl reprezintă curtea Academiei Nevermore, acolo unde s-au filmat numeroase scene: întâlnirea cu părinții în week-endul părinților, masa acestora, dar și multe scene de viziuni ale personajului principal - Wednesday Addams. Deși din exterior este tot o schelă, curtea elevilor de la Nevermore a rămas aproape intactă. Statuia care duce în subsol a fost luată de producție din motive ce țin de siguranța filmărilor, așa cum este menționat mai sus, însă a rămas la fel de spectaculoasă!

Oraşul Jericho a fost „construit” în platoul 9 al Studiourilor Buftea, al doilea ca mărime din Europa