Main menu

header

921 18 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Lumea îmbătrânește, natalitatea globală scade și oamenii trăiesc mai mult. Rezultatul? Țările devin mai echilibrate generațional… spre seniori. Statistica globală Longevity Management Scorecard arată care sunt cele mai bune țări pentru persoanele de vârstă înaintată, luând în calcul speranța de viață, sistemele de îngrijire a sănătății și gradul de fericire generală.

Peste un miliard de pământeni se încadrează în categorie

Un bun management al longevității la nivel național implică trei elemente de bază. Primul este longevitatea, considerată o reflectare a calității vieții în acea țară. Cu cât speranța de viață a unei țări este mai mare, cu atât se manifestă mai multă experiență cu generațiile mai în vârstă. Urmează asistența medicală de calitate, esențială pentru îmbătrânirea sănătoasă, și fericirea - poziția unei țări în indicii mondiali de fericire reflectă nivelurile de satisfacție și acționează ca un indicator general al calității vieții cetățenilor la orice vârstă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, senior este considerată o persoană care are vârsta peste 60 de ani. În prezent, la nivel global, peste un miliard de oameni se încadrează în această categorie. Până în 2050, OCDE estimează că 30% dintre oameni vor avea 65 de ani sau peste. Există și excepții - în SUA, de exemplu, mulți cetățeni sunt uluiți să primească o invitație de a se alătura puternicei AARP (Asociația Americană a Persoanelor Pensionare) la împlinirea vârstei de… 50 de ani.

Norvegia și Elveția au 100% acoperire la pensie

Indicele global de pensionare Natixis 2022 a făcut un clasament al țărilor cu cele mai bune condiții pentru persoanele în vârstă. Cea mai prietenoasă țară pentru pensionari s-a vădit Norvegia. Țara se află în fruntea clasamentului din mai multe motive. Pentru început, a obținut cel mai mare scor în categoria „Sănătate”, în mare parte datorită speranței medii de viață ridicate, care este de 83 de ani, cu nouă ani mai mult decât media globală. Norvegia are, de asemenea, cel mai mare scor dintre toate țările pentru guvernare, o categorie măsurată prin evaluarea nivelurilor de corupție, a stabilității politice și a eficienței guvernamentale. Rata de angajare de 71,1% în rândul persoanelor în vârstă, dintre care foarte mulți cu studii superioare, este cu aproape 15 procente mai mare decât media regională. Alte puncte remarcabile includ a doua cea mai scăzută rată a sărăciei pentru bătrânețe din regiune și acoperirea la pensie, de 100%. Pe locul al doilea s-a clasat o altă țară europeană, Elveția, care stă foarte bine la factorii de mediu și are, de asemenea, cel mai mare scor general în categoria „Finanțe la pensie”, întrucât țara oferă o acoperire de 100% la pensie pentru adulții cu vârsta peste 65 de ani. În același timp, politicile și programele care promovează sănătatea adulților în vârstă și un mediu favorabil au ca rezultat faptul că o persoană de 60 de ani care locuiește în Elveția se poate aștepta să trăiască în medie încă 25 de ani, dintre care 19 sănătoși, după retragere. Elveția are, de asemenea, o rată peste media regională a conexiunilor sociale și a satisfacției libertății civice în rândul persoanelor în vârstă.

Suedia, Germania și Canada - longevitate prin sisteme sanitare avansate

Suedia se mândrește cu rate ridicate de ocupare a forței de muncă la vârste înaintate și un nivel educațional superior în această categorie de populație. Adulții în vârstă de aici raportează, de asemenea, o satisfacție ridicată cu privire la siguranță, libertatea civică și transportul public. La rândul său, Germania figurează în top. Notabil și în cazul acestui stat este proporția semnificativă de persoane cu studii superioare în vârstă de peste 60 de ani care rămân active, încadrate în muncă. De asemenea, Germania punctează masiv la conexiunile sociale și libertatea civică, precum și la speranța de viață și sănătate. În imediata apropiere din perspectiva calității vieții vârstnicilor se situează Canada. Plasarea în top 5 se datorează scorurilor deosebit de ridicate în domeniul sănătății, care asigură o longevitate peste medie. De asemenea, țara ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește siguranța veniturilor, cu o acoperire a pensiilor de 97,7% și o rată a sărăciei în rândul vârstnicilor mult sub media regională.

Țările de Jos, Islanda și Japonia - satisfacție față de nivelul de trai

Țările de Jos sunt un loc excelent pentru vârstnici în primul rând din punct de vedere al combaterii sărăciei la această vârstă. Practic, toate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani primesc pensie. Vârstnicii din acest stat declară, de asemenea, o mare satisfacție față de conexiunile sociale și libertățile civice. Un alt stat nordic, Islanda, se remarcă prin cea mai scăzută rată a sărăciei la bătrânețe din regiune - 1,6%. De asemenea, islandezii înregistrează o speranță de viață de 25 de ani după împlinirea vârstei de 60 de ani, cu 18 dintre aceștia sănătoși. De asemenea, Islanda se distinge în ceea ce privește satisfacția seniorilor față de standardul de viață, siguranța și libertatea civică. Din celălalt capăt al lumii a intrat în top Japonia. Țara Soarelui Răsare are cea mai mare proporție de persoane în vârstă din lume, cu o treime din japonezi având deja vârsta de peste 60 de ani. Dar, în același timp, Japonia ocupă primul loc în domeniul longevității grație performanței sistemului său de sănătate, cu o speranță de viață de 26 de ani peste vârsta de 60 de ani, cu mai bine de 20 de ani dintre aceștia în stare bună de sănătate. Mai mult, seniorii japonezi manifestă o satisfacție ridicată față de nivelul lor de trai, conexiunile sociale și sentimentul de siguranță.

Cea mai prietenoasă ţară pentru seniori este Norvegia, unde o pensie medie ajunge pentru ca posesorii să se bucure de relaxare în Parcul Naţional Jostedalsbreen

Marea Britanie, Franța, Australia, Spania și Israel figurează printre cele mai bune țări pentru seniori (Longevity Management Scorecard)

SUA - 96% din vârstnici au educaţie secundară sau superioară

Statele Unite ale Americii ocupă un loc deosebit de ridicat în ceea ce privește viața persoanelor vârstnice, cu 96% din populația de peste 60 de ani având o educație secundară sau superioară, cu implicații directe asupra veniturilor și standardului de viață. La nivelul întregii țări, persoanele în vârstă declară o satisfacție ridicată cu privire la conexiunile sociale, iar longevitatea și speranța de viață sănătoasă sunt în top, chiar dacă sărăcia la această categorie de vârstă este mai ridicată decât în alte țări care se află în topul celor mai bune locuri în care pot trăi seniorii. Pe state, se remarcă New Hampshire, cu o speranță de viață de 84,2 ani și cu cea mai scăzută rată de sărăcie a vârstnicilor, Hawaii, care surclasează celelalte state americane la capitolul asistență medicală și longevitate (86,5 ani) și cu cel mai mare venit mediu al pensionarilor, precum și Colorado, cu circa 40% din populația de 65 de ani a statului cu o diplomă de licență și, de asemenea, cu un sistem de sănătate foarte performant, care asigură o foarte scăzută rată anuală de mortalitate pentru rezidenții de 65 de ani și peste.