Main menu

header

922 28 3de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Situat într-o regiune germană renumită pentru frugalitate, Tübingen este cunoscut pentru reputația sa de oraș extrem de verde, unde veganismul și respectarea mediului sunt implicite. Fără să existe vreo lege care să-i oblige, locuitorii acestui oraș ca o carte poștală nu consumă junk-food și nu-și transformă localitatea într-o groapă de gunoi.

Grupuri de locuințe autonome, cu gătitul și cumpărăturile organizate colectiv

922 28 4În sud-vestul Germaniei, cuibărit între Alpi și parcul natural dens împădurit Schönbuch, se află Tübingen, un oraș universitar care pare desprins din filmele Disney. Construit în jurul localității vechi, seculare, perfect conservat, cu alei pietruite, case vechi din lemn și canale ondulate, acest colț de Rai are în mijloc o insulă formată în jurul râului Neckar, care este acoperită cu flori primăvara și strălucește auriu toamna. Orașul pare de basm, cu peisaj idilic și atmosferă tinerească - din cei 90.000 de rezidenți, peste 27.000 sunt studenți la Universitatea din Tübingen. Orașul este inovator pe direcția protecției mediului, toți locuitorii respectă regulile firesc, natural, iar stilurile de viață pot fi alternative, dar în fond sunt variațiuni pe aceleași teme eco și vegetariene. „În Tübingen există inițiative de grupuri de locuințe autonome, în care gătitul și cumpărăturile alimentare sunt organizate colectiv și sunt în mare parte vegane. Oamenii care locuiesc acolo sunt activi din punct de vedere politic, cultivă conștientizarea pentru subiectele sociale și ecologice și contribuie la scena culturală prin organizarea de concerte, prelegeri, festivaluri și petreceri. Mâncarea oferită la aceste evenimente este vegană”, explică Jenny Bröder, rezident care lucrează la universitate.

Pâine cu banane livrată cu mașină electrică

922 28 6Magazinele cu produse alimentare tradiționale din alte țări, cum este populara brutărie turcească din oraș, comercializează preponderent mâncăruri vegetariene sau vegane, pentru a accentua și perpetua stilul local. În brutăria lui Yalcin, de exemplu, există specialități delicioase umplute cu spanac, cartofi, vinete, tahini și brânză, alături de o pâine turcească circulară și salate din abundență. Iar tinerii duc trendul mai departe. Amelie Dietenberger și Kajetan Krott au început să coacă pâine vegană cu banane în timpul pandemiei, mai întâi făcând livrări individuale și apoi transformând totul într-o afacere care furnizează produse în mai multe cafenele. „Tübingen are o dorință a oamenilor de a fi fericiți și sunt susținute astfel de inițiative locale, cu atât mai mult cu cât livrările se fac într-o mașină electrică”, detaliază Amelie.

Piste de biciclete, transport public gratuit, eficiență energetică a clădirilor

922 28 5Tübingen este în permanență reproiectat și actualizat pentru a fi din ce în ce mai ecologic. Piste de biciclete largi și bine integrate, împreună cu taxele mari de parcare fac orașul foarte neprietenos cu mașinile. Un ordin al autorităților locale, în vigoare de câteva luni, stipulează că mașinile nu mai au voie să circule pe strada centrală a orașului, rezervată autobuzelor și bicicletelor. Studenții pot călători gratuit cu autobuzele în weekend și după ora 19:00, gratuitatea extinzându-se la toți locuitorii sâmbăta. Mai mult, autoritățile intenționează să facă transportul public gratuit permanent pentru toți. „Tübingen cheltuiește de trei ori mai mult pe cap de locuitor pe infrastructura de biciclete decât Copenhaga”, explică Boris Palmer, primarul orașului. În același timp, în mica localitate de vis s-a pus mare preț pe eficiența energetică a clădirilor. Acestea sunt moderne și îngrijite astfel încât să piardă cât mai puțină căldură. „Am observat o reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe cap de locuitor cu 40% în ultimii 15 ani, în timp ce economia orașului a crescut cu 40%”, susține Palmer.

Taxă nouă pe ambalaje implementată rapid

Verpackungssteuer - taxa pe ambalaj - impune o plată suplimentară de 50 de cenți pentru orice ambalaj de unică folosință, de la căni de cafea la boluri de înghețată și farfurii de masă. În plus, toate tacâmurile de unică folosință costă 20 de cenți în plus. Chiar și cutiile de pizza și folia din jurul unui falafel la pachet sunt taxate. Indiferent dacă sunt fabricate din materiale sustenabile sau reciclate, orice lucru care este utilizat o singură dată va fi mai costisitor, pe baza principiului că este preferabil ca acestea să nu fie produse deloc, să nu fie nevoie de reprocesare sau eliminare și să se ofere avantaj materialelor și obiectelor deja existente. Taxa a dat rezultate din prima zi: după doar două săptămâni erau cu 15% mai puține deșeuri în coșurile de gunoi ale orașului. Ca la un semnal, atât locuitorii, cât și întreprinderile din Tübingen au făcut față provocării. „Am încetat să mai fac livrări în farfurii de unică folosință. Încurajam deja clienții noștri să-și aducă propriile cutii de prânz, iar această taxă a ajutat și mai mult”, spune Naresh Taneja, care deține de 30 de ani restaurantul indian vegan Maharaja. Pe de altă parte, autoritățile i-au răsplătit pe cei care au adoptat rapid noile măsuri - guvernul local a oferit asistență pentru ca afacerile locale să facă față taxei și a ajutat a achiziția de mașini de spălat vase și de tacâmuri reutilizabile. Pe de altă parte, singurul McDonald’s din Tübingen dă în judecată orașul din cauza taxei, plecând de la un precedent: o astfel de taxă pe ambalaj a fost propusă în orașul german Kassel în anii 1990, dar un proces deschis de gigantul american a anulat încercarea. „Noi credem că un oraș are dreptul să încadreze o astfel de taxă și atunci chiar și o companie mare trebuie să accepte asta. Nu pot înțelege de ce o companie internațională nu poate trece la reutilizabile dacă fiecare afacere mică poate face asta”, adaugă primarul.

„Mâncarea vegetariană pe care o propunem în meniu se epuizează în fiecare seară. Tuturor celor din oraș le pasă de mediu” (Yalcin, brutar din Tübingen)

Vegetarieni în ţara cârnaţilor faimoşi

Majoritatea oamenilor din orașul german sunt vegetarieni sau vegani - reacțiile în fața întrebării despre meniuri cu carne sau despre consumul de produse animale sunt descrise de turiștii care discută cu localnicii „ca întrebările despre alergii”. Nu este de mirare, de altfel, că Tübingen este un participant oficial la Veganuary, provocarea anuală care încurajează oamenii să devină vegani în luna ianuarie. „Oferta noastră vegetariană a zilei se epuizează mult mai repede decât cea de carne”, explică Alok Damodaran, care conduce un camion cu mâncare în oraș. Acest lucru este cu atât mai semnificativ cu cât regiunea, ca de altfel întreaga țară, este cunoscută pentru cârnații săi, celebri în toată lumea.