Main menu

header

924 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Povești spectaculoase de dragoste, de ieri și de azi, spuse cu umor, cu nostalgie, pe muzică și în pași de dans, sunt pregătite să surprindă publicul și să impună, în mod original, atmosfera de primăvară în sălile de spectacol. În continuare vă recomandăm câteva dintre producțiile pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

Relația Mariei Cantacuzino cu Enescu, pe scena Operei Naționale din București

O fascinantă poveste de dragoste, inspirată din realitate, este prezentată în premieră pe scena Operei Naționale din București pe 10 martie, de la ora 18:30, în cadrul spectacolului „Jurnalul unei iubiri”, o producție de teatru-dans semnată de regizoarea și coregrafa Andreea Tănăsescu. Spectacolul conceput după Jurnalul Mariei Cantacuzino descrie viața plină de provocări și relația de amor a prințesei cu viitorul său soț, compozitorul George Enescu, dar și atmosfera și evenimentele istorice de la începutul secolului XX, transpuse pe scenă într-o manieră originală ce îmbină teatrul, coregrafia și efectele multimedia. Din distribuție fac parte actorii Irina Movilă, Gavril Pătru, Armand Calotă, Marina Fluerașu, Andrei Cristea, Ștefan Radu, alături de balerinii: Andreea Vălean, Andrea Caleffi, Răzvan Cacoveanu și George Pleșca.

Cine pe cine domină: „Îmblânzirea Scorpiei”, adaptată vremurilor de azi, la Cluj

O celebră intrigă romantică, imaginată de Shakespeare acum peste 400 de ani, revine în fața publicului într-o formulă îndrăzneață, mai potrivită pentru secolul al XXI-lea. Pe 14 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național din Cluj, puteți vedea în premieră spectacolul „Îmblânzirea Scorpiei”, pe un text adaptat de Maria Manolescu. În viziunea Letei Popescu relația năbădăioasă dintre nestăpânita Caterina și șiretul Petruchio este definită într-un cadru de teatru în teatru, eroii devenind actori care interpretează cunoscuta poveste, dezbaterea fiind astfel lărgită la nivel de confruntare între femei și bărbați. Jocul neastâmpărat și spontan al protagoniștilor transformă ritualul îmblânzirii, care nu se mai aplică doar femeii, ci și bărbatului și chiar publicului. Povestea clasică, abordată dintr-o perspectivă modernă, deschide noi perspective și teme de discuție privind dinamica relațiilor de cuplu. Următoarea reprezentație este programată pe 26 martie, de la ora 19:00.

Cristina Deleanu și Eugen Cristea definesc magia iubirii în „5 acte de dragoste”, la Teatrul Roșu

924 30 2Doi protagoniști de excepție vă invită să descoperiți cele mai importante momente ale vieții și secretele rezistenței în cuplu. Pe 15 martie, Teatrul Roșu din Capitală (Clubul „The Hub” - Strada Bărăției nr.31), prezintă, de la ora 19:30, spectacolul „5 acte de dragoste”, o comedie spumoasă în montarea regizorului american Moshe Yassur. Piesa surprinde doi parteneri în etapele parcurse împreună: în efervescența adolescenței, în magnetismul amorului adult, dar și în rutina căsniciei sau în capricioasa perioadă a pensiei. Un cuplu remarcabil, atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi, îndrăgiții artiști Cristina Deleanu și Eugen Cristea dau viață eroilor principali, oferind un adevărat recital actoricesc alături de mai tinerii colegi de scenă: Tomi Cristin și Luiza Cobori. Montarea vorbește cu umor fin, sensibilitate și eleganță despre intensitatea momentelor simple, despre unicitatea gesturilor mici, care dau farmec și sens existenței în doi.

Dilemele miresei de azi: „Nuntă în Oaș”, la Teatrul de Nord din Satu Mare

O curajoasă confruntare între generații, care speculează inspirat evoluția relațiilor în societatea românească este propusă de echipa Teatrului de Nord din Satu Mare, care, pe 12 martie, de la ora 19:00, prezintă premiera spectacolului „Nuntă în Oaș”, de Anca Munteanu. Povestea începe într-un sat din nordul țării unde chiar în ziua nunții, tânăra mireasă se confruntă cu întrebări majore privind acest pas important. Montarea regizorului Cristian Ban abordează cu umor teme extrem de actuale, vorbind despre rolul de soție și mamă, despre migrație și mentalitățile noilor generații, înfruntând tradițiile și concepțiile părinților și bunicilor. Ținutele moderne sunt alternate, bineînțeles, cu costumele tradiționale iar intriga țesută pe scenă de protagoniștii Roxana Fânață, Alina Negrău, Andrei Gîjulete, Ioana Cheregi, Andrei Stan, Raluca Mara și Vlad Giurge, reflectă subtil mesajul româncelor care muncesc, cresc copii, îngrijesc soți și țin gospodării.