Main menu

header

924 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Nu cu mult timp în urmă, interioarele minimaliste, marcate de simplitate, nu păreau să aibă viitor. Au fost suficiente câteva crize și o privire mai atentă la stilul de viață al nordicilor, cei mai fericiți oameni ai planetei, pentru ca acest tip de design să devină un trend.

Pereți în nuanțele naturii: bej-nisip, verde-salvie

Arhitecții și designerii demonstrează că locuințele minimaliste pot combina claritatea cu confortul și caracterul practic cu stilul. După ce ani la rând s-a cultivat maximalismul, tipic vremurilor de belșug și tendinței oamenilor de a acumula permanent tot felul de lucruri, tapetele florale, piesele de mobilier masive și culorile intense au fost înlocuite în gusturile publicului de abordările nord-europene și japoneze de locuit. Prima „mișcare” pentru realizarea unui design interior minimalist cu adevărat fermecător este culoarea pereților. În prezent, tot mai multe persoane se întorc la imaginea delicată pe care o conferă nuanțele pastel, bej-nisip sau verde-salvie, care fac camerele să pară mai spațioase, mai intime și mai calde. Experții pun tendința pe seama blocajelor din pandemie, care au reîntors oamenii spre natură.

Rafturi deschise în loc de dulapuri

924 27 2Timpurile în care minimalismul era la mare modă nici nu sunt atât de departe - voga anilor 1990 pentru acest tip de interior a apărut din modernismul de la începutul secolului al XX-lea. Și atunci, și în reinterpretările de acum, rafturile care afișează conținutul și care înlocuiesc dulapurile vorbesc despre un sentiment de ordine și, mai ales, despre impresia de spațiu mare chiar dacă fizic nu este astfel. Conceptul general este numit de specialiști „minimalism relaxat” și evoluează permanent, cu atât mai mult cu cât progresele tehnologiei în construcții a eliminat necesitatea compartimentărilor interioare numeroase și în acest fel, chiar și interioarele care nu sunt foarte spațioase părând mari și aerisite.

Ferestre mari, care leagă interiorul de exterior

Reperele minimalismului cu care unii arhitecți celebri au creat clădiri-reper pentru acest stil cu un secol în urmă (Casa Schröder, a arhitectului și designerului olandez Gerrit Rietveld, Pavilionul german creat în 1929 pentru Expoziția Internațională de la Barcelona de arhitectul german Ludwig Mies van der Rohe sau Casa Tugendhat, din Cehia) influențează tendința de minimalism cald de astăzi. Acestea includ o conexiune puternică între interioare și peisajul de afară, datorită spațiilor vitrate mari, uneori cât tot peretele, care pot da în mici grădini și astfel locuința este direct legată de natură și, în același timp, pare a se extinde în verdele plantelor și albastrul cerului.

Îmbogățire prin detalii

924 27 3Un alt element care inspiră în decorarea caselor minimaliste de astăzi este paleta bogată de materiale folosite pentru detaliile care îmbogățesc discret - scaune de lux, oglinzi cu rame prețioase, seturi de canapele mici, intime, îmbrăcate în catifea sau mătase, covoare bogate, dar de mai mici dimensiuni și plasate strategic, ca să nu încarce optic. James Gorst, fondatorul James Gorst Architects, din Londra, afirmă că proiectul său, Sandpipers, o casă din zona rurală Surrey, are multe ferestre din podea până în tavan și canalizează această estetică: „Transparența se deschide cu încredere către lumea exterioară, peisajul înlocuind imaginile standard de fundal de pe pereți - aceștia sunt albi, podeaua este din beton șlefuit și ramele ferestrelor sunt metalice. Cu toate acestea, interiorul este cald, datorită lambriurilor din stejar și mobilierului îmbrăcat în piele”.

Textile translucide, organice

Din interioarele minimaliste lipsesc cu desăvârșire draperiile grele, opace, din catifea, care fac să pară atât de luxuriante încăperile mari și înalte. Acestea sunt înlocuite cu textile ce fac legătura discretă cu exteriorul. „Preferăm țesături transparente pentru perdele și jaluzele, care permit luminii exterioare să filtreze ușor în spațiile interioare. Transluciditatea evită crearea unei granițe dure între interior și exterior. În general, alegem materiale naturale, tactile, organice, cu nuanțe calde”, detaliază Signe Bindslev Henriksen, cofondatorul companiei de design interior Space Copenhagen, care rezumă stilul drept „modernism poetic”. De asemenea, designerii danezi folosesc pentru a ilustra noile tendințe materiale naturale - lemn, piatră, piele, metal cu nuanțe calde - și tencuială expusă, vopsită în tonuri pământii.

Combinarea unui număr limitat de texturi contrastante

924 27 4Potrivit specialiștilor, un interior cald și minimalist poate fi obținut pur și simplu prin combinarea unui număr limitat de texturi contrastante. Designerul britanic de interior Rukmini Patel a creat un living cald pentru o casă din Stratford-upon-Avon folosind culori și materiale inspirate din natură. „Pentru a crea o casă minimalistă confortabilă, consider că este important să fie folosite o multitudine de materiale naturale, texturi și culori care să angajeze simțurile. Pentru camera de zi am ales tonuri de toamnă - ruginiu, portocaliu-ars și verde-olive - răchită și lemn, pentru că evocă natura. Am optat pentru podele din stejar și pentru un covor gros, tactil, care este calmant și relaxant”.

Conexiunea puternică dintre interior şi peisajul de afară prin ferestre mari, cât un perete, este un reper al „minimalismului cald” de astăzi

„Oamenii își doresc o viață mai simplă, pentru că sunt mai conștienți de sustenabilitate. Pe măsură ce devenim mai informați despre ceea ce cumpărăm, folosim mai puține elemente pentru a crea o casă confortabilă, practică și elegantă“ (Betsy Smith, stilist de interior, Marea Britanie)

Baie în tonuri calde, cu baterii din bronz

924 27 5Designerii de interior au soluții potrivite și pentru băile caselor, de regulă spații care pot arăta deosebit de reci din cauza suprafețelor dure. Pentru o baie discretă într-o casă din Hampstead, Katy Manolescue, fondatoarea Article Design Studio, din Londra, a ales tonuri palide, nuanțate, cum ar fi „frișcă și piatră”, iar blocurile de chiuvetă și cadă au fost îmbrăcate în plăci ceramice cu „glazură albă caldă”, combinate cu chit în tonuri de… biscuiți. În același timp, bateriile reci din inox au fost înlocuite cu unele din bronz. Pe de altă parte, cei care își doresc culori mai vibrante nu au complet interzis la acestea în spațiile minimaliste. Dimpotrivă, alese cu grijă și plasate discret, acestea pot însufleți un interior dominat de ordine, simplitate și tonuri neutre așa cum este unul minimalist. De pildă, culorile cu mai mult roșu funcționează foarte bine în spațiile lipsite de lumină, întrucât le încălzesc și, totodată, accentuează frumusețea materialelor naturale, indiferent că este vorba despre piatră în baie sau despre piele în living.