Main menu

header

924 23 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Experții afirmă că doar 20 de minute de plimbare în pădure schimbă radical markerii sănătății generale și au efect uimitor asupra stării mintale. În același timp, unele dintre aceste întinderi magice de arbori sunt unice și adevărate miracole ale naturii.

Pădurea Strâmbă, Polonia

924 23 2Pădurile reprezintă aproape o treime din suprafața Terrei și unul dintre elementele care o fac locuibilă - purifică aerul, gestionează nutrienții, captează gazele cu efect de seră, creează sol, joacă un rol în sistemele meteorologice și găzduiesc 80% din biodiversitatea terestră. În plus, unele sunt atât de spectaculoase, încât taie respirația privitorului. Este cazul Pădurii Strâmbe, din Polonia, care se găsește lângă orașul Gryfino și include o colecție bizară de copaci curbați, învăluiți în mister, care au reușit să sfideze orice explicație științifică pentru forma lor „dansatoare”. Pădurea Strâmbă este formată din aproximativ 400 de pini care cresc cu o curbă de 90 de grade la bază, majoritatea fiind înclinați spre nord. Pentru a spori uimirea spectatorului, Pădurea Strâmbă este înconjurată de una mai mare de pini care cresc… drept!

Pădurea Inyo, SUA

924 23 3Situată în frumoșii Munți Sierra Nevada, din estul Californiei, Pădurea Inyo oferă aer curat, cer albastru cristalin, lacuri și pâraie de munte, trasee provocatoare, vârfuri muntoase înalte și vederi de neegalat. Cât se vede cu ochii, pădurea existentă aici, care toamna devine un curcubeu de culori spectaculoase, inimitabile, găzduiește numeroase minuni naturale, inclusiv Muntele Whitney, Lacul Mono, Mammoth Lakes Basin și Ancient Bristlecone Pine Forest, situri celebre în toată lumea, precum și nouă zone sălbatice, cu o floră și o faună impresionante, unice.

Pădurea Amazonului, America de Sud

Pădurea tropicală Amazon, care acoperă o mare parte din nord-vestul Braziliei și se extinde în Columbia, Peru și alte țări din America de Sud, este cea mai mare astfel de pădure din lume, renumită pentru imensa sa biodiversitate. Străbătută de mii de ape curgătoare, cea dintâi fiind puternicul și majestuosul fluviu Amazon, pădurea care îi poartă numele este o adevărată comoară mondială, întreaga planetă reacționând de fiecare dată când exploatarea acestei bogății depășește limitele sustenabilității. Noul președinte al Braziliei a promis să vegheze asupra acestui tezaur de biodiversitate.

Pădurea Neagră, Germania

924 23 4Schwarzwald (Pădurea Neagră) cuprinde o întindere de pădure de un verde adânc, străjuită de munții de granit și gresie din Baden-Württemberg, din sud-vestul Germaniei. Pădurea Neagră se întinde pe aproximativ 160 de kilometri și este mărginită de fluviul Rin. Pe cât este de misterioasă această pădure, pe atât de spectaculoasă este și fizic, și din perspectiva miturilor și legendelor care s-au țesut în timp în jurul acestui adevărat simbol natural al Germaniei.

Pădurea Sagano, Japonia

924 23 5Pădurea de bambus Sagano este situată în districtul Arashiyama, la periferia vestică a orașului Kyoto, acoperind o suprafață de 16 kilometri pătrați. Este unul dintre cele mai frumoase medii naturale din întreaga Japonie și din lume, nu numai datorită frumuseții sale naturale, ci și sunetului pe care vântul îl face în timp ce suflă prin crângul de bambus. Această particularitate extraordinară a determinat autoritățile nipone să includă pădurea pe o listă a celor mai minunate 100 de… peisaje cu sunete ale țării, pe care figurează acele zgomote ale naturii care se constituie într-o adevărată terapie și spre care sunt îndemnați japonezii și turiștii care doresc să-și regăsească echilibrul interior și calmul.

Monumentul național Giant Sequoia, SUA

924 23 6Pădurea Națională de Sequoia, numită după cei mai mari copaci din lume, este un adevărat monument național și mondial, adăpostind cea mai mare concentrație de arbori sequoia gigantici din lume. Protejate în cadrul Monumentului Național Giant Sequoia, aceste plantații și zonele din jurul lor sunt gestionate de Serviciul Forestier din SUA inclusiv pentru generațiile viitoare. Cei aproape 5.000 de kilometri pătrați ai acestui spațiu uluitor au fost declarați monument național de președintele Bill Clinton în anul 2000, cu puțin înainte de celebrarea unui secol de la înființarea acestei păduri ca nicio alta, în care se ridică spre cer arbori cu circumferință a trunchiului de peste 30 de metri.

Pădurea Hallerbos, Belgia

De foarte multe ori, o pădure înseamnă mult mai mult decât un spațiu dominat exclusiv de copaci. Un astfel de exemplu este Hallerbos, pădure faimoasă în toată lumea pentru ecosistemul excepțional pe care îl întreține și în care la loc de cinste se află pătura groasă de flori de clopoțel care înfloresc primăvara, făcând această pădure atât de fermecătoare, încât seamănă cu un tărâm de basm. Turiștii care se află în Bruxelles primăvara nu ratează această atracție de excepție, care demonstrează cât de complex este mediul pe care îl poate asigura o pădure sănătoasă.

Monteverde Cloud, Costa Rica

Ceața joasă care plutește ireal prin bolta superioară a pădurii a dat numele Cloud („nor) acestui spațiu uimitor din Costa Rica. Sub pătura albă care face pădurea să pară ca un tărâm al magiei și visului, condensul care se formează furnizează o umezeală binevenită pentru o biodiversitate extraordinară, unică în lume. Aici trăiesc, potrivit experților, peste 3.000 de specii de plante, mai bine de 100 de specii diferite de mamifere, 400 de tipuri de păsări și mii de tipuri de insecte.

Wistman’s Wood, Anglia

924 23 7Unul dintre spațiile care duc cu gândul la imaginile din seria „Urzeala tronurilor” este fantastica Wistman’s Wood, din Anglia. Această pădure este situată în Parcul Național Dartmoor și găzduiește o mulțime de copaci încâlciți, acoperiți cu mușchi, care arată ca și cum ar fi ieșiți direct dintr-o carte de fantasy. Arborii înșiși au rădăcini foarte adânci în istorie, o parte din pădure datând din anul 7.000 î.Hr. iar unii dintre stejarii mai mari au vârsta estimată la aproximativ 500 de ani.

Pădurea Bwindi Impenetrable, din Uganda, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, este considerată de nepătruns pentru că arborii sunt înconjurați de viță-de-vie și adăpostește faimoasa gorilă de munte, specie pe cale de dispariție

Dragon’s Blood, Yemen

Această pădure unică este situată în Yemenul continental și este renumită pentru copacii săi străvechi, cu aspect ciudat - arborii Socotra. Aceștia poartă supanumele de „sângele dragonului”, întrucât au o sevă vâscoasă, purpurie. În tradiția locală, acest miez lichid ar avea proprietăți terapeutice remarcabile, cum ar fi vindecarea rănilor, scăderea febrei și tratarea problemelor digestive. Acești copaci faimoși, care au frunze și ramuri atât de dense, încât arată ca niște umbrele uriașe, pot trăi până la 650 de ani.