Main menu

header

924 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Printre cele 35 de localități atestate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului drept „stațiuni turistice de interes local” se numără și municipiul Făgăraș. Situat în depresiunea cu același nume, pe partea stângă a Oltului, la altitudinea de 430 m, străvechea așezare românească a fost atestată ca oraș în 1413.

Nu ratați schimbarea Gărzii la Cetatea din „inima” orașului!

Cetatea Făgărașului, principala atracție turistică locală, a fost menționată documentar încă mai devreme, cu 102 ani înainte, în 1310. Monumentala fortăreață medievală se înalță falnică în centrul orașului, o planimetrie de tip patrulater neregulat, cu latura de est mai lungă și apărată de un turn avanpost de tip barbacană, la o distanță de circa 20 m de cetate. Incinta este înconjurată de un zid crenelat, întrerupt de 4 turnuri - trei de tip bastionar și unul rotund, de tip donjon. Dacă sunteți la Făgăraș în weekend, nu ratați schimbarea Gărzii cetății, în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 11:00. În prezent, cetatea adăpostește Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, precum și Biblioteca Municipală.

Centrul vechi istoric este înconjurat de biserici istorice

Centrul vechi al orașului Făgăraș se află în jurul Pieței Republicii. Și dacă tot ajungeți în Piața Republicii, plimbați-vă în... orice direcție, pe străduțele cu clădiri vechi, unele dintre ele aflate pe lista monumentelor istorice. Cum sunt și „salba” de lăcașe religioase precum Biserica Brâncovenească Sfântul Nicolae (1697), Biserica Reformată (1715), Mănăstirea Franciscană (1760), Biserica Ortodoxă Română Sfânta Treime (1771) și Biserica Evanghelică (1843).

Lângă Cetatea Făgăraș, pe strada Tăbăcari, „străjuiește“ bustul lui Badea Cârțan (1849-1911), ciobanul născut la Cârțișoara (37 km sud-est de Făgăraș, spre Sibiu), voluntar în Războiul de Independență din 1877, intrat în istorie după ce a mers pe jos până la Roma ca să vadă Columna lui Traian și statuia lui Mihai Viteazul