Main menu

header

925 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Realități de ieri și de azi, mereu ferite de lumina reflectoarelor, personaje emblematice cu povești și emoții greu de împărtășit, sunt dezvăluite curajos în noile spectacole intrate în repertoriul teatrelor autohtone. În continuare vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.

„Repetiţie pentru o lume mai bună”, bilanț inedit al existenței contemporane, la TNB

O imagine reală și tulburătoare a societății românești este surprinsă într-o formulă îndrăzneață pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 18 și 19 martie, de la ora 19:30, la sala „Ion Caramitru”, au loc primele reprezentații ale producției „Repetiție pentru o lume mai bună”, de Mihai Radu, în regia lui Radu Afrim. Prezentând o poveste aparent banală, a unei familii obișnuite din Bucureștiul de azi, montarea pătrunde în subteranul emoțional al unei întregi generații, confruntată cu seisme existențiale de mici și mari dimensiuni. Viața lui Paul (Marius Manole), un bărbat nevoit să-și îngrijească tatăl diagnosticat cu demență (Marius Bodochi), gestionând relații stranii cu fosta nevastă (Mirela Oprișor) sau cu sora din Australia (Irina Movilă), traversează etape care-i stârnesc regrete legate de traseul unei vieți care se putea derula într-o lume mai bună. Din distribuție mai fac parte: Istvan Teglas, Emilian Oprea, Crina Semciuc, Emilian Mârnea și Raluca Aprodu.

„Doamne frerește!”, relația de iubire în vremurile noastre, la Teatrul Mic

Despre compromisurile și sacrificiile făcute de orice individ pentru a fi fericit și despre nevoia fiecăruia de a fi iubit ne vorbește, cu multă sensibilitate și naturalețe, noua producție montată de Lia Bugnar pe scena Teatrului Mic din Capitală. Pe 17 martie, de la ora 19:00, la Sala Studio, puteți vedea spectacolul „Doamne ferește!”, un amestec de comedie și dramă romantică, inspirată chiar de poveștile artiștilor Liliana Pană, Irina Rădulescu, Oana Pușcatu, Grigore Marin și Toma Cuzin. În momente comice sau pline de duioșie cinci oameni descriu dorința de a fi acceptați și iubiți, indiferent de alegerile personale și de tiparele sociale în care trăim. Un element inedit al montării îl constituie momentele de musical și solo-urile protagoniștilor, care accentuează intensitatea dezvăluirilor intime.

„Omul zilei”: comicul jocurilor electorale, la Teatrul din Brașov

Pornind de la proverbul „Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești!”, cunoscutul regizor Dan Tudor relansează o celebră farsă autohtonă, reamintind publicului cât de imprevizibil este destinul și cum poate fi schimbat peste noapte. Pe 17 martie, ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, se joacă „Omul zilei”, o adaptare plină de fantezie a textului „Omul care a văzut moartea”, de Victor Ieftimiu. Respectabilul cetățean al urbei de provincie, care salvează de la moarte un vagabond, atrage atenția opiniei publice, devine „omul zilei”, cu șanse reale de a fi ales primar. Doar că haimanaua salvată vrea să profite cât mai mult, mizând pe tentația jocurilor electorale locale. Textul este îmbogățit cu referiri la actualitatea românească și exploatează curajos imprevizibilul și absurdul situațiilor. Personajele colorate sunt interpretate de Gabriel Spahiu, Carmen Moruz, Mădălin Mandin, Gabriel Costea, Ioana Predescu și Ion Gâlmă.

Măreție și decădere, pe scena Teatrului din Târgoviște: „Împărăteasa Chinei”

Povestea fascinantă a ultimului monarh al Chinei, este prezentată într-o producție grandioasă la Târgoviște. Pe 17 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Municipal „Tony Bulandra”, puteți vedea spectacolul „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, o montare în premieră națională și europeană semnată de Alexander Hausvater. Destinul zbuciumat al lui Tz’u-hsi (concubină, regentă și apoi conducătoare a Imperiului), cu experiențele unei domnii din care n-au lipsit trădările, corupția și crimele, este reflectat într-un spectacol încărcat de simboluri și detalii istorice, introduse în scenă prin efecte video, elemente de decor, coregrafie și o coloană sonoră originală, semnată de maestrul Nicu Alifantis. În rolul principal o veți vedea pe Ada Navrot, interpretând cu forță și eleganță personalitatea crudă și senzuală a împărătesei văduve de la Curtea Regelui Soare.

Radu Pietreanu - One Man Show la Sala Luceafărul din Capitală

Îndrăgitul artist și cantautor Radu Pietreanu revine pe scenă și le-a pregătit fanilor o repriză proaspătă de momente comice, replici dezghețate și pastile muzicale, incluse în One Man Show-ul programat pe 17 martie, ora 20:00, la Sala Luceafărul din București, o întâlnire menită să reediteze atmosfera explozivă lansată cu ani în urmă de grupul „Vacanța Mare”.