Main menu

header

925 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Prima actriță originară din Malaysia care a câștigat un Premiu Oscar, Michelle Yeoh, a cucerit întreaga lume cu multă vreme în urmă, prin performanțele din „Memoriile unei gheișe” sau „007 și Imperiul Zilei de Mâine”. Frumosă, stilată, educată, vedeta face parte din categoria artiștilor care pun un accent cu totul aparte în interpretările lor.

Își execută cascadoriile

925 29 2Michelle Yeoh are 60 de ani, arată excepțional și are în spate o carieră impresionantă. Originară din Malaysia, a jucat ca Michelle Khan în primele sale filme din Hong Kong, apoi a devenit faimoasă în anii 1990 după ce a jucat într-o serie de filme de acțiune în care și-a executat propriile cascadorii, alături de staruri de top, printre care Jackie Chan și Holy Weapon. Parcursul său profesional i-a adus și mai multă notorietate după ce s-a mutat în SUA, iar filmele au curs unul după altul - „Tigru și dragon”, „Fără teamă”, „Spre Soare”, „Babylon A.D.”, „Mumia: Mormântul Împăratului Dragon”, „Doamna”, „Mecanicul 2” - la fel premiile. De fiecare dată, Michelle a reușit să-și relanseze cariera, părând mereu proaspătă și inepuizabilă, inclusiv în aparițiile episodice din seria „Star Trek: Discovery”, care s-a întins pe patru ani.

Printre „cei mai frumoși oameni din lume”

Potrivit renumitului site de agregare a recenziilor de film Rotten Tomatoes, Michelle Yeoh era considerată în 2008 „cea mai mare eroină de acțiune din toate timpurile”. În 1997, era desemnată de revista People drept unul dintre „cei mai frumoși 50 de oameni din lume”, iar în 2009, aceeași revistă a clasat-o pe actrița din „Nordul îndepărtat” ca una dintre „35 de frumuseți din toate timpurile pe ecrane”. Dar Michelle nu se remarcă doar prin aspectul exterior, ci și prin inteligență și pasiune pentru profesie. În 2022, prestigioasa revistă Time a numit-o „unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume” și „Personalitatea emblematică a anului”.

S-a pregătit pentru a deveni balerină profesionistă, dar…

Michelle Yeoh a dat de la o vârstă fragedă semne că ar urma să facă parte din universul extraordinar al artiștilor. A început baletul la vârsta de 4 ani, apoi, după ce s-a mutat cu părinții în Marea Britanie, a studiat la Academia Regală de Dans din Londra, cu specializare în balet. Dar o leziune a coloanei vertebrale a împiedicat-o să devină balerină profesionistă și și-a transferat atenția către coregrafie și alte arte. Dar frumusețea sa avea s-o propulseze în lumea filmului. „Eram terifiată să vorbesc pe o scenă. Iar să învăț replici și să le redau în fața tuturor mi se părea și mai teribil. Nu mi-am imaginat vreodată că voi deveni actriță”, își amintește vedeta. Dar în 1983, la vârsta de 20 de ani, Michelle a câștigat concursul Miss Malaysia World, apoi a devenit Miss Moomba International 1984. A urmat o reclamă cu celebrul Jackie Chan, care a atras atenția unei companii de producție de film din Hong Kong. De aici a pornit o carieră care impresionează și azi.

Și-a jucat personal scenele de luptă din „007. Imperiul Zilei de Mâine”

925 29 3Deși cariera sa avansa formidabil, actrița din „Războinici neînfricați” s-a căsătorit în 1987 cu Dickson Poon și s-a retras din actorie pentru mai mulți ani. În multe cazuri, aceste perioade nu sunt de bun augur pentru cariera unui actor, dar Michelle a știut să revină fulminant, în 1992, după divorț. Ulterior, odată cu rolul din „007 și Imperiul Zilei de Mâine”, care a survenit câțiva ani mai târziu, actrița şi-a schimbat numele în Michelle Yeoh și cariera sa a luat o turnură ascendentă care pare fără oprire. Interpretul de la acel moment al lui James Bond, Pierce Brosnan, a descris-o pe Michelle ca pe o actriță „minunată, serioasă și dedicată muncii sale”. Vedeta și-a executat personal scenele de luptă în care a fost implicat personajul său, Wai Lin.

Deportată din Myanmar

În 2011, Michelle Yeoh a jucat în „Doamna”, filmul lui Luc Besson, povestea lui Aung San Suu Kyi și a soțului ei, Michael Aris, care, în ciuda distanței, a lungilor despărțiri și a unui regim dictatorial ostil, au dăinuit prin iubire. Dar filmul care reflectă istoria misiunii pașnice a unei femei ce simbolizează mișcarea pentru democrație din Myanmar (Birmania), laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, a făcut ca Michelle să fie inclusă pe lista neagră de guvernul birmanez - i s-a refuzat intrarea în țară la 22 iunie 2011 și a fost deportată în aceeași zi.

Ofițer al Legiunii de Onoare în Franța, activistă civică, susținătoare a drepturilor animalelor

Budistă, practicantă de arte marțiale, Michelle Yooh are în spate o listă impresionantă de producții cinematografice și urmează să apară în alte proiecte de anvergură. Peste toate acestea, actrița din „Școala pentru Bine și Rău” este foarte activă în cauzele pentru Asia - a vizitat Vietnamul pentru a filmat un documentar pentru Fundația pentru prevenirea rănirilor și patronează proiectul „Salvați tigrii Chinei”, angajat să protejeze tigrul din China de Sud, specie pe cale de dispariție. Această latură de implicare civică, în care vedeta imprimă vizibilitatea sa mondială, i-au adus disticții la nivel de stat - Michelle Yeoh este, printre altele, Cavaler al Legiunii de Onoare din Franța în 2007 și ofițer al Legiunii de Onoare (cea mai înaltă onoare disponibilă cetățenilor care nu sunt francezi) din 2012, Mare Comandant al Ordinului Coroanei Statului Perak și Comandant al Ordinului Loialitate față de Coroana Malaysiei.

„Chiar dacă povestea ta nu începe în mod fericit, nu asta te definește, ci restul poveştii tale, cine decizi să devii“

„Cariera mea a început în Hong Kong, inima mea va fi mereu în Asia și este extraordinar pentru mine să văd o asemenea recunoaștere internațională pentru cinematografia asiatică”

Primul triumf al unei asiatice

925 29 4Ca un corolar al unei cariere de excepție, Michelle Yeoh a triumfat la Gala Oscar, câștigând Premiul Academiei Americane de Film pentru cea mai bună actriță. Michelle Yeoh a devenit a prima vedetă asiatică laureată cu Oscar la această categorie. Şi a doua actriţă noncaucaziană, după Halle Berry și după... 20 de ani! „Pentru toți băieții și fetițele care arată ca mine, aceasta este o rază de speranță și de posibilități. Iar doamnelor le transmit să nu lase pe nimeni, niciodată, să le spună că sunt trecute de prima tinerețe”, a spus vedeta, în discursul său. Filmul „Everything Everywhere All at Once” a dominat Premiile Oscar din acest an, câștigând șapte trofee. Fantezia multivers despre o familie „măturată” într-o aventură interdimensională a câștigat pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol secundar, cel mai bun montaj și cel mai bun scenariu original - a fost, de altfel, și cel mai nominalizat film al serii.