Main menu

header

925 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Imprimantele 3D sunt atât de comune în zilele noastre, încât consumatorul obișnuit își poate realiza propriile produse. Acest procedeu poate servi, totodată, și unui scop extrem de important - repararea daunelor provocate de încălzirea globală asupra coralilor.

Cerneală ecologică durabilă

925 25 2Ca urmare a încălzirii temperaturii oceanelor și a creșterii poluării, recifele de corali din întreaga lume continuă să se micșoreze. Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie „King Abdullah”, din Arabia Saudită au creat o modalitate de a realiza cadre imprimate 3D care pot ajuta la refacerea recifelor de corali ale oceanelor. Echipa condusă de cercetătoarea Charlotte Hauser a folosit cerneală ecologică durabilă pentru a realiza structuri despre care afirmă că vor ajuta la creșterea noilor corali mai rapid și mai ușor decât ce s-a obținut prin metodele actuale. În prezent se folosesc blocuri de beton și cadre metalice pentru a crește corali noi. Dar acest proces este lent și coralii își depun în general scheletul de carbonat cu o rată de câțiva milimetri pe an.

Accelerare a procesului de multiplicare

Coralii care beneficiază de ajutorul imprimării 3D cresc mult mai repede. „Microfragmentele nu trebuie să construiască o structură de calcar dedesubt, ceea ce accelerează procesul, întrucât un recif are un început în procesul de creștere”, detaliază expertul Hamed Albalawi, autorul studiului. Deși ideea nu este nouă, materialele pe care le folosește echipa sunt unice. Este vorba despre o nouă abordare, numită 3D CoraPrint, ce utilizează o cerneală de carbonat de calciu, care a demonstrat, pe parcursul testelor inițiale, o toxicitate mult redusă. Procesul este, de asemenea, diferit de alte strategii de restaurare a coralilor, deoarece se bazează pe colonizarea pasivă a coralilor imprimați 3D. Oamenii de știință atașează microfragmente de coral la creațiile 3D CoraPrint, care încep procesul de creștere. CoraPrint poate utiliza două procese de imprimare diferite, ambele începând cu scanarea unui model al unui schelet de corali - prima presupune imprimarea modelului pe care echipa îl folosește apoi pentru a crea o matriță de silicon, care se umple cu cerneală specială, iar a doua construiește suportul pentru corali utilizând direct cerneală. Pe de o parte, construirea unei matrițe este un proces mai rapid, dar limitează dimensiunea structurii coralilor, pe de altă parte, imprimarea directă a coralilor în cerneală este un proces mult mai lent, dar permite în schimb personalizarea dimensiunii. „Cu imprimarea 3D și matrițele putem obține atât flexibilitate, cât și imitația aceea ce se întâmplă deja în natură”, detaliază cercetătorul Zainab Khan.

Cu aproape cinci ani în urmă, oamenii de știință atrăgeau atenția că până în 2050 planeta va pierde circa 90% dintre coralii existenți

Refacere prin editare genetică

925 25 3În condițiile în care de aceste recife depind un sfert din toate speciile marine și o jumătate de miliard de oameni, cercetătorii pun la punct permanent diferite metode de a stopa procesul de dispariție a coralilor. Unul dintre acestea este instrumentul de editare genetică CRISPR-Cas9. Experții au descoperit că genele larvelor de corali pot fi editate genetic. Potrivit lui Philip Cleves, cercetător al Universității Stanford, editarea a trei gene ar putea fi asociată cu dezvoltarea puilor de corali.