Main menu

header

925 23 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Unul dintre zecile de situri ale Italiei care sunt incluse în Patrimoniul UNESCO sunt celebrele case trulli, din Alberobello. Considerate un exemplu de arhitectură de excepție, aceste locuințe conice vin din secolul al XIV-lea, indestructibile, încărcate de istorie.

Arhitectură spontană, neperisabilă

Renumite în toată lumea, casele tip trulii, care pot fi văzute în localitatea italiană Alberobello, au nu doar un aspect ieșit din comun, dar și o rezistență remarcabilă. Locuințele care pot fi admirate astăzi vin din secolul al XIV-lea și au fost construite din calcarul care se găsește din abundență în zonă. Specialiștii le consideră exemple de arhitectură spontană, dar neperisabilă, calitățile lor de excepție permițând să fie locuibile și astăzi. Potrivit arheologilor, acest tip de construcții a existat și în Epoca Bronzului, una dintre particularitățile lor fiind aceea că nu au fost reparate de-a lungul timpului, ci demolate pur și simplu și reconstruite de la zero.

Structurate fără elemente de susținere

925 23 2Se spune că acest fel de a construi fără mortar a fost impus țăranilor de conții de Conversano, care voiau să ocolească un edict ce îi obliga să plătească taxă pe orice clădire nouă. Considerate instabile și ușor de demolat, mai mult adăposturi temporare decât locuințe, construcțiile nu erau taxabile, dar aceste case sunt departe de a fi nelocuibile. Dimpotrivă. Ingeniozitatea localnicilor a făcut ca în interior să fie structurate compact chiar și fără elemente de susținere și să fie foarte durabile fără ca asta să însemne un spațiu primitiv. Se poate spune chiar că sunt vizionare, întrucât sunt modulare, ergonomice, construite în jurul unui spațiu central rotund.

Asigură un echilibru termic ideal

Această distribuție în jurul unei camere centrale de formă circulară, precum și grosimea zidurilor asigură un echilibru termic ideal - răcoare vara și păstrarea căldurii în anotimpul rece. Acoperișul este un tip unic de dom realizat din piese de calcar dispuse orizontal, poziționate în cercuri concentrice care se îngustează încontinuu. Cât despre elementul din vârf, acesta are o însemnătate simbolică aparte, fiind de regulă decorat, funcțiunea sa structurală fiind dublată de cea estetică. Dată fiind vechimea acestor simboluri, se consideră că o călătorie în orașul cu case trulii este o călătorie în timp. 

Pentru cei care vor să-şi petreacă vacanţa într-un spaţiu memorabil, există locuinţe trulli de închiriat

Biserica adăposteşte relicvele unor sfinţi

925 23 3Biserica din localitate, în același stil, are o intrare monumentală și o scară interioară care duce spre o fereastră cu vitraliu. Biserica are capele în lateral și un turn-clopotniță. Există, de asemenea, Sanctuarul Sfinților Cosma și Damian, construcție în interiorul căreia există relicvele acestora. De asemenea, un trullo de excepție este cel denumit Sovrano, care adăpostește un muzeu.