Main menu

header

929 20 1de Simona Soare şi Claudia Mîţoi

Metoda constelației intenției (propoziției intenției) este tot mai folosită în România, ca terapie de grup, pentru depistarea cauzelor blocajelor și vindecarea unor emoții mai vechi. Cum pot fi rezolvate traumele personale prin această intervenție terapeutică, aflați de la psihoterapeutul Florentina Bocai (medalion), psiholog specialist în lucrul cu trauma de identitate și transgenerațională (www.florentinabocai.ro).

„Reface legătura cu sinele și vă deblochează voința personală, pentru a lua decizii sănătoase”

- Ce e metoda constelației intenției?

- Metoda constelației intenției nu este un curs de constelații sau de inițiere. Dezvoltată de prof. dr. Franz Ruppert, aceasta are la bază metoda constelațiilor familiale a lui Bert Hellinger și reprezintă un instrument excelent de înțelegere profundă a felului în care funcționează psihicul afectat de o traumă personală. Cu toții am întâmpinat în viață momente în care întâmplările au fost copleșitoare și ne-am simțit blocați într-o anumită etapă. Dar trauma nu este ceea ce ni s-a întâmplat, ci felul în care ne-am simțit și am interpretat momentul traumatizant. Dacă apare discrepanța între ce vi se întâmplă prea mult și ce puteți să faceți ca să vă protejați, are loc o ruptură emoțională în voi. De fapt, trauma reprezintă tocmai percepția acestei rupturi și a efectelor sale asupra psihicului. Prin intermediul constelației intenției, pot fi vindecate toate formele de traumă, precum cele de identitate, de relație, inclusiv cele intrauterine.

- Cum ne putem proteja de consecințele psihologice ale traumei?

- Psihicul și corpul găsesc întotdeauna diferite mijloace de supraviețuire, pentru a face față evenimentelor nefericite. Practic, ascundeți durerea, anxietatea, depresia, mai exact acea parte din voi care este rănită. De multe ori, se încearcă minimalizarea experienței traumatizante. Refuzați să vă amintiți trecutul. În acest mod, vă continuați viața, dedicându-vă prea mult celorlalți, muncind excesiv, cu stimă de sine scăzută și cu iluzia că situația este sub control. Totuși, pe măsură ce timpul trece, acea ruptură cauzată de traumă, între partea rănită, partea sănătoasă și partea supraviețuitoare, începe să producă blocaje, tensiuni, disconfort și probleme emoționale. Lucrurile nu mai curg normal în interiorul vostru. Uneori, nu mai aveți capacitatea de a relaționa firesc cu privire la ceea ce vine din exterior. Constelația intenției reface legătura cu sinele profund și vă deblochează voința personală, pentru a lua decizii sănătoase, ținând cont de intenția personală. Vă arată cum să vă recuperați vocea și încrederea de a spune nu. Pentru problemele din planul profesional, veți recupera puterea de a reuși să comunicați mai clar nevoile personale în relația cu colegii sau cu șefii, dar și să vă spuneți părerea.

„Cuvintele alese au rădăcini în istoria celui care își lucrează constelația”

929 20 2- Cum se lucrează cu metoda constelației intenției?

- Se începe cu formularea unei fraze din trei-patru cuvinte, ce reprezintă intenția personală, precum „Eu vreau iubire”, „Eu vreau o relație”, „Eu doresc un copil”. Cuvintele alese au rădăcini în istoria celui care își lucrează constelația. În formularea intenției, există o legătură între trăirile înregistrate în corp, în momentul traumei, și cuvintele din constelație. Astfel, cuvintele pe care le alegem constituie reprezentările verbale ale părților psihicului, care este afectat de traumă. Interacțiunea dintre aceste părți reprezintă oglinda felului în care ați interpretat trauma și a modului în care v-ați apărat, dezvoltând mecanisme de supraviețuire. Pentru fiecare cuvânt din intenție, se aleg reprezentanți din grup, care intră în rezonanță ca părți din trauma personală.

Experimentarea se face alături de cei din grup

- Cum se desfășoară constelația intenției?

- În constelație, pot apărea secvențe ale traumei intrauterine, traumei de la naștere, din copilărie, sau abuzuri trăite inconștient. Recunoașterea și înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat reprezintă primul pas care permite reconectarea cu sine. Participarea la constelații în grup are efect terapeutic, prin experimentarea unor situații pe care și alții le-au trăit. Astfel, vă simțiți înțeleși, susținuți, în siguranță. Aveți sentimentul de întâlnire autentică cu acele persoane, dincolo de teama de expunere. Grație interconectării, lucrul cu această metodă este transformator nu doar pentru persoana care lucrează constelația, ci și pentru reprezentanți și cei din grupul de suport (cei care urmăresc desfășurarea constelației). În constelații, în grup sau individual, se pot lucra inclusiv trauma transgenerațională și cea intrauterină, așa cum am mai spus. Spre exemplu, dacă o femeie însărcinată a fost bătută de către soț, copilul a resimțit în uter bătaia mamei ca pe un pericol. Copilul devenit adult rămâne cu acea traumă și, mai târziu, descoperă în propria constelație de ce nu reușea să fie fericit în relații și de ce se simțea tot timpul în pericol și în nesiguranță. Constelația i-a adus clarificări. El a reușit să învețe cum să aibă o relație fericită. Constelația intenției este despre regăsirea identi- tății, despre cine sunteți cu adevărat, dincolo de ce s-a întâmplat în familia voastră. Este important ce s-a întâmplat în neam, dar, mai departe, contează să vă asumați responsabilitatea în viață. 

„Recuperați EUL sănătos”

- Cum se ajunge din nou la echilibru după o traumă?

- Ca să puteți vedea mai clar cum vă puteți reechilibra, este necesar să priviți în interior, la părțile voastre și la dinamica lor, să restabiliți conexiuni sănătoase între ele, redevenind toate ca un întreg. Exact aceste lucruri sunt aduse la suprafață în constelația intenției, într-un mod vindecător. În funcție de tema de lucru expusă de participant, de cele mai multe ori, este eliminată dinamica inconștientă - renunțăm să fim victime. Așa cum am menționat, când are loc o traumă, ne rupem în trei bucăți, ne victimizăm, ne agresăm și supraviețuim, dezvoltând mecanisme de dependență. Constelația este un instrument care vă ajută să priviți adânc în structurile psihicului. Părțile rănite, supraviețuitoare și sănătoase sunt expuse, tocmai ca să înțelegeți mai bine ce vi s-a întâmplat, cum procedați în momentul de față. Puteți să vedeți părțile din voi abuzate, dar și pe cele sănătoase. Partea sănătoasă din voi este cea care vă aduce la un workshop de constelații familiale sau ale intenției. Mișcările reprezentanților în constelații sunt mișcări ale sufletului vostru pentru ca, în final, să recuperați EUL sănătos, necesar pentru o viață liniștită și echilibrată.

„Constelația intenției este despre regăsirea identității, despre cine sunteți cu adevărat, dincolo de ce s-a întâmplat în familia voastră“

Participarea la constelaţii în grup o să vă aducă înţelegere, susţinere şi un sentiment de siguranţă

„Poate fi începutul unui proces terapeutic“

- De câte constelații este nevoie, pentru a putea vindeca o traumă personală?

- O constelație poate fi începutul unui proces terapeutic, pentru că, în urma sa, descoperiți o traumă care trebuie vindecată: intrauterină, de dezvoltare, de iubire, de relații. Pe de altă parte, dacă cineva lucrează cu un psiholog, iar psihoterapia individuală se blochează, persoana respectivă poate veni la un workshop de constelații (în grup sau individual), pentru clarificări. E nevoie să lăsați timp între două constelații, pentru a integra noile soluții terapeutice. Astfel, veți căpăta mai multă încredere și stare de bine, veți fi capabili să rezolvați situații care altădată păreau dificile. E timpul să trăiți cu mai multă blândețe față de voi înșivă, în contact cu cine sunteți cu adevărat și cu realitatea din prezent.