Main menu

header

930 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Delta Dunării o cunoașteți, o cunoaște toată lumea din... toată lumea! Dar Delta Banatului o cunoașteți? Aţi auzit de ea? Complex de lacuri, bălți și zone de stufăriș, 1.194 de hectare, 53% dintre speciile de păsări întâlnite pe teritoriul României, 40% din aviflora și fauna României, a doua zonă ca importan- ță după Delta Dunării. Rezervație naturală ornitologică din 1942, habitat dedicat ocrotirii păsărilor care petrec verile la noi sau sunt doar în trecere în migrația lor bianuală spre zonele calde și înapoi în nordul european. Un adevărat „sanctuar” al păsărilor. Vegetația extrem de bogată contribuie la atmosfera de paradis natural, lipsit de „binefacerile” intervențiilor... umane! Ceea ce convine de minune și unor specii de animale mici, și... mistreților!

„Mlaștinile Umede” de la 31,3 km nord-vest de Timișoara

Unde se află această „minune”? „În hotarul” localității Satchinez, ca să folosim un regionalism bănățean, în județul Timiș, la 31,3 km nord-vest de Timișoara, pe DN6 și DC46. Cunoscută și ca „Mlaștinile Umede Satchinez”, delta bănățeană a apărut ca urmare a faptului că mai multe mlaștini au înghițit pământul dintre ele, ajungând aproape să se unească. Suprafața de 1.194 ha este structurată în rezervația propriu-zisă (122 ha) și „zona tampon de tip mozaic” (1.072 ha), ce cuprinde Acumularea Satchinez, Balta Bărăteaz, Balta Mare, Balta Zootehnie, Balta Verbuncu.

Vegetația luxuriantă este un excelent camuflaj pentru cuibărit și clocit

Vegetația luxuriantă existentă în perimetrul rezervației propriu-zise constituie un excelent camuflaj pentru cuibărit și clocit. În arealul rezervației au fost identificate 5 specii de păsări sedentare, 55 de specii de păsări oaspeți de vară, 36 de specii de păsări de pasaj și 17 specii de păsări oaspeți de iarnă. Între speciile protejate care cuibăresc aici se numără ciocîntorsul, egreta mică, egreta mare, piciorongul, stârcul cenușiu, stârcul galben, stârcul pitic, stârcul roșu sau stârcul de noapte. Mare parte sunt pe cale de dispariție și se mai găsesc doar în Delta Dunării.

Perioada în care pot fi văzute păsările în rezervație este între 15 aprilie și 15 septembrie, dar în toamnele și iernile mai blânde se întâmplă să mai rămână câteva exemplare din păsările migratoare în raiul lor din Delta Banatului