Main menu

header

931 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Mesaje din trecut străbat timpul și se reformulează cu dramatism, fantezie, emoție sau umor pe scenele autohtone, stârnind reacții în prezent și întrebări pentru viitor. În continuare, vă recomandăm câteva dintre evenimentele de excepție care împrospătează stagiunea începând din această săptămână.

„Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, o mărturisire dramatică pe scena Teatrului Național din București

Detalii inedite ale vieții sociale și politice autohtone dintr-o perioadă istorică tumultuoasă sunt fascinant ilustrate pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 29 aprilie, de la ora 12:00, la Sala Atelier, se joacă spectacolul „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, de Dinu Grigorescu. Montarea originală semnată de Mihai Lungeanu, îmbină într-o formulă dinamică teatrul clasic cu cel radiofonic, efectele multimedia și muzica live, pentru a evoca momente sumbre din istoria României, reflectate din perspectiva unui martor cu destin dramatic: Paul Grigorescu, secretarul liderului țărănist și tatăl autorului. Artiști de excepție, precum Mircea Rusu, Marius Bodochi, Adela Mărculescu, Eugen Cristea, Alexandru Bindea, Magda Catone, Lari Giorgescu, Dorin Andone, Dragoș Ionescu, Andrei Finți și Mihai Verbițchi, reconstituie în partituri diverse, de la știri de radio la corespondențe sau mărturisiri, atât atmosfera de epocă, dar și mișcarea socială creată în jurul marelui lider țărănist.

Nicu Alifantis, Emilia Popescu și Mircea Dinescu, într-un show inedit, „Vineri de la 6 și 9”, la ARCUB

Începând din această săptămână, ultima vineri din fiecare lună va fi plină de surprize pe scena Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Capitalei (ARCUB). Pe 28 aprilie, de la ora 18:00, la Sala Mare a ARCUB, are loc premiera spectacolului „Vineri de la 6 și 9”, un show de divertisment inedit avându-i în distribuție pe Nicu Alifantis, Emilia Popescu, Mircea Dinescu, Mihai Bisericanu, Radu Gheorghe, Andrei Teaşcă, alături de dansatorii Ioana Cazacu, Mara Constantinescu și Eduard Chimac. La fiecare reprezentație un invitat surpriză va urca pe scenă, în seara premierei invitatul special fiind istoricul Adrian Cioroianu. Spectacolul împletește momente de muzică, dans, recitare ori magie, cu dezbaterea unor teme de actualitate. Conceptul realizat de regizorul Mircea Cornişteanu prevede la fiecare reprezentație momente noi, într-un repertoriu aflat în continuă schimbare. Așa cum subliniază și titlul, spectacolul se va juca vinerea, în două reprezentații, de la orele 18:00 și 21:00, următoarele ediții fiind programate pe: 26 mai și 23 iunie.

Căutări, regrete și speranțe: „Când ploaia se va opri”, la Teatrul Mic

931 30 2O dramă socială perpetuată peste timp este abil ilustrată în noul spectacol montat de regizorul Radu Iacoban pe scena Teatrului Mic din Capitală. Pe 29 aprilie, de la ora 19:30, la Sala Studio puteți vedea „Când ploaia se va opri”, de Andrew Bovell, un spectacol care abordează într-o formulă ingenioasă efectele abandonului, rupturile de comunicare dintre generații și traumele generate de lipsa afecțiunii. Povestea se desfășoară în viitor, în anul 2039, într-un oraș în care plouă fără încetare, iar textul recompune 80 de ani din existența unei familii marcate de un șir lung de părăsiri și renunțări, o ploaie nesfârșită de drame pe care ultimul descendent vrea să le încheie. Povești și situații din trecut, create cu imaginație de protagoniștii Andreea Grămoșteanu, Ilinca Manolache, Viorel Cojanu, Ionuț Vișan, Cezar Grumăzescu, Diana Cavallioti, Virgil Aioanei și Andrei Brădean, așază ca într-un puzzle detaliile care au marcat trist ADN-ul familiei. Următoarele reprezentații sunt programate pe 11 și 24 mai.

Alexandru Andrieș petrece alături de public un „1 Mai Muncitoresc”, la Sala Radio

Muzică bună, umor fin și o atmosferă prietenoasă, acestea sunt ingredientele unui eveniment menit să marcheze „altfel” Ziua Internațională a Muncii. Pe 1 mai, de la ora 19:30, la Sala Radio din Capitală, îndrăgitul cantautor Alexandru Andrieș îi așteaptă pe iubitorii de folk, blues și jazz la concertul extraordinar intitulat „1 Mai Muncitoresc”. Pe scenă vor mai urca vechii prieteni și parteneri ai artistului Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Călin Grigoriu și Sorin Romanescu. Alexandru Andrieș este unul dintre cei mai creativi artiști autohtoni, având mereu un mesaj atipic de transmis prin muzica sa.