Main menu

header

931 18 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Există multe forme diferite de inteligență în afara a ceea ce este considerat genialitate. Această calitate poate veni în forme variate, dar în multe cazuri ține de abilitățile native. Deși inteligența unor oameni este evidentă, există numeroase semne potențiale mai subtile și mai neașteptate ale acestei însușiri.

Lecții de muzică

S-a dovedit că oamenii care au luat lecții de muzică la un moment dat tind să aibă un IQ mai ridicat. De asemenea, s-a constatat că această tendință este mai pregnantă la copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Au existat numeroase cercetări pe acest subiect și s-a ajuns la concluzia că a studia un instrument îi poate ajuta pe oameni să interpreteze și să analizeze lucrurile diferit. Un alt semn surprinzător de inteligență ține mai degrabă de forțe exterioare persoanei respective: a fi fratele mai mare. Potrivit specialiștilor care au studiat fenomenul, acest aspect nu are nimic de-a face cu genetica, fiind o urmare a faptului că frații mai mari primesc de regulă mai multă atenție de la părinți după ce s-au născut și, de asemenea, au experiență în interacțiunea cu cei mai mici. Frații mai mari sunt primii care experimentează lucruri noi și învață din greșeli, dând astfel un exemplu.

Zveltețea și preferința pentru pisici

Mai multe studii au dezvăluit că Indicele de Masă Corporală mai scăzut poate fi un semn de inteligență sporită. Unul dintre considerente este că micuții mai inteligenți urmăresc succesul care le aduce mai târziu un standard de viață ce implică grijă sporită pentru felul în care arată, pentru sănătate și stil de viață. De asemenea, a avea venituri mai mari permite și o asistență sanitară superioară. Pe de altă parte, un semn surprinzător de inteligență a unei persoane este considerat de unii specialiști și preferința pentru pisici. Potrivit rezultatelor cercetărilor, în timp ce deținătorii de câini tind să fie mai extrovertiți, cei care preferă felinele sunt opusul. O cercetare recentă a evidențiat faptul că oamenii care au acasă o pisică pot prezenta niveluri mai ridicate de abilități cognitive.

Înălțimea și mâna stângă folosită la scris

Există foarte mulți oameni inteligenți care scriu cu mâna dreaptă, dar specialiștii au descoperit că în rândul stângacilor proporția persoanelor cu această însușire este foarte mare. Potrivit unui articol publicat de The New Yorker, cercetările au evidențiat faptul că „cu cât folosirea mâinii stângi la scris este mai pregnantă, cu atât respectiva persoană are rezultate mai bune la testele de inteligență”. Totodată, înălțimea cuiva este un indiciu neașteptat al prezenței inteligenței. Potrivit rezultatelor unui studiu, încă de la vârsta de 3 ani înălțimea unui copil poate arăta semne precoce ale unor viitoare rezultate mai bune la învățătură.

Multe lecturi, mari întrebări…

Oamenii inteligenți nu sunt mulțumiți doar să învețe despre realitatea imediată, ci își pun adesea întrebări existențiale, cum ar fi sensul vieții, credința în Dumnezeu și altele similare. Chiar dacă unele dintre aceste teme nu au un răspuns clar, persoanele cu inteligență superioară au o predilecție pentru abordarea unor astfel de chestiuni și le place să participe la conversații pe aceste subiecte, dezbătând diferite filosofii și teorii. Acest lucru generează un cerc benefic, întrucât, cu cât discută mai mult pe aceste direcții, cu atât mai mult citesc aceste persoane. De altfel, un alt semn distinctiv al unei viitoare persoane inteligente este apetitul pentru lectură de la o vârstă fragedă. Potrivit rezultatelor cercetărilor, copiii care învață să citească de mici vor deveni elevi și studenți cu rezultate mai bune la învățătură și obțin de regulă scoruri mai mari la testele de abilități cognitive, precum și la cele verbale și nonverbale.

Dezorganizarea, curiozitatea

931 18 2O persoană dezorganizată poate fi de fapt mai mult decât una cu predispoziție de a lenevi. Oamenii de știință au efectuat studii care au relevat faptul că multe persoane inteligente au tendința de a avea birouri sau camere dezordonate, lucru care este atribuit unui nivel sporit de creativitate. Inclusiv genialul Albert Einstein era renumit pentru faptul că hârtiile sale erau împrăștiate peste tot în spațiul propriu de lucru. Pe de altă parte, un semn răspândit al unei inteligențe superioare este curiozitatea nesecată. Oamenii curioși nu au liniște atunci când nu știu ceva și vor să înțeleagă cum funcționează lucrurile sau de ce realitatea este astfel. Potrivit lui Tomas Premuzic, profesor de psihologie la University College London și unul dintre fondatorii Meta, „curiozitatea duce la niveluri mai ridicate de investiții intelectuale și de dobândire de cunoștințe de-a lungul timpului”. Practic, oamenii care sunt curioși caută răspunsuri, ceea ce înseamnă că acumulează cunoștințe în timpul căutării.

Alăptarea și viața de noapte

Unul dintre semnele cele mai neașteptate ale faptului că o persoană este inteligentă și are rădăcinile înapoi în timp, în primele zile și luni de viață, este alăptarea. Potrivit specialiștilor, care în prezent aprofundează rezultatele unor studii surprinzătoare, bebelușii hrăniți la sân sunt predispuși să aibă un IQ mai mare decât ceilalți. Acest lucru a fost dovedit într-un studiu în care copiii care au fost alăptați au obținut un scor cu aproximativ șapte puncte mai mare la un test de IQ în comparație cu cei hrăniți artificial. În același timp, s-a descoperit că unul dintre semnele care pot vădi o persoană inteligentă este faptul că are activitate sporită noaptea - mai precis, cercetătorii consideră că persoanele care se trezesc mai târziu sunt mai puțin expuse riscului de a obosi la fel de repede ca matinalii. Mai mult, „viața de noapte” le priește celor inteligenți întrucât le oferă posibilitatea de a fi singuri cu propriile gânduri și de a lucra fără distrageri.

Oamenii foarte inteligenți nu cred în conceptul de noroc - acesta este pentru ei doar rezultatul muncii, al planificării, al pregătirii

Capacitatea de concentrare, simţul umorului

A avea un bun simț al umorului este de obicei un semn că o persoană are o inteligență peste medie. Pentru a demonstra această teorie, un studiu a adunat sute de studenți la Psihologie și le-a evaluat abilitățile de raționament abstract și inteligența verbală. Participanților li s-a cerut să alcătuiască legendele unor desene din publicația The New Yorker. Rezultatele au demonstrat că voluntarii cu cele mai amuzante răspunsuri au fost și cei cu niveluri mai mari de inteligență. În același timp, un semn mai puțin vizibil al unei inteligențe superioare este puterea de concentrare. Potrivit unui articol publicat de revista Current Biology, „oamenii care se pot concentra pe perioade lungi sunt extrem de inteligenți”. Totodată, o inteligență peste medie a fost remarcată în dreptul celor perfecționiști, care nu ezită să facă schimbări succesive în viața lor până ajung la un rezultat pe care și-l doresc.