Main menu

header

932 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Cu emoție, revoltă, umor sau brutalitate, relațiile de amor, de prietenie, de familie ori cele sociale, își dezvăluie secretele în noile producții lansate de teatrele autohtone. În continuare, vă recomandăm câteva dintre evenimentele care se disting, prin montări inspirate și distribuții de excepție, în agenda culturală a săptămânii.

Tudor Chirilă, la mâna pețitoarei: „Căsătoria”, la Teatrul de Comedie din București

Își doresc oamenii cu adevărat să fie fericiți sau doar se conformează unor norme universal valabile privind fericirea. Pornind de la această dilemă, regizorii Andrei și Andreea Grosu propun publicului un răspuns inedit, într-o nouă montare realizată pe scena Teatrului de Comedie din București. Pe 6 mai, de la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan”, puteți vedea „Căsătoria”, de N.V. Gogol, o satiră excepțională, mereu actuală, care atacă țintit absurdul tiparelor sociale. Funcționarul Podlekin (Tudor Chirilă), burlac ezitant și încăpățânat, ajunge la concluzia că trebuie să se însoare și pețitoarea angajată îl aduce în fața tinerei Agafia (Mirela Zeța), fiica unui negustor bogat, potrivită statutului său social. Competiția pentru mâna fetei este însă mare iar din lista argumentelor tânărului pentru această decizie lipsește, surprinzător, dragostea. Din distribuție mai fac parte Mihaela Teleoacă, Smaranda Caragea, Liviu Pintileasa, Alin Florea, Bogdan Cotleţ, Dan Rădulescu și Silviu Debu. Următorul spectacol este programat pe 19 mai.

„98% decizia corectă”, dilema mamelor minore, pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea

Un subiect controversat încă în societatea românească, alături de mentalitățile care îi amplifică impactul, sunt curajos dezbătute în cel mai nou spectacol propus de echipa Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Pe 10 mai, de la ora 19:00, la Sala Arcadia, se joacă spectacolul „98% decizia corectă”, de Andreea Tănase, în regia lui Cătălin Mardale. Textul spune povestea unei adolescente de 17 ani care se confruntă cu o sarcină neplanificată, care îi schimbă peste noapte planurile de viață și relațiile cu cei din jur. Montarea abordează indirect fenomenul de bullying și carențele relațiilor copii-părinți, afectate de prejudecățile unei societăți în care întrebarea „Ce o să zică lumea?” încă trebuie să primească răspuns. Experiențe dure sunt atent reconstituite pe scenă de artiștii Giorgiana Coman, Lucia Rogoz, Sorin Ionescu, Carina Bunea, Tudor Manea și David Constantinescu, care transpun pe scenă tensiunea emoțională și impactul asaltului brusc al graniței dintre copilărie și maturitate.

Relația tată-fiu, din perspective diferite: „Lumea lui Frank”, la Teatrul Metropolis

O confruntare fascinantă, ce reflectă abil modul divers în care indivizii percep realitatea, este propusă publicului în cel mai nou spectacol montat de Vlad Zamfirescu pe scena Teatrului Metropolis din Capitală. Pe 5 și 6 mai, de la ora 19:00, la Sala „Olga Tudorache”, au loc primele reprezentații ale piesei „Lumea lui Frank”, de Alex Popa. O ofertă de lucru de nerefuzat îi impune lui Jason mutarea, cu soția și cei doi copii, într-un alt oraș. Singura problemă o reprezintă situația tatălui său, Frank. Evenimentul provoacă o dispută aprinsă între tată și fiu, ce scoate la iveală traume vechi din istoria familiei. Într-un joc alert, plin de umor, furie și emoție, protagoniștii Adrian Titieni, Ștefana Samfira și Vlad Zamfirescu definesc, într-o poveste particulară, o experiență universală care marchează relațiile de familie. Următoarea reprezentație este programată pe 14 mai.

Teatrul Masca lansează „Clovnii”: fantezie, magie și umor, pe Calea Victoriei

Lumea fantastică a circului, dărnicia, pofta de joacă și sensibilitatea ascunse în spatele nasului roșu, se reunesc inspirat în premiera stagiunii outdoor a Teatrului Masca din București. Pe 6 și 7 mai, de la ora 18:00, pe Calea Victoriei (zona CEC), puteți vedea primele reprezentații ale spectacolului „Clovnii”, un show dedicat publicului de toate vârstele, prezentat în cadrul proiectului „Străzi deschise, București - Promenadă urbană”. Conceptul producției, semnat de Mihai Mălaimare, are la bază o muncă de cercetare de peste 30 de ani, respectiv „descoperirea propriului clovn”, fiecare spectator având un personaj comic preferat. În roluri năstrușnice și pline de energie îi puteți întâlni pe protagoniștii Dora Iftode, Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu, Alina Crăiță, Laura Dumitrașcu, Valentin Mihalache și Mădălin Mladinovici.