Main menu

header

932 29 1de Daniel Șuta şi Adrian Barna

Vara anului 2023 este plină de lansări spectaculoase în industria cinematografiei! Starurile de la Hollywood le dau întâlnire fanilor celor mai așteptate pelicule... Și nu sunt puține deloc! Din iunie până în august, pe marile ecrane, mai întâi în Statele Unite, evident, și apoi la noi, își vor face apariția „Misiune imposibilă 7”, „Indiana Jones 5”, „Spider Man Across the Spider-Verse” și „Oppenheimer”, printre altele.

„Spider Man”, într-o confruntare epocală cu un răufăcător și mai mare decât au cunoscut fanii filmului până acum

Pe 2 iunie 2023, Spider-Man își va uni forțele cu Gwen Stacy și noua sa echipă de păianjeni, într-o confruntare epocală cu un răufăcător și mai mare decât au cunoscut fanii filmului până acum! Animația care va apărea și în România în a doua zi din luna iunie a fost realizată cu un buget de peste 150 de milioane de dolari. Rapperul și actorul american Shameik Moore îi dă voce lui Miles Morales în această nouă producție.

„Indiana Jones 5”, decoruri impresionante și aventuri memorabile

932 29 2Al cincilea superfilm din saga Indiana Jones, „Indiana Jones și cadranul destinului”, are premiera peste Ocean pe 18 mai 2023, urmând ca în sălile de cinema de la noi să ajungă abia pe 30 iunie. Marele actor Harrison Ford revine, așadar, în rolul principal din ultima parte a francizei care a creat istorie. Muzica este asigurată de compozitorul John Williams, cel care a încântat publicul deja în cadrul unui eveniment organizat de LucasFilm dedicat francizei „Războiului Stelelor”. Filmul a dispus de un buget de 295 de milioane de dolari. În „Indiana Jones 5” joacă, pe lângă legendarul Harrison Ford, care împlinește în luna iulie 80 de ani, Antonio Banderas, Phoebe-Waller Bridge și Mads Mikkelsen. Aceasta e, de fapt, continuarea filmului „Kingdom of the Crystal Skull” (2008), regizată pentru prima oară de James Mangold și nu de Steven Spielberg, cel care a asigurat toate variantele Indiana Jones apărute până acum. Cu privire la intriga poveștii nu au apărut informații în presa străină, însă fanii seriei se așteaptă la aceeași dinamică, decoruri impresionante și, bineînțeles, aventuri memorabile.

„The Flash” îi duce pe privitori într-o călătorie în timp

Următoarea mare lansare este tot un film science-fiction, pe 14 iunie în SUA și pe 16 iunie în cinematografele din România: „The Flash”. Filmul, în regia lui Andrés Muschietti, îi duce pe privitori într-o călătorie în timp, în care personajul Barry Allen vrea să își salveze familia, doar că socoteala din prezent nu se potrivește prea bine cu cea din viețile anterioare. În accesarea trecutului, Flash construiește o lume lipsită de supereroi, iar asta încurcă orice plan pentru salvarea viitorului.

Barbie & Ken vs. Oppenheimer: două premiere în aceeași zi

932 29 3„Ea este totul. El este doar Ken” - sub acest slogan apare pelicula „Barbie”, pe 21 iulie în cinematografele din țară, iar păpușa umană e interpretată de carismatica Margot Robbie. Ken-ul ei în filmul regizat de Greta Gerwig este nimeni altul decât Ryan Gosling, cunoscut pentru aparițiile în „La La Land” sau „Blade Runner 2049”.

Tot pe 21 iulie, iubitorii de filme au ocazia să descopere o poveste despre care până acum au citit doar în manualele de istorie: „Oppenheimer”. Filmul, regizat de Christopher Nolan, aduce în fața spectatorilor biografia neromanțată a fizicianului J. Robert Oppenheimer, care a avut un rol decisiv în dezvoltarea bombei atomice. Omul de știință este interpretat de Cilian Murphy, actor pe care îl știți cu siguranță din „A quiet place” sau „Inception”.

Mult contestatul „The Meg” revine pe marile ecrane

Jason Statham și Sienna Guillory le dau întâlnire spectactorilor pe 4 august, în partea a doua din terifiantul „The Meg”. Sequelul de teroare acvatică a lui Jon Turteltaub, destul de criticat la prima sa apariție în cinematografe pentru că ar fi copiat povestea rechinului lui Steven Spielberg, a reușit, totuși, să țină trează așteptarea celor care sunt pasionați de astfel de monștri marini însetați să devoreze oameni. Producția a câștigat câteva bile albe pentru încorporarea lui Jason Statham, însă specialiștii nu îl consideră, în ciuda numărului mare de fani, cine-știe-ce producție, chiar și pentru genul pe care îl reprezintă. Ca detaliu, e de menționat faptul că „The Meg” a fost nominalizat la Premiile Razzie pentru cel mai prost remake realizat vreodată.

„Umbra lui Caravaggio”, o peliculă plină de controverse

932 29 411 august aduce în sălile de cinema din România, cu o întârziere de 10 luni față de premiera internațională (18.10.2022), „Umbra lui Caravaggio”, un film-cult în regia lui Michele Placido. Pelicula, chiar dacă nu e garnisită cu supereroi, pistoale sau tot felul de creaturi înspăimântătoare, merită o atenție deosebită mai ales din partea celor pasionați de istoria și secretele ascunse de-a lungul vremurilor de Biserica Catolică. Filmul tratează investigația pe care Biserica a făcut-o în legătură cu marele pictor al secolului al XVII-lea, care și-a ucis un inamic și, după condamnarea sa la moarte, a luat-o la fugă, spre Napoli. Despre acest film, mai merită spus că Michele Placido s-a documentat pentru a reda cât mai exact imaginea pictorului nu mai puțin de 50 de ani! De când a ajuns în Roma, la sfârșitul anilor ’60, aflat la umbra statuii lui Giordano Bruno în Campo de Fiori, și-a imaginat un scenariu pentru teatru, în care rebelul pictor îl întâlnește pe filozoful eretic care a fost ars într-un foc de tabără din cauza ideilor sale.

Susan Sarandon poate fi admirată în „Blue Beetle”

932 29 5Ultimul, dar nu cel din urmă film, care merită achiziționarea unui bilet la cinema este „Blue Beetle”, un SF în care joacă Susan Sarandon și George Lopez. Producția apare pe marile ecrane din România pe 18 august 2023. Pe scurt, filmul spune povestea unui absolvent de colegiu pe nume Jaime Reyes, care se întoarce acasă și descoperă un loc complet diferit față de cum l-a lăsat. În ambiția de a puncta realizări importante pentru felul în care își imaginează viitorul, personajul intră în posesia unei relicve străvechi, un cărăbuș obținut prin biotehnologie extraterestră. Cărăbușul îl alege pe Jaime să îi fie gazdă, conferindu-i o armură cu puteri supranaturale, magie pe care tânărul o descoperă pe parcurs, în aventura sa.

Tom Cruise, în a şaptea „Misiune Imposibilă“

Seria filmelor ale căror povești sunt cunoscute de ani buni de cinefili continuă cu „Misiune Imposibilă 7”. Producția în care putem admira cele mai tari cascadorii ale lui Tom Cruise atât în aer, cât și pe sol, are data lansării în cinematografele americane pe 12 iulie. În România nu există, deocamdată, o dată oficială în care vom putea urmări acest film. Cel mai probabil, acesta va apărea la două luni după premiera din State. Producția realizată de Christopher McQuarrie este continuarea filmului din 2018, „Mission Impossible Fallout”. În afară de Tom Cruise, din distribuție mai fac parte Rebecca Ferguson, Henry Czerny și Vanessa Kirby.