Main menu

header

932 28 1de Andreea Vasile şi Silviu Ghering

Dacă vreți o vacanță exotică, dar timpul sau bugetul nu vă permite un sejur tocmai pe adevărata insulă vulcanică Bora Bora, aflați că avem și în Europa paradisul nostru exotic. Și nici măcar nu este departe de România! Vorbim despre Ksamil - supranumit chiar așa: Bora Bora Europei. Un sătuc mic, din Albania, despre cei care l-au vizitat spun că Dumnezeu nu și-a mai luat mâna de pe el încă din anul 1966, atunci când a fost creat. Aici nu primează luxul și opulența, dar a fost binecuvântat cu plaje de o frumusețe fantastică, precum cele din Caraibe și peisaje de vis. Și, în plus, este potrivit pentru orice buzunar și e perfect pentru o vacanță, de familie, în care să vă bucurați de plajă, soare și mare.

Puteți ajunge cu mașina sau cu avionul

În ultima perioadă, Bora Bora Europei a devenit tot mai apreciată de turiștii români. Sătucul se află acum în plină dezvoltare, așa că nu trebuie să vă mirați dacă o să vedeți o mulțime de clădiri noi și cazări fără prea multe recenzii, de care nu trebuie să fugiți. Dar să o luăm cu începutul. Cel mai simplu să ajungeți în Bora Bora Europei este să mergeți cu mașina personală. De exempu, distanța dintre București și Ksamil este de aproximativ 1.030 de kilometri. Ceea ce înseamnă că, în funcție de autoturism și de experiența șoferului, drumul va dura în jur de 13-14 ore. Traseul auto recomandat de cei care au mai mers este similar cu cel folosit pentru a ajunge pe Insula Corfu din Grecia. Anume, București - Giurgiu - Ruse - Pleven-Sofia (pe centura) - Blagoevgrad - Kulata - Promachonas - Salonic - autostrada către Atena - autostrada Egnatia Odos - Veria - Kozani - Ioannina - Ksamil. Costul total depinde de cel al carburanților, însă dus-întors, trebuie să vă așteptați la o sumă estimativă de aproximativ 350 de euro. Pe lângă combustibil, se mai plătește taxa de Pod Giurgiu - Ruse, în valoare de 16 lei la ieșirea din țară și 3 euro la întoarcere; vignieta pentru Bulgaria, aproximativ 8 euro pentru șapte zile, și taxele pentru autostrada din Grecia, cam 20 de euro dus-întors. De asemenea, aproape de destinația finală, la Butrinit, vă așteaptă o experiență specială. Va trebui să traversați cu un ferry boat - mai mult un bac improvizat. O plută de lemn, pe care încap maximum patru mașini, trasă de scripete vă va trece peste Canalul Vivari. Totul durează cinci minute și costă 4 euro. Dar promite să fie o experiență de neuitat...

În cazul în care nu vreți să vă complicați cu condusul, în Ksamil se poate ajunge și cu avionul. În iunie, de exemplu, un zbor Otopeni-Ksamil, fără escală, cu comania Ryanair, începe de la 312 lei.

Nu aveți nevoie de pașaport

932 28 2Pentru a intra în Albania nu aveți nevoie de pașaport, ci doar de buletin. Dar verificați asigurarea RCA, să aibă trecută și Albania. În caz contrar, va trebui să achitați taxa verde la vamă. Un sfat: Pentru a folosi internetul și rețeaua mobilă, conectați-vă la rețeaua mobilă din Corfu, care este vizavi. Totodată, în Ksamil - Bora Bora a Europei, nu puteți plăti în euro sau în dolari, aveți nevoie de leke și sunt puține locurile în care se poate achita cu cardul. Iar în stațiune se găsesc numai două bancomate. Asigurați-vă că aveți cash. Iar moneda folosită poate fi cumpărată de la bancă, din România, chiar dacă schimbul valutar nu este neapărat avantajos. Dar, o sumă minimă e bine să aveți în moneda locală, iar acolo puteți schimba din valută, precum euro sau dolar, la casele de schimb.

Prețurile la cazare sunt foarte mici

În Ksamil nu există hoteluri all inclusive. Unele oferă mic dejunul și cina, dar majoritarea sunt în regim self-catering. Vestea bună este că prețurile pe noapte sunt destul de mici. În perioada aceasta, pe Booking, găsiți cazare la hoteluri de 3 stele, aproape de plaje chiar și la 20 de euro pe noapte. Acestea pot ajunge până la 60 de euro, dar vorbim despre locații deosebite, care pun la dispoziție piscină, mâncare și personal dornic să vă ajute la fiecare pas.

Plajele vă oferă priveliștea unor insule care par veșnic verzi

932 28 3Ajunși la una dintre cele mai importante părți ale vacanței din Ksamil, plajele, acestea sunt numeroase. Pe lângă faptul că vă oferă priveliștea unor insule care par veșnic verzi, chiar vă dau impresia unui concediu petrecut în Bora Bora. Marea la care au acces aceste plaje este cea Ionică, pe care Albania o împarte cu Grecia. Culoarea apei este peste așteptări și nimic nu lasă de dorit, pornind de la nisip și până la întreaga experiență. Începem chiar cu cea numită Bora Bora. Vedeta stațiunii are nisip fin, iar la intrarea în apă, marea este complet incoloră, urmând ca pe măsură ce înaintați să devină turcoaz. De aici se văd cele trei insule ale orașului, unde puteți ajunge cu barca, hidrobicicleta sau chiar înot și puteți explora în voie împrejurimile. Plaja Pulebardha sau Plaja Porumbelului este amenjată cu șezlonguri, bar și restaurant. Apa este, de asemenea, turcoaz, iar intrarea în mare este lină. Dar pentru a ajunge aici, se coboară pe o pantă de munte, astfel că mașina ar trebui să fie una adaptată drumurilor nu foarte line.

Puteți savura mâncarea tradițională la restaurante sau taverne

A mai rămas o singură întrebare. Unde mâncați după ce v-ați bucurat de soare și de apa turcoaz din Bora Bora Europei. Ei bine, Ksamil este plin de restaurante și taverne la care puteți lua masa. Cochete și ieftine, așa sunt descrise de turiști localurile. De pildă, un prânz pentru două persone ajunge să coste maxim 40 de lei, incluzând aici și băuturile. Ceea ce înseamnă mai puțin de 10 euro, adică mai puțin decât un meniu mai mare la un fast-food obișnuit din România. Iar prepatele din pește și fructe de mare sunt la discreție în zonă și sunt delicioase. Pentru cei care nu se dau în vânt după acestea, au la dispoziție, de exemplu, Restaurantul Ujvara, în meniul căruia vor găsi musaca din carne de miel, lasagna sau pizza. În plus, înainte de nota de plată, chelnerii vă aduc un platou cu pepene, verde și galben, din partea casei. Restaurantul Fast Food Beshiku este recunoscut ca fiind cel mai bun și cel mai ieftin din stațiune. Este plin aproape mereu, datorită raportului extraordinar calitate-preț și găsiți un meniu suficient de variat pentru a satisface și cele mai extravagante gusturi. În cele din urmă, Cantina Pesce Fresce se găsește lângă Beshiku. Este un restaurant în aer liber, cu pește și fructe de mare proaspete, pescuite local. De altfel, aici găsiți acest tip de preparate la prețul cel mai mic. Totodată, când vine vorba despre retaurante și taverne, tot aici aveți acces gratuit la internet. Tot ce trebuie să faceți este să le cereți parola angajaților.

1.030 de kilometri trebuie să parcurgă bucureştenii până la Ksamil, adică un drum de aproximativ 13-14 ore