Main menu

header

939 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Personaje controversate din trecut, eroi contemporani cu lipici la public ori anonimi cu existențe refuzate de societate, își spun poveștile în noile producții autohtone, puse în valoare de interpretări actoricești remarcabile. În continuare, vă recomandăm câteva evenimente care se disting în agenda culturală a verii.

Lumea celor pierduți între granițe: „Exod”, în premieră la Timișoara

O realitate dură a zilelor noastre, migrația, este tema noii producții lansate pe scena Teatrului Național din Timișoara. Pe 22 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare, are loc premiera spectacolului „Exod”, montat de regizorul lituanian Oskaras Koršunovas, un nume sonor în spațiul artistic mondial. Piesa spune povestea unui tânăr care, căutându-și un destin mai bun într-o altă țară, se confruntă cu provocările unui mediu ostil, care amplifică sentimentele de singurătate, nostalgie, revoltă și dezamăgire. Textul definește lumea neînțeleasă a emigranților, alcătuită din personaje pestrițe, contradictorii, cu oameni alungați din țara-mamă și în același timp respinși și neadaptați la noul „acasă”. O echipă de tineri protagoniști, între care îi amintim pe Ion Rizea, Marian Lupanciuc, Flavia Giurgiu, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Matei Chioariu și Daniela Bostan, reconstituie pe scenă destinul indivizilor „invizibili”, care se luptă să-și recupereze identitatea pierdută.

Nobilimea decăzută a Bucureștilor: „Craii de Curtea-Veche”, pe scena TNB

939 30 2O caracterizare tulburătoare a societății decadente a Bucureștiului de la început de secol XX este propusă de regizorul Dragoș Galgoțiu pe scena Teatrului Naţional din Capitală, în spectacolul „Craii de Curtea-Veche”, o dramatizare a romanului lui Mateiu Caragiale. Printr-o montare inspirată, cu o mare atenție la detalii, publicul este invitat să pătrundă în universul obscur și grotesc al nobilimii de mahala, marcat de mistere, orgii, personaje stridente și triviale. Poveștile și amintirile crailor sunt reconstituite în episoade intense, introduse de povestitorul (Marian Râlea) și transpuse în scenă de protagoniști de excepție, precum Claudiu Bleonț, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Calotă, Magda Catone, Cesonia Postelnicu, Carol Ionescu, Fulvia Folosea, Dorin Andone, Maruca Băiașu și Petre Cheregi. „Craii de Curtea-Veche” se joacă pe 22 iunie, de la ora 19:30, la Sala Pictura a Teatrului Național din Capitală.

La Brașov se lansează prima ediție a Festivalului „Victor Socaciu”

Piese romantice, cântece manifest, voci noi și artiști consacrați, astfel își întâmpină publicul organizatorii primei ediții a Festivalului Național Concurs de Muzică Folk „Victor Socaciu”. Evenimentul se va desfășura pe 27 si 28 iunie la Centrul „Reduta” din Brașov, în program fiind incluse o secțiune de Concurs și o Gală a Laureaților (ora 17:00), continuate, de la ora 18:00, cu recitaluri susținute de Mircea Vintilă, Marius Bațu, Ducu Bertzi, Laurențiu Cazan, Vali Petcu, Adrian Beznă, Cristian Buică și Cătălin Stepa. Festivalul este atât o rampă de lansare pentru tinerii artiști, cât și un eveniment care aduce un omagiu talentatului cantautor brașovean. Iubitorii de folk se mai pot întâlni cu artiști consacrați şi în cadrul Festivalului „Folk la Dunăre”, găzduit între 23 și 25 iunie de grădina Teatrului „Nae Leonard” din Brăila, între invitați numărându-se Nicu Alifantis & Răzvan Mirică, Ada Milea, Dinu Olărașu, Teo Boar, Vlady Cnejevici și trupa „Fără Zahăr”.

Rodica Mandache și Marius Manole, un război psihologic în „Bătrâna și hoțul”

Un cuplu actoricesc remarcabil readuce în atenția publicului unul dintre cele mai jucate texte autohtone contemporane: „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin. Rodica Mandache și Marius Manole sunt principalii protagoniști ai comediei regizate de Radu Ghilaș. Textul spune povestea unui hoț tânăr care pătrunde noaptea într-un muzeu, cu gândul de a fura un tablou valoros. Aici dă peste curatoarea instituției, o bătrână de 80 de ani, incapabilă să-l oprească fizic, dar având alte atuuri pentru a-l neutraliza pe infractor. Energică și volubilă bătrânica își manevrează psihologic inamicul transformându-l, pe nesimțite, într-o victimă. Piesa oferă partituri actoricești unice, exploatate cu vervă și rafinament de cei doi mari artiști, secondați de Alin Aronovici (în rolul polițistului). Spectacolul produs de Ateneul din Iași este prezentat într-un turneu național, următoarele reprezentații fiind programate astfel: 29 iunie - Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța; 1 iulie - Sala Luceafărul din Capitală; 2 iulie - Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești; 12 iulie - Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov; 15 iulie - Sala Mare a Teatrului Național din București.