Main menu

header

939 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Satul Jupânești „trăiește” în estul județului Timiș, pe valea Vădanei (afluent al râului Bega), la 13 kilometri de Făget, 46 km de Lugoj, 81 km de Deva și 111 km de Timișoara. Localitatea vine cu recunoașterea din trecut ca principală vatră a olarilor bănăţeni, aproape fiecare gospodărie având din vechime un cuptor şi o roată de olărit. Jupânești se bucură de un loc fascinant, dar prea puțin cunoscut: pădurea cu gropile... dacilor! Un loc folosit de mai bine de 2.000 de ani de la daci până în zilele noastre. Pădurea se află pe dealurile satului și „produc” și acum lutul necesar ceramicii roșii, „marcă” tradițională locală, unică în România.

Vasele de sarmale pot fi ținute oricât la cuptor, iar ulcioarele mențin apa proaspătă și rece de-a lungul întregii zile

Lutul și, implicit, ceramica de Jupânești sunt de cea mai bună calitate, cu rezistență mare la fierbere și coacere. Vasele de sarmale pot fi ținute oricât la cuptor, iar ulcioarele mențin apa proaspătă și rece de-a lungul întregii zile, fără a fi puse la frigider. În cadrul ceramicii bănățene, ceramica de Jupânești prezintă trăsături specifice și calități certe: finețea pastei de nuanță roșiatică, bogată în oxizi de fier, distincția decorului geometric înscris numai cu roșu, eleganța formelor. Olarii din Jupânești își duceau produsele la târgurile din Făget, Balinț, Lugoj, Săvârșin, Dobra, Ilia, pe valea Mureșului și în ținutul Hunedoarei. În prezent, meșterii își vând produsele la târgul din Făget sau participă la târgurile din țară.

Delectați-vă în august cu ediția 42 a tradiționalului târg „Vatra de olari”

Jupânești găzduiește anual, în a treia decadă a lunii august, tradiționalul târg „Vatra de olari”, care va ajunge în această vară la ediția 42, organizat pe un platou special amenajat la marginea satului, într-un decor natural de excepție, Poiana Olarilor. Târgul, vizitat de numeroşi turişti, este „acompaniat” de spectacole folclorice, cântece și dansuri, este unic în Banat și o ocazie... unică să vă „utilați” bucătăria cu ceramică utilitară, cu tot felul de oale și vase din lut, realizate prin metode tradiționale.

Când ajungeți la Jupânești, nu ocoliți Făgetul și nu ratați Cetatea Medievală (atestată documentar pentru prima dată în 1548), dar nici... cazinoul „Cassina“, monument istoric!