Main menu

header

944 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

În câteva locuri ale lumii există parcuri în care stau abandonate diferite statui și care au ajuns să fie percepute ca spații ale groazei. Noaptea mai ales, imensele monumente, unele de-a dreptul sinistre, aruncă umbre lungi și negre asupra trecătorilor ocazionali, care se umplu de groază.

Parcuri ale statuilor groazei

În 1989, Mutsuo Furukawa și-a propus să creeze în prefectura japoneză Toyama un parc în care oamenii să poată medita și să se relaxeze. Pe lângă copaci și flori, parcul urma să aibă busturi ale unor persoane apropiate lui Furukawa, oameni obișnuiți. Așa se face că vizionarul a comandat peste 800 astfel de monumente după chipurile familiei, prietenilor și colegilor săi. După moartea inițiatorului, spațiul a căzut în paragină și a fost înghițit de vegetație. Apoi, în 2016, locul a fost redescoperit întâmplător de un fotograf local și s-a transformat în ceva ce Furukawa nu și-ar fi imaginat nici în coșmaruri: un loc al groazei, care atrage în prezent turiști amatori de senzații tari. Pe de o parte, rezidenții ocolesc acest parc pustiu, considerând că toate acele statui prind viață noaptea, iar aleile înecate în frunze sunt bântuite. Pe de altă parte, cei care vizitează, totuși, spațiul statuilor abandonate afirmă că, atunci când este Lună Plină, umbrele alungite ale sutelor de busturi dau fiecăruia senzația că este urmărit.

Privirile teribile ale președinților americani

944 32 2Unul dintre cele mai cunoscute spații cu statui abandonate se află în SUA. 43 de busturi prezidențiale americane, în picioare, alcătuiesc o panoramă neobișnuită, pe un câmp din Virginia. De la George Washington la George W. Bush, aceste monumente sunt depozitate pe proprietatea lui Howard Hankins. Când parcul tematic al președinților s-a închis, statuile ar fi trebuit distruse, dar omul nu a avut inima să facă asta, dar nici nu le-a putut întreține, așa că zac, abandonate și teribile, în voia elementelor naturii. Toate aceste capete ale unor personalități ilustre ale istoriei americane au devenit punct de atracție pentru mulți doritori de adrenalină, așa că proprietarul terenului a colaborat cu fotograful John Plashal și a inițiat un tur al spațiului. „Răspunsurile emoționale sunt foarte puternice de la oamenii care vizitează, variind de la exaltarea completă la o senzație de teamă și la profundă tristețe”, detaliază Plashal. Cel mai popular se dovedește a fi turul nocturn al capetelor. „Statuile par de-a dreptul înfiorătoare sub cerul întunecat. Pentru turiști, sentimentul este absolut de nedescris, aproape nepământean”, adaugă fotograful.

„Fiecare om are momentul său de glorie, iar unele dintre aceste momente durează mai mult decât altele“ (Sir Winston Churchill)

Liderii sovietici şi victimele lor

944 32 3Statuile sovietice abandonate în Parcul Muzeon - Lenin, Stalin sau Leonid Brejnev - au fost completate de sute de sculpturi contemporane și incluse în Parcul Gorki. Deși unii vizitatori consideră că aceste monumente sunt parte a istoriei țării, statuile sunt evitate de vizitatori, pentru că par sinistre. Cu atât mai mult cu cât artiștii contemporani le-au alăturat și lucrări care simbolizează nenumăratele victime pe care le-au făcut acest regim ilustrat de foștii lideri, acum abandonați - de pildă, un Stalin de granit roz, cu mâna în haină, și-a pierdut nasul în timp ce era demontat. În spatele său stă o instalație contemporană cu 282 de capete de piatră într-o cușcă, simbolizând nenumăratele victime ale dictatorului sovietic, donată muzeului de sculptorul Evgheni Chubarov.