Main menu

header

945 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

O lume întreagă trăiește tot mai mult în lumea virtuală și în general online. De la muncă la distracție, parcă totul s-a mutat pe ecranele inteligente care ne stimulează, ne interesează peste măsură și, bineînțeles, în foarte multe cazuri sunt folosite până la dependență. În aceste condiții, specialiștii au identificat și metodele cele mai bune de a scăpa de efectele nefaste, fizice și psihice, pe care le generează excesele digitale.

Desenul și pictura „încetinesc ritmul vieții”

945 27 2Desenul este, fără îndoială, cea mai veche formă de artă vizuală. „Mediul desenului este înrădăcinat în noi toți, este primul nostru mijloc de exprimare și creativitate. În copilărie, înainte de a putea chiar să vorbim, să mergem sau să citim, putem desena. Adesea, acesta era primul nostru mod de a ne ilustra pe noi înșine”, explică Julia Balchin, directorul Royal Drawing School (RDS), din Londra. Desenul se bucură din nou de popularitate, fiind apreciat pentru calitățile sale terapeutice și sentimentul de „flux” pe care îl generează, mai ales după blocajele din timpul pandemiei și pentru cei care caută să se desprindă de ecranele dispozitivelor inteligente. Numărul de studenți (online) la RDS s-a dublat în 2020 și a crescut constant până în prezent. Tinerii care s-au înscris au confirmat că desenul și pictura le-au susținut bunăstarea mintală. „Mulți au venit doar pentru asta... pentru a încetini ritmul vieții. Luând un creion și făcând semne cu atenție ne oferă un răgaz de la scurgerea digitală necruțătoare”, explică Balchin. De altfel, în Marea Britanie, terapia prin artă poate fi experimentată inclusiv prin intermediul Sistemului Național de Sănătate.

Regula 20-20-20 protejează vederea

945 27 3În era digitală, majoritatea lucrurilor se întâmplă online. Acest fapt este inevitabil, dar se dovedește a fi și o potențială amenințare pentru bunăstarea generală atunci când oamenii uită să se deconecteze și petrec întreaga zi online. Căutarea și regăsirea echilibrului cer câteva măsuri de detoxificare. Alături de desen și de pictură, care au aplicații mai extinse, există și metode punctuale de desprindere de mediul online. Dacă lucrați cu normă întreagă pe computer, încercați să nu vă petreceți pauzele urmărind videoclipuri sau derulând pe telefon, deoarece asta vă va face să vă simțiți și mai obosiți. În schimb, faceți ceva care nu implică ecrane: o scurtă plimbare, un antrenament rapid, un ceai sau priviți pe fereastră. Toate aceste pauze proaspete se adună și vă energizează pentru atunci când vă întoarceți la computer. De asemenea, potrivit specialiștilor, este recomandat să oferiți ochilor timp să se odihnească, ceea ce va elimina senzația de oboseală la sfârșitul zilei de lucru. Aici puteți implementa regula 20-20-20 (mutați privirea la 20 de metri timp de 20 de secunde după fiecare 20 de minute de lucrat pe ecran).

Dezactivarea notificărilor inutile economisește timp prețios

945 27 4Dacă nu ați reușit să ieșiți în pauză în timpul programului de lucru, asigurați-vă că o faceți după aceea, chiar și pentru 15 minute. Experții recomandă să vă deconectați de la o zi întreagă în fața unui ecran și să vă relaxați chiar și atunci când nu aveți planuri specifice. Nu aveți nevoie de un motiv pentru a ieși afară - petrecerea timpului departe de internet este un motiv suficient de bun. De asemenea, aplicațiile de rețele sociale se încadrează în categoria neesențială, deoarece nu se întâmplă nimic urgent acolo. Ca urmare, este mai bine să fie dezactivate notificările pentru rețelele sociale, întrucât informațiile primite atunci când apare un astfel de semnal pe ecran nu merită distragerea de la timpul dedicat grijii personale pentru sănătatea și bunăstarea mentală. Puteți seta o anumită oră pe zi când verificați mesajele private, buletinele informative, reviste și orice altceva păstrați activ pe telefon. Dacă dezactivați notificările pentru toate aplicațiile neimportante, veți constata că urmăriți mai puțin telefonul și vă veți bucura de mai mult timp nondigital.

Antrenarea fricii de a pierde prioritizează propria persoană

Pentru foarte mulți oameni, sunetul unui text sau al unei notificări care vin pe telefonul mobil sunt irezistibile - vrem să vedem despre ce este vorba pe loc, întrerupând orice făceam în acel moment. Dar specialiștii arată că de fapt, majoritatea notificărilor nu sunt urgente, aspect care poate fi verificat cu ușurință. Un procent foarte mic din aceste mesaje necesită de fapt un răspuns sau atenție imediate. Ca urmare, detoxificarea digitală implică și antrenarea acestui tip de frică, de a pierde momentul în care reacționați la un mesaj sau la o notificare. Vă puteți exersa voința în așa fel încât să dați prioritate propriei persoane și abia apoi să răspundeți nevoilor altora. Un alt exercițiu simplu este acela de a vă obișnui creierul cu ideea că este mai bine să fiți persoana care caută informațiile online, pe scurt în controlul situației, și nu cea care le consumă pasiv, prin derulare automată. În acest fel, pas cu pas, se poate diminua sentimentul urgenței de a reacționa de fiecare dată când există o notificare online.

O zi în natură ne învață că putem trăi fără internet permanent

945 27 5Oricât de obosiţi v-ați simți, o zi în natură - sau măcar câteva ore - au darul confirmat de știință de a vă elibera de orice stres și anxietate acumulate pe parcursul săptămânii încărcate de activitate digitală. Pentru aceste rezultate benefice, mergeți în drumeții, practicați ciclismul, mergeți pe jos, într-un camping sau jucați jocuri cu prietenii undeva în afara orașului, astfel încât să pierdeți noțiunea timpului și să nu simțiți nevoia să verificați telefonul la fiecare cinci minute. Mai mult, plecatul în locuri mai izolate, în natură, poate implica pierderea conexiunii la internet pentru unele perioade, ceea ce specialiștii confirmă că este un motiv în plus pentru a ieși, întrucât ne învață că putem trăi și fără să trimitem mesaje sau să dăm „like” la poze încontinuu.

Cititul cărţilor a luminat omenirea secole la rând şi este pe punctul de a fi „ucis” de cititul online

„Desenul oferă o pauză de la digitalizarea de care suntem atât de dependenți. Un curs de desen ne obligă să privim lumea, care nu mai este mediată de un ecran, și s-o traducem“  (Roger Malbert, curator de artă contemporană, Marea Britanie)

Citiţi! File de carte!

Pentru „timpii morți” dintre două activități, milioane de oameni se îndreaptă tot către un ecran de care poate tocmai s-au desprins. Pentru a contracara această „agățare” nesfârșită de mediul online, experții recomandă ceva care a luminat generațiile veacuri la rând și a adus lumea unde este astăzi: cititul. O carte care transpune asemenea unui film, care îmbogățește sufletul și antrenează mintea, are și meritul de a scăpa cititorul de agitația care îl înconjoară în viața de fiecare zi, ritm infernal alimentat din plin de internet și de dependența de ecrane.