Main menu

header

949 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Povești spectaculoase despre prietenie, curaj, dragoste ori perspective sociale se regăsesc în producțiile incluse în agenda culturală a săptămânii din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de teatru, film și divertis- ment pe care nu trebuie să le pierdeți.

„Cineva are să vină”: despre singurătatea în cuplu, la ARCUB

Efectele unui experiment psihologic inedit, ce analizează transformările unei relații în condiții speciale, sunt surprinse în cea mai nouă producție montată de regizoarea Cris Simion-Mercurian pe scena ARCUB. Pe 2 și 3 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, din Strada Gabroveni, se joacă primele reprezentații ale spectacolului „Cineva are să vină”, de Jon Foose. Textul spune povestea unui cuplu care alege să se izoleze într-o casă veche de la malul mării, în scopul de a se regăsi unul pe celălalt și de a-și consolida relația. Într-un context în care intimitatea și izolarea încep să se confunde, personajele interpretate de doi străluciți actori ai Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, Ofelia Popii și Ciprian Scurtea, traversează etape de entuziasm, tensiune, confuzie, anxietate și respingere, ajungând în final să descopere manifestările dramatice ale singuratății în doi. Montarea abordează curajos nevoia de comunicare a indivizilor și inepuizabila speranță, tradusă aici prin așteptare, de a transpune în realitate dorințele mereu reprimate.

Angel Popescu și Alex Conovaru formează „Un cuplu ciudat”, la Sala Rapsodia

La Teatrul Avangardia luna septembrie începe cu o invitație de nerefuzat pentru public: o întâlnire cu artiști îndrăgiți în comedia explozivă „Un cuplu ciudat”, de Neil Simon. Publicul este introdus în apartamentul împărţit de doi prieteni (Angel Popescu și Alex Conovaru) cu personalități total opuse: unul extrem de îngrijit, sensibil și meticulos și altul delăsător, dezinvolt, dar lipsit de griji. Destinul îi provoacă să înfrunte împreună o serie de aventuri, prilej al unor scene comice spumoase, care le pun la încercare prietenia. În apartamentul newyorkez își fac loc personaje colorate, interpretate de Delia Nartea, Gloria Găitan, Marius Drogeanu și Bogdan Ghițulescu, care alimentează malaxorul de conflicte cu replici comice și ascuțite, finalul piesei sugerând discret valoarea inestimabilă a unui prieten devotat. „Un cuplu ciudat” se joacă pe 2 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Rapsodia din Capitală.

Artiști romi din cinci țări, la Festivalul Internațional de Teatru Rom de la București

949 30 2În Capitală debutează, în această săptămână, Festivalul Internațional de Teatru Rom „Kathe Akana! x Giuvlipen”. Între 2 septembrie și 25 octombrie scenele Teatrului Evreiesc și Teatrului Dramaturgilor Români vor găzdui producții ale companiilor independente rome din Italia, Suedia, Ungaria, Austria și România, spectacole-manifest menite să combată stereotipurile legate de romi și să promoveze diversitatea culturală. Evenimentul este deschis pe 2 septembrie, la Teatrul Dramaturgilor Români (ora 19:00), cu premiera „Virală pe Tik-Tok”, în regia Mihaelei Drăgan, avându-le ca principale protagoniste pe Bianca Mihai și Nicoleta Ghiță. Piesa urmărește peripețiile unor adolescente care încearcă să devină faimoase pe internet, textul vorbind deschis despre tineri și nevoile lor. În cadrul Festivalului mai puteți vedea pe 7 septembrie, în cartierul Ferentari (ora 18:00), spectacolul itinerant „Safari Fetiș Ferentari”, iar pe scena Teatrului Evreiesc din București: pe 8 septembrie (ora 19:00), premiera „Stâlpii țării”, pe 9 septembrie (ora 19:00), spectacolul „La burlesque de la vie”, iar pe 13 septembrie (ora 19:00), producția colectivă „Romnia”.

Primul Festival de Film din Europa dedicat culturii rome, organizat la Brașov

Arta și mesajul artiștilor romi vor fi în centrul atenției și în județul Brașov unde, între 1 și 3 septembrie, se desfășoară Rroma Film Festival, primul festival de film din Europa dedicat culturii rome. Deschiderea evenimentului are loc pe 1 septembrie, de la ora 19:00, la cinematograful Astra din Brașov, cu proiecția filmului „Singură la nunta mea”. Pe 2 septembrie, la Centrul Cultural din comuna Augustin, la ora 11:00, încep proiecțiile filmelor înscrise în competiție, iar în Parcul Primăriei, de la ora 19:45, este prezentat în premieră filmul „Gypsy Caravan” (Johnny Deep, Anghel Caliu și Taraf de Haidouks), urmat de la ora 22:00 de un concert extraordinar Caliu & Taraf de Haidouks. Pe 3 septembrie, la Centrul Cultural Augustin, sunt programate (de la 14:30) Gala de premiere și vizionarea peliculei „Calea de ieșire”. Între surprizele pregătite de organizatori se mai numără întâlniri cu cineaști renumiți din Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Slovenia, Iran și România, petreceri autentice, demonstrații de artă și meșteşuguri tradiționale rome.