Main menu

header

950 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Criza climatică globală a generat în ultimii ani serii de cercetări care să contribuie la un viitor mai sustenabil și mai puțin poluant al industriei construcțiilor, unul dintre marii generatori de emisii ai lumii. După recenta prezentare a betonului din cânepă, a venit rândul materialelor din… ciuperci!

Material mai puternic și mai flexibil

Oamenii de știință britanici au dezvoltat un material de construcție folosind ciuperci. Cercetarea își propune ca scop final nu doar să reducă impactul industriei asupra mediului folosind matrițe „tricotate” din rețeaua radiculară de ciuperci, ci și să asigure oamenilor formule de adaptare la un viitor care va avea o climă sensibil schimbată. Procesul implică utilizarea miceliului înainte de a produce ciuperci, ceea ce face materialul mai puternic și mai flexibil pentru aplicații în construcții. Prin injectarea miceliului într-un cadru textil tricotat, se formează un material compozit numit „micocrete”, care oferă rezistență și posibilități de formă superioare în comparație cu biomaterialele anterioare. „Ambiția noastră este să transformăm aspectul, senzația și bunăstarea din interiorul spațiilor arhitecturale care folosesc miceliu în combinație cu materiale pe bază de bio, precum lâna, rumegușul și celuloza”, explică specialistul Jane Scott, de la Universitatea Newcastle.

Alternativă ieftină și durabilă la lemn și plastic

950 32 2Pentru a crea materialul, sporii de miceliu sunt amestecați cu cereale ca sursă de hrană, toate ambalate și cultivate într-un mediu întunecat, umed și cald. Odată ce atinge densitatea dorită, miceliul este uscat, rezultând o alternativă ieftină și durabilă la spumă, lemn și plastic. Folosind matrițe tricotate drept cadru flexibil, oamenii de știință au realizat că astfel i se permite oxigenului să ajungă la miceliul în creștere, iar acest aspect poate genera forme care se pot schimba de la flexibile la rigide pe măsură ce miceliul crește. Sistemul de fabricație 3D de tricotat, fără cusături și fără deșeuri, s-a dovedit extrem de avantajos. Probele din noul compozit au fost testate alături de variante convenționale de miceliu și au prezentat o rezistență mai mare și rezultate de fabricație superioare. Această cercetare ar putea revoluționa practicile de construcție, oferind un material de construcție durabil și eficient, cu un impact mai mic asupra mediului.

Această structură este formată din miceliu injectat într-un cadru textil tricotat

Mogu, o companie italiană, produce și vinde plăci cu textură de catifea și gresie, pe bază de spumă de miceliu

Spumă versatilă, care se poate prelucra

950 32 3Nu este pentru prima dată când oamenii de știință studiază ciupercile ca potențial material de construcții. După ce a fost prezentată public instalația numită Hy-Fi, proiectată și creată de The Living, un studio de design arhitectural din New York, care era alcătuită din 10.000 de cărămizi făcute prin ambalarea deșeurilor agricole și a miceliului într-o matriță, cercetătorul Phil Ayres, de la Centrul pentru Tehnologia Informației și Arhitectură din Copenhaga, Danemarca, a început proiectul FUNGAR, care explorează ce tipuri de clădiri noi se pot construi din ciuperci. De asemenea, la un laborator din Utrecht se combină miceliul cu deșeuri agricole, apoi se lasă ciupercile să le colonizeze, legându-le împreună. Astfel rezultă un material asemănător spumei, care se tratează termic și apoi se poate prelucra, prin aplicarea de acoperiri sau prin strivire. Variind tipul de ciuperci și de deșeuri agricole, condițiile de creștere și postprocesarea, sunt create tot felul de materiale de construcție, cu proprietăți mecanice diferite.