Main menu

header

    Tarotul este o modalitate de a cerceta trecutul, de a găsi răspunsuri pentru prezent şi de a prezice viitorul cu ajutorul unor cărţi de joc ce conţin simboluri mistice şi imagini. După cum spuneam, Arcana Majoră este compusă din 22 de cărţi, ce reprezintă mesaje simbolice. Continuăm prezentarea acestor cărţi.

XII. Spânzuratul - Renunţarea la marile puteri, întreruperi Această carte reprezintă reversul medaliei. Semnificaţia acestei cărţi constă în faptul că nimic nu este ce pare a fi la suprafaţă. Bărbatul pare a fi spânzurat, dar, de fapt, el se află în perfect control al situaţiei. El îi vede pe ceilalţi, cu problemele lor şi iată că tot ei îl desconsideră pe el, ca şi cum ar fi inferior.

 

XIII. Moartea - Schimbare, regenerare, transformare Această carte reprezintă transformarea şi renaşterea conştienţei la sfere mai înalte. Moartea vine la toţi şi nu ţine cont de starea finaciară şi de statutul social. Toţi avem aceeaşi soartă în final. În numerologie această carte este 13/4 - au fost 12 discipoli, iar Hristos a fost al 13-lea. Calul alb, îmblânzit, simbolizează dorinţele pure şi faptul că trebuie să acceptăm acest ciclu al vieţii.


XIV. Temperanţa
- Înţelegere, organizare, răbdare, echilibru Îngerul din imagine este în echilibru perfect, combinând cele două calităţi masculine şi feminine sau pozitivul şi negativul. Îngerul stă cu un picior pe pământ şi cu celălalt în apă, acest lucru semnificând balanţa dintre conştient şi subconştient. Aripile roşii sunt simbolice pentru dorinţele aprige ale spiritului de a atinge niveluri mai înalte, iar munţii din fundal reprezintă înţelepciunea. Triunghiul este înalta cunoaştere, care este dobândită prin introspecţie şi ne aminteşte faptul că dorinţa de a învăţa şi de a înţelege poate cauza îndoială. Dar, urmând adevărul, putem alege cărarea ce ne duce la înţelepciunea pe care o căutăm.


XV. Diavolul - Tentaţie, înrobire materială, obligaţie Această carte reprezintă orbirea şi neînţelegerea. Fundalul negru semnifică lipsa luminii, ce ar putea fi adusă de înţelegere. Cei doi oameni, bărbatul şi femeia, sunt legaţi lejer de stâlpul de piatră. Ei ar putea cu uşurinţă să se dezlege, dar stau totuşi acolo de bunăvoie. Stâlpul de care sunt legaţi este o jumătate de pătrat, reprezentând jumătatea de adevăr de care ei se leagă. Torţa pe care o ţine diavolul este îndreptată în jos, iar flacăra mănâncă din torţă, fără să ofere lumină.


XVI. Turnul - Renunţarea la egoism Această carte simbolizează impactul produs de atingerea adevăratei înţelegeri. Fulgerul de care se temeau oamenii primitivi este opusul iluminării, folosind puterea lui pentru uzul personal. Bărbatul şi femeia, conştientul şi subconştientul, reies din vârful turnului prin lumina adevăratei înţelegeri. Coroana este simbolică pentru minte sau pentru planul puterii. XVII. Steaua - Sănătate şi credinţă Femeia din această carte reprezintă mintea subconştientă, ce adună înţelepciune din subconştientul universal şi o varsă peste umanitate. Piciorul drept ce îi susţine greutatea este îndoit la 90 de grade, sugerând că totul va fi învăţat dacă omul caută informaţiile în locul potrivit. Mâna stângă toarnă apă peste pământ şi îl recompensează cu cinci şiroaie separate, ce reprezintă cele cinci simţuri ale omului.


XVIII. Luna - Trădare, mister, ocultism Această carte semnifică evoluţia spirituală. Scoica semnifică viaţa ce iese din apa creaţiei şi o ia pe calea întoarcerii la Creator. Poteca este îngustă şi lungă, reprezentând încercările şi durata necesară evoluţiei, are urcuşuri şi coborâşuri şi nu se termină imediat, ci este un proces lent de învăţare şi de concentrare. Câinii sunt reprezentativi pentru natura umană, unul este îmblânzit, iar celălalt este sălbatic. Ei sunt forţele negative şi pozitive pe care trebuie să învăţăm să le controlăm.


XIX. Soarele - Naşterea unui copil Soarele este dătătorul vieţii. Astrul zilei este fix şi statornic şi străluceşte pentru toţi, fie că suntem buni sau răi. Este cu adevărat neutru, iar acest lucru este o lecţie pe care noi trebuie să o înţelegem. Cele patru flori sunt simbolice pentru manifestarea pământului, iar dragostea pentru toţi oamenii şi toate lucrurile trebuie să fie atinsă fără alte influenţe.


XX. Judecata
- Luminare spirituală, decizii, adevăr Această carte reprezintă înţelegerea lucrurilor spirituale. Atunci când am realizat acest lucru conştienţa noastră este gata pentru a se lega la conştienţa universală. Suntem una cu Creatorul şi înţelegem relaţia dintre Dumnezeu şi umanitate. Sicriele sunt negre şi golite de lumină, dar pline de adevăr când sunt închise. Aici sunt reprezentate deschise, iar îngerul de sus trâmbiţează adevărul conştienţei universale.


XXI. Lumea - Succes total Această carte semnifică nesfârşirea ciclului vieţii şi continuitate. Cele patru personaje din colţurile cărţii reprezintă cele patru zodii fixe. Acestea vorbesc despre faptul că legile universului rămân neschimbate şi se succed în aceeaşi ordine. Ghirlanda care o înconjoară pe femeie este grăitoare pentru zero, cifră simbolică pentru Creator, sursa de unde pornesc toate lucrurile.

Daniela Purgaru

      Cărţile din Arcana Minoră Arcana Minoră conţine 56 de cărţi (câte 14 pentru fiecare culoare), ca în orice joc de cărţi. Aceste culori sunt etichetate diferit, în funcţie de pachetul de cărţi, dar de obicei sunt Treflă (foc, pasiune, creativitate), Pică (aer, înţelepciune, comunicare), Cupă (apă, emoţii, relaţii, intuiţie) şi Caro (pământ, bani, avere). Fiecare culoare cuprinde cărţile numerotate de la As până la 10, la care se adaugă Valetul, Cavalerul, Regina şi Regele. Există moduri diferite de a interpreta cărţile minore, unul dintre ele fiind acela de a vedea dacă aceste cărţi minore reprezintă anumite stadii în dezvoltarea personală. Care este ierarhia cărţilor? Ierarhia cărţilor are următoarea semnificaţie: As - Începuturi, apariţia unor lucruri noi;

2 - Alegeri, decizii;
3 - Organizare, pregătire;
4 - Securitate, sprijin;
5 - Provocări, flexibilitate;
6 - Înţelegerea obiceiurilor şi a diverselor etape;
7 - Individualitate, autodescoperire;
8 - A aduna idei, realizare, dezvoltare;
9 - Creştere, maturizare;
10 - Satisfacţie; Valet - Risc; Cavaler - Forţă; Regină - Înţelepciune; Rege - Sfârşit, puterea de a merge mai departe.