Main menu

header

05-01-1de Elena Şerban

Sergiu Celibidache s-a născut la 28 iunie 1912. După absolvirea liceului din Roman, a urmat, în paralel, Facultatea de Filosofie şi pe cea de Matematică. Asta în ciuda faptului că luase încă din copilărie lecţii de compoziţie şi de pian.

În 1936, când avea 24 de ani, s-a mutat la Berlin pentru a studia la Academia de Muzică. Anul 1945 este unul norocos pentru tânărul muzician român, care este numit, în ciuda vârstei tinere, dirijor al celebrei Orchestre Filarmonice din Berlin.

De-a lungul anilor, dirijează Orchestra Radio din Stuttgart (Germania), Orchestra Naţională din Paris (Franţa), Orchestra Simfonică Radio din Stockholm (Suedia). În 1979 a fost numit director muzical general al oraşului München şi dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraş.

Lecţiile de compoziţie din copilărie îi sunt de mare ajutor. El a fost autorul mai multor compoziţii, printre care un Requiem, patru simfonii şi al unui Concert pentru pian şi orchestră.

A murit la 14 august 1996, la reşedinţa din La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, în apropiere de Paris. Dirijorul a fost căsătorit vreme de 35 de ani cu Ioana Celibidache şi au avut împreună un fiu, Serge Ion, care este regizor.