Main menu

header

12-01-1de Elena Şerban

Castelul Corvinilor din Hunedoara trece drept destinaţie de vis pentru europeni. Cel puţin aşa reiese dintr-un top al castelelor, ce cuprinde cele mai frumoase zece astfel de clădiri din Europa. De precizat că acesta este singurul din România care a prins primele zece poziţii, în ciuda faptului că cel mai cunoscut castel din Carpaţi e Branul. Vă prezentăm castelele care au intrat în acest clasament.

1. Hrad, Cehia
Castelul Hrad, cu care se mândresc toţi cehii, a fost construit în secolul al IX-lea, ca o fortăreaţă de lemn, şi este cel mai mare complex medieval din Europa. Are 570 de metri lungime şi o suprafaţă de 7,28 hectare. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfântul Vitus, Golden Lane, Palatul Lobkowicz şi Biserica Sfântul George. De-a lungul vremii, în Hrad au avut birourile regii cehi, dar şi preşedinţii Cehoslovaciei, precum şi cei din Republica Cehia. De asemenea, bijuteriile coroanei sunt păstrate aici.

12-01-22. Eilean Donan, Scoţia
Construit în secolul al XIII-lea, ca zid de apărare împotriva vikingilor, Castelul Eilean Donan a fost subiectul luptelor între clanurile rivale ale Scoţiei medievale. Castelul este ridicat pe insula cu acelaşi nume din vestul Scoţiei. În 2001, populaţia insulei număra doar un locuitor. În 1719, castelul a fost ocupat de trupe spaniole, a fost recâştigat de scoţieni şi apoi bombardat de trei fregate ale Marinei Regale. Castelul a fost restaurat abia la începutul secolului al XX-lea. În acea perioadă, castelului i s-a adăugat un pod, graţie căruia accesul în clădire este mult uşurat.

12-01-33. Schloss Neuschwanstein, Germania
Dacă vi se pare că ştiţi de undeva castelul Neuschwanstein nu vă înşelaţi. Pentru că Schloss Neuschwanstein din Bavaria l-a inspirat pe Walt Disney atunci când a desenat castelele din basmele sale animate. Clădirea nu beneficiază doar de o arhitectură deosebită, ci şi de un amplasament de vis. Este situată pe un munte şi are în apropiere două lacuri (Alpsee şi Schwansee). Castelul a fost construit în secolul al XIX-lea şi a fost un omagiu pentru compozitorul Richard Wagner. Ctitorul castelului a fost Regele Ludwig al II-lea al Bavariei, cunoscut în istorie şi drept „regele nebun” sau „regele romantic”.

12-01-44. Pubol, Spania
Cunoscut mai ales sub numele de Castelul lui Dali, Pubol din Catalunia este una dintre cele mai frumoase clădiri medievale din lume. Atunci când a fost construit, castelul combina, ca arhitectură, stilurile gotic şi renascentist. Excentricul Dali a început însă în 1968, când a primit castelul, să-l schimbe radical. A dărâmat o parte dintre ziduri şi a construit altele. De asemenea, a decis că Pubol este locul potrivit pentru a găzdui mormântul soţiei sale, Gala. Dovadă a faptului că Dali a fost o vreme proprietar, la Pubol şi-a găsit loc o uriaşă girafă împăiată.

12-01-55. Tintagel, Anglia
Multă vreme s-a crezut că Regele Arthur s-a născut la Castelul Tintagel, Cornwall - Anglia. Puţin probabil, afirmă istoricii, pentru că acest castel a fost construit în secolul al XIII-lea, iar Regele Artur este o pagină a istoriei Angliei în secolul al XI-lea. Din acest castel vechi au rezistat peste ani doar câteva ziduri, şi nici acelea întregi. Chiar şi aşa, poziţionarea deosebită, aerul de mister şi faptul că e înconjurat de ceaţă mare aproape toată iarna plasează Castelul din Tintagel pe primele locuri din lume ca frumuseţe a clădirii.

12-01-66. Palacio Nacional da Pena, Portugalia
Construit pe un deal aflat la 30 de kilometri de Lisabona, Palacio Nacional da Pena, din Sintra este una dintre cele şapte minuni ale Portugaliei. De altfel, castelul face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Conform legendei, castelul a fost ridicat după o apariţie a Sfintei Maria. Palatul se remarcă printr-o varietate de stiluri arhitecturale - neogotic, neomanuelin, islamic şi neorenascentist.

12-01-77. Peyrepertuse, Franţa
Situat la o altitudine de 800 de metri, în Munţii Corbieres, Castelul Peyrepertuse este printre cele mai frumoase monumente din Ţara Catharului. Deşi fosta cetate medievală este acum în ruine, peste 100.000 de turişti din toată lumea vin să o viziteze în fiecare an. Castelul a fost construit în secolul al XI-lea, de Regele de Aragon, chiar la graniţa dintre Spania şi Franţa. Castelul este monument istoric din 1908 şi este în grija Ministerului Francez al Culturii.

12-01-88. Castelul Corvinilor, România
Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcţia impunătoare, cu acoperişuri înalte, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre înguste cioplite în piatră şi balcoane împodobite cu dantelărie de piatră. Castelul Corvinilor a trecut testul nu doar la categoria clădiri frumoase, ci şi... înspăimântătoare. Cetatea a fost construită în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge Pârâul Zlaşti. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Mulţi americani vin să viziteze castelul, mai ales pentru că îl asociază cu numele lui Vlad Ţepeş.

12-01-99. Castelul Titaniei, Danemarca
Castelul danez a fost construit la jumătatea secolului al XVI-lea, în mijlocul unui superb bastion. Ideea acestui castel aparţine unei... fetiţe în vârstă de doar 8 ani, care era fascinată de zâne. De aceea, Gwendolen, aşa se numea fetiţa, a cerut tatălui său, Sir Nevile Wilkinson, un bogat ofiţer englez, să-i construiască un loc în care să găzduiască zânele care locuiesc în grădini. Iar tatăl său... s-a conformat. Nu a contat că a durat 15 ani construcţia şi că fiica sa nu mai era copil atunci când a finalizat lucrarea. În prezent, castelul găzduieşte o colecţie de peste 3.000 de mici piese de artă din toată lumea.

12-01-010. Malbork, Polonia
Cel mai mare castel în stil gotic din Europa a fost construit pe teritoriul actual al Poloniei de cavalerii teutoni în anul 1309. În cel de-Al Doilea Război Mondial, la începutul anului 1945, oraşul a fost distrus în proporţie de 60%. Unele clădiri istorice semnificative, printre care şi castelul, au fost ulterior reconstruite, abandonând însă planul istoric al oraşului vechi. Castelul Ordinului Teutonic din Malbork a fost înscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

• O dată cu trecerea anilor, diverşi stăpâni ai Castelului Corvinilor sau Huniazilor i-au modificat acestuia înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare.