Main menu

header

14-01-1de Andrei Dicu

La 29 septembrie 1916, John Davison Rockefeller devine primul miliardar din lume, cu o avere estimată, conform standardelor din zilele noastre, la peste... 300 de miliarde de dolari. El a dat startul, şi miliardarii nu mai sunt de mult o specie rară. Revista Taifasuri vi-i aduce sub lumina reflectoarelor pe primii magnaţi autentici dintre cei peste 1.000 de pe planetă.

Carlos Slim-Helu - l 74 de miliarde de dolari

S-a lansat vânzând suc şi dulciuri
Pe locul 1 în topul „bogătaşilor” de pe mapamond se situează Carlos Slim-Helu, un om de afaceri mexican de origine libaneză, care activează în industria telecomunicaţiilor. Revista americană Forbes informează că averea sa se ridică la suma de 74 de miliarde de dolari, Slim deţinând controlul asupra principalelor linii de telecomunicaţii din întreaga Americă Latină. Omul de afaceri se află la pupitrul companiilor Telefonos de Mexico (Telmex), Telcel şi America Movil. Slim s-a născut la 28 ianuarie 1940, la Mexico City. Tatăl său, Julian Slim Haddad, era un imigrant libanez, iar mama sa, Linda Helu, este mexicană. De la vârsta de 10 ani a început afacerile, vânzând sucuri şi dulciuri rudelor sale. Apoi, a studiat ingineria şi a pus bazele companiei de comunicaţii Telmex. În anul 2009 a hotărât să investească în mass-media şi a „injectat” 250 de milioane de dolari în publicaţia New York Times, devenind al doilea acţionar principal al acesteia. Chiar dacă dispune de o avere uriaşă, şi-a stabilit salariul lunar la 24.000 de dolari şi se deplasează la bordul unei maşini de teren obişnuite. „Spre deosebire de alţi aristocraţi, de monarhi sau de îmbogăţiţi peste noapte, el este un tip extrem de modest”, a declarat pentru AFP biograful afaceristului, Jose Martinez.

14-01-2Bill Gates - l 56 de miliarde de dolari

„Străjerul” salariilor la numai 12 ani
Născut la 28 octombrie 1955, la Seattle, Bill Gates (pe numele său complet William Henry Gates III) a avut încă din copilărie vocaţia computerelor. La vârsta de 12 ani făcea deja parte dintr-un grup de programatori care au informatizat sistemul de plată a salariilor personalului liceului şi a fondat o companie care vindea guvernelor locale sisteme de supraveghere a circulaţiei. La 19 ani a abandonat Universitatea Harvard şi, împreună cu Paul G. Allen, a fondat Microsoft Corp. Gates a devenit miliardar în 1986, iar un deceniu mai târziu era deja cel mai bogat om din lume. În 1999 a fondat împreună cu soţia sa, Melinda, cea mai mare societate de binefacere din SUA, care le poartă numele. În urmă cu doi ani, Nadia Comăneci ne povestea: „Când îl vezi nu-ţi imaginezi că dai mâna cu cel mai bogat om din lume (n.r. - la vremea aceea). L-am cunoscut la o acţiune caritabilă, părea destul de retras, chiar stânjenit şi era îmbrăcat într-un tricou obişnuit. Nu e un tip plin de ifose, precum bogătaşii din România...”. De altfel, Gates are o viaţă personală lipsită de picanterii. La 1 ianuarie 1994 s-a căsătorit cu texana Melinda French, cu care are trei copii, Jennifer Katharine, Rory John şi Phoebe Adele.

14-01-3Warren Buffett - l 50 de miliarde de dolari

A investit în companii care comercializau acţiunile sub valoarea lor reală
Afaceristul american Warren Buffett s-a născut la 30 august 1930, în Omaha - Nebraska. A studiat la Universităţile din Nebraska şi Columbia, unde a învăţat să investească în companii care îşi vindeau acţiunile sub valoarea lor reală. Întorcându-se la Omaha, a transformat o investiţie iniţială de 105.000 de dolari în compania sa, Buffett Partnership, într-una de 105 milioane de dolari la momentul lichidării afacerii, începând să investească în afaceri cumpărate sub protecţia producătorului de textile Berkshire Hathaway. Este primul afacerist care a câştigat 1 miliard de dolari pe piaţa de acţiuni. Acum opt ani a divorţat de prima sa soţie, Susan, alături de care trăise încă din 1952, iar în 2006 s-a căsătorit cu Astrid Menks. Buffett are trei copii, Susan Alice, Graham Howard şi Peter Andrew.

14-01-4John Davison Rockefeller, de la afaceri cu fân la petrol

Născut la 8 iulie 1839, la Richford, New York (SUA), J.D. Rockefeller a fost primul miliardar din lume. În copilărie a cărat mărfuri cu o şaretă trasă cu mâna, şi visul său era să trăiască 100 de ani şi să câştige 100.000 de dolari. Cu 1.000 de dolari a deschis o agenţie comercială care se ocupa de fân, grăunţe şi carne, care i-a adus un profit de 250.000 de dolari. În 1863 a construit o rafinărie de petrol, devenită cea mai mare din zonă. În 1870 a pus bazele corporaţiei Standard Oil Co, care valora de la început 1 milion de dolari, şi i-a „cumpărat” pe concurenţii săi pentru a putea controla rafinăriile din Cleveland (1872) şi din SUA (1882). A plasat capitalul în alte state, sub supravegherea Consiliului de Administraţie, înfiinţând primul mare trust american. Deşi Guvernul a deschis trei procese împotriva Standard Oil, vânzarea activelor companiei i-a mărit lui Rockefeller averea la 900 de milioane de dolari. Din 1890 s-a concentrat asupra acţiunilor de binefacere şi a înfiinţat Universitatea din Chicago, Institutul Rockefeller şi a donat peste 500 de milioane de dolari. A murit la 23 mai 1937, cu doi ani înainte de a împlini 100 de ani.

Vladimir Putin, fruntaşul din umbră?

Deşi mexicanul Slim conduce în topul miliardarilor, există voci care susţin că, de fapt, în fruntea magnaţilor din lume s-ar afla un personaj tenebros, nimeni altul decât Vladimir Putin. Partizanii acestei teorii susţin că preşedintele Rusiei deţine, în secret, 4,5% din acţiunile companiei Gazprom, 37% din acţiunile companiei petroliere Surgutneftgas şi a 75% din capitalul social al traderului de petrol Gunvor. Astfel, o anchetă realizată de „The Bureau of Investigative Journalism” din Londra scoate în evidenţă faptul că, de fapt, averea reală a lui Vladimir Putin ar depăşi-o pe cea a fruntaşului topului Forbes.

Topul bogătaşilor în 2012

1. Carlos Slim - Mexic: 74 de miliarde de dolari, compania Telmex şi New York Times
2. Bill Gates - SUA: 56 de miliarde de dolari, Microsoft
3. Warren Buffett - SUA: 50 de miliarde de dolari, conglomeratul de asigurări Berkshire Hathaway
4. Bernard Arnauld - Franţa: 41 de miliarde de dolari, compania Louis Vuitton Moet Hennessy - LVMH
5. Larry Ellison - SUA: 39,5 miliarde dolari, Oracle
6. Lakshmi Mittal - India: 31,1 de miliarde de dolari, ArcelorMittal ADS
7. Amancio Ortega - Spania: 31 de miliarde de dolari, Zara
8. Eike Batista - Brazilia: 30 de miliarde de dolari proveniţi din minerit şi petrol
9. Mukesh Ambani - India: 27 de miliarde de dolari proveniţi din petrochimie, petrol şi gaze
10. Christy Walton şi familia - SUA: 26,5 miliarde de dolari - Walmart

• Bill Gates se află de 19 ani în clasamentul Forbes, iar 18 ani consecutiv s-a clasat pe locul I.