Main menu

header

11-01-1de Elena Şerban

- La 20 octombrie 1973, în Australia a fost inaugurată una dintre cele mai impresionante clădiri din lume

La aproape 40 de ani de la inaugurare, Opera din Sydney rămâne simbolul oraşului australian, fără de care metropola de la antipozi ar fi fost mai săracă şi... mai puţin vizitată. Clădirea se poate încadra cu uşurinţă în lista clădirilor-simbol ale lumii. Printre acestea se pot număra Taj Mahal din India, Turnurile Gemene din New York şi, bineînţeles, Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Opera din Sydney
Construcţia Operei din Sydney, imaginată de arhitectul danez Jørn Utzon, a durat între 1956 şi 1973 şi impresionează prin acoperişul în formă de scoici suprapuse, dar şi prin cele 1.000 de încăperi. Bugetul iniţial pentru construcţia clădirii a fost de 7 milioane de dolari, însă costul final s-a ridicat la aproape 102 milioane de dolari.

11-01-2Hagia Sofia din Istanbul
Istanbulul, oraşul de pe două continente, este celebru pentru aşezarea sa geografică, pentru bazarul său, dar şi pentru echipele de fotbal. Ei bine, totuşi, metropola turcă este uşor de recunoscut în lume datorită unei clădiri. Hagia Sofia.
Construită pe fundaţia unei basilici din secolul al IV-lea, Hagia Sophia a fost, încă de la început, un punct de referinţă în Constantinopole, aşa cum se numea pe vremuri Istanbulul. A fost construită între anii 532 şi 537 şi a fost, la origini, catedrala Patriarhiei de Constantinopol. În 1453, sultanul Mahomed al II-lea a cucerit oraşul, transformând lăcaşul ortodox într-unul islamic.

11-01-3Burj Al Arab din Dubai
Nou-intrat în rândul clădirilor reprezentative ale lumii, Burj al Arab este un hotel construit în Dubai de un arhitect britanic. Construcţia Turnului arabilor a început în 1994 şi s-a terminat în 1999. Cu peste 8.000 de metri pătraţi acoperiţi cu foiţă de aur şi 240.000 de metri pătraţi de marmură, nu este nicio mirare că este singurul hotel din lume de şapte stele.

11-01-4Luvru şi Turnul Eiffel din Paris
Ridicat ca arc de intrare în Expoziţia Universală de la Paris, Turnul Eiffel a fost cea mai hulită construcţie din capitala Franţei ani la rând. Francezii considerau că scheletul metalic le va urâţi capitala şi abia aşteptau dărâmarea lui. Doar că istoria a vrut altfel pentru turnul ridicat de arhitectul suedez Gustav Eiffel. În prezent, francezii nu acceptă că Franţa a existat şi fără acest simbol. Turnul care veghează asupra Parisului cu cei 324 de metri a fost construit între 1887 şi 1889.
Alături de Turnul Eiffel, Luvrul rămâne simbolul Parisului. Ridicat în secolul al XII-lea cu rol de muzeu, acesta a fost transformat în secolul al XIV-lea în reşedinţă regală. În 1750, Ludovic al XV-lea a decis să îi redea scopul de muzeu, însă doar pentru capetele încoronate. Luvrul a devenit muzeu public abia după 1789. Spre marea mirare a lumii, o altă clădire din curtea Luvrului îşi capătă încet, dar sigur titlul de simbol al Parisului. Este vorba despre piramida de sticlă construită la ordinele preşedintelui François Mitterrand. Piramida, inaugurată în 1989, a fost construită de Ieoh Ming Pei.

11-01-5Taj Mahal din India
Faimoasă bijuterie a Indiei, Taj Mahal este simbolul dragostei eterne. Asta în ciuda faptului că, de fapt, Taj Mahal este un mausoleu. El a fost construit la dorinţa împăratului Shah Jahan pentru soţia sa, Mumtaz Mahal. Mumtaz a murit în timpul naşterii celui de-al 14-lea copil. Ca un dar postum pentru soţia sa, împăratul a ordonat să se construiască un monument funerar maiestuos. Aşa a apărut Taj Mahal, care s-a ridicat între anii 1632 şi 1648.

11-01-6Empire State Building şi „Gemenele” din New York
Dacă un film vrea să arate că acţiunea sa s-a mutat în New York arată două clădiri: Empire State Buliding şi Turnurile Gemene.
Considerată ani la rândul cea mai înaltă clădire din lume, Empire State Building este strămoşul zgârie-norilor. Construcţia a început la data de 17 martie 1930 şi s-a terminat doar un an şi trei luni mai târziu. Din păcate pentru proprietari, inaugurarea clădirii a coincis cu Marea Recesiune a anilor ’30, astfel că Empire State Building a fost goală primii 20 de ani.
Cartierul Manhattan din New York a găzduit până la 11 septembrie 2001 complexul World Trade Center, care avea şapte turnuri. Principalele clădiri, WTC 1 şi WTC 2, cunoscute ca Turnurile Gemene din New York, aveau câte 110 etaje şi au fost cele mai mari clădiri din lume între anii 1972 şi 1973. Cele şapte turnuri, câte avea complexul, au costat 400 de milioane de dolari atunci când au fost construite (echivalentul a peste 2,3 miliarde de dolari în prezent). Ele au însumat nu mai puţin de 1,24 milioane de metri pătraţi şi erau destinate birourilor.

11-01-7Big Ben din Londra
Londra are şi ea mai multe simboluri, însă, de departe, cel mai cunoscut dintre ele este Big Ben. Turnul cu ceas are peste 96 de metri înălţime şi a fost dat în funcţiune la 31 mai 1859. Cei mai mulţi turişti care ajung în capitala Regatului Unit vin să vadă, chiar şi de la distanţă, celebrul turn. Pentru că renumita atracţie turistică poate fi vizitată doar de cetăţenii britanici. Iar ei trebuie să facă în acest sens demersuri pe lângă parlamentarii din colegiile lor.

11-01-8Colosseum din Roma
Roma. Cetatea eternă. Are şi ea, aşa cum era firesc, un simbol care datează de aproape 2.000 de ani. Este vorba despre Colosseum, cel mai mare amfiteatru antic şi cea mai importantă construcţie ridicată de romani. Lucrările au început în 72 d.Hr. şi au fost finisate în 80 d.Hr., la ordinul împăratului Vespian. Cu o capacitate uriaşă pentru acele vremuri, de peste 50.000 de locuri, amfiteatrul era folosit pentru lupte ale gladiatorilor, spectacole, bătăi şi execuţii publice.

11-01-9Kremlinul din Moscova
Numele acestei clădiri din centrul capitalei ruse înseamnă citadelă rusească. Kremlinul este în fapt un complex fortificat situat în Piaţa Roşie din Moscova. Complexul serveşte ca reşedinţă oficială şi ca principal loc de muncă al preşedintelui Federaţiei Ruse. Piatra de temelie a Kremlinului a fost pusă în timpul lui Ivan Kalita, la sfârşitul anilor 1320-1330. Zidurile au fost ridicate între anii 1485 şi 1495. Citadela are 27,5 hectare, trei catedrale, două palate şi un turn cu ceas.

11-01-cPalatul Parlamentului din Bucureşti

Capitala României găzduieşte, poate, cel mai important simbol al ţării noastre: Palatul Parlamentului. Construită în ultimii ani ai regimului comunist, în centrul Capitalei, Casa Poporului sau Casa Republicii a intrat deja în Cartea Recordurilor pentru dimensiunile sale impresionante. Măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălţime şi 92 m sub pământ. Are 12 niveluri la suprafaţă şi alte opt subterane.

• Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume şi cea mai grea clădire din lume.