Main menu

header

de Dana Purgaru

Creşterea populaţiei va duce la sporirea numărului de decese provocate de cutremure. Un nou studiu realizat de geologi susţine că în acest secol vor muri 3,5 milioane de oameni.

Catastrofele se înmulţesc
În condiţiile în care populaţia planetei continuă să crească vertiginos şi să se dezvolte în regiuni predispuse la cutremure, noul studiu estimează că până în anul 2100 seismele vor fi responsabile pentru 3,5 milioane de morţi. „Cu cât vor exista mai mulţi oameni pe planetă, cu atât creşte probabilitatea apariţiei cutremurelor catastrofale”, a declarat autorul cercetării, Tom Holzer.
Din 2001 şi până în prezent au existat deja patru cutremure catastrofale care au ucis mai bine de 50.000 de oameni. Până în 1900, în fiecare secol a existat doar câte un cutremur de proporţii, însă din 1900 până în 2000 s-au înregistrat şapte astfel de catastrofe.

Estimările „nerealiste” vehiculează cifra de 5 milioane de victime
Oamenii de ştiinţă au analizat date istorice referitoare la decesele provocate de cutremure din anul 856 e.n. până în prezent şi au comparat aceste evenimente cu estimările populaţiei mondiale. În funcţie de documentele supuse analizei s-a constatat că în secolul actual seismele vor produce între 2,3 milioane şi 5 milioane de victime.

21 de seisme mari până în 2100?
Analizarea celor mai credibile documente estimează că până în 2100 se vor înregistra 3,5 milioane de morţi provocate de 21 de cutremure catastrofale.
Studiul lui Holzer subliniază că această creştere a numărului de victime în cutremure nu este însă cauzată de numărul mare de astfel de evenimente, ci de faptul că oamenii locuiesc în clădiri vulnerabile, situate în zone seismice.