Main menu

header

19-01-1de Ana Trifan

- Drama aeriană din Munţii Apuseni pare ruptă dintr-un cunoscut serial: asemănări tulburătoare cu „Anatomia lui Grey”

Pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aurelia Ion, medic rezident, au murit în seara zilei de 20 ianuarie, după ce avionul plecat în misiune umanitară s-a prăbuşit în munţi. La bord se aflau cinci medici, plus pilotul şi copilotul. Misiunea lor era o prelevare de organe de la Oradea, care ar fi urmat să salveze viaţa unei femei. Din nefericire, după accident, căutarea supravieţuitorilor a durat câteva ore, ceea ce a făcut imposibilă salvarea pilotului şi a medicului rezident. Aceştia aveau răni grave, iar starea lor a fost înrăutăţită şi de frigul pe care l-au îndurat în aşteptarea cuiva care să-i ajute.

Scenariu ca la Hollywood
Accidentul în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi medicul rezident Aurelia Ion pare desprins dintr-un film. Ultimul episod al seriei 8 din îndrăgitul serial american „Anatomia lui Grey” a avut un scenariu tulburător de asemănător cu ce s-a întâmplat în cazul accidentului de avion din 20 ianuarie, din România.

1. Medici plecaţi spre moarte
Atât în episodul 24 din seria 8 din „Anatomia lui Grey”, cât şi în cazul real petrecut în România, o echipă formată din medici foarte buni se urcă într-un avion de mici dimensiuni pentru o călătorie ce părea a fi scurtă, la capătul căreia urmau să participe la o intervenţie chirurgicală complicată. Medicii de la spitalul „Seattle Grace” erau Meredith Grey (interpretată de Ellen Pompeo), Lexie Grey (Chyler Leigh), Cristina Yang (Sandra Oh), Arizona Robbins (Jessica Capshaw), Derek Shepherd (Patrick Dempsey) şi Mark Sloan (Eric Dane), la care se adăuga pilotul. Mergeau de la Seattle la Boise, pentru o operaţie complexă. În avionul din România s-au urcat cinci medici: Radu Zamfir, Cătălin Pivniceru, Valentin Calu, Sorin Ianceu, Aurelia Ion, plus pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Misiunea era o prelevare de organe care urma să salveze viaţa unei femei.

19-01-22. Acelaşi număr de persoane!
La bordul avionului din film se află acelaşi număr de persoane ca în cazul accidentului din România: şapte. Din nefericire, în urma accidentului din viaţa reală, două persoane au murit. Şi în film doi dintre pasageri îşi pierd viaţa. Unul în aşteptarea echipelor de salvare - Lexie Grey, sora eroinei principale a serialului, Meredith Grey - şi al doilea - Mark Sloan - ceva mai târziu, după sosirea salvatorilor şi transportul la spital.

3. Munţii, obstacolul fatal
În „Anatomia lui Grey”, avionul trebuie să treacă peste Munţii Stâncoşi din Idaho. Cel românesc survola Carpaţii. În ambele cazuri, avionul se prăbuşeşte chiar în zona muntoasă. Iniţial, şi în film, şi în accidentul real, cei implicaţi sunt conştienţi, dar au răni de la minore la foarte grave.

4. Supravieţuitorii s-au luptat cu soarta
În serial, doctorii mai puţin răniţi încearcă să-şi ajute colegii, ca şi în cazul petrecut în România. Dacă în film sunt cel puţin patru medici cât de cât în putere, Meredith Grey, Cristina Yang, Derek Shepherd şi Mark Sloan, în România, medicul Radu Zamfir a fost singurul mai puţin afectat de accident, iar acordarea primelor îngrijiri au căzut în seama sa.

5. Piloţii, încarceraţi în carlingă
În ambele cazuri, pilotul rămâne încarcerat în resturile avionului. În film însă, medicii reuşesc să-l ţină în viaţă pe pilot, dar acesta rămâne paralizat. Din nefericire, în cazul accidentului de la noi, pilotul Adrian Iovan nu a putut fi scos dintre rămăşiţele avionului la timp şi a fost primul care a murit.

6. Localizarea, problematică şi în SUA
Localizarea locului în care s-a produs accidentul de avion a fost o problemă şi în scenariul de film, dar şi în viaţa reală. În România, medicul Radu Zamfir a reuşit să contacteze autorităţile, dar căutarea supravieţuitorilor a luat ceva timp. În film, personajele nu reuşesc deloc să contacteze pe cineva, din cauza regiunii muntoase în care se aflau, aşa că rămân la mâna destinului. Cei de la spitalul la care ar fi trebuit să ajungă îl contactează într-un final pe directorul de la „Seattle Grace”, şi acesta dă alarma. Căutările au fost dificile şi în film, şi în realitate, din cauza zonei în care s-a produs accidentul. În scenariul serialului apare chiar şi un elicopter de căutare la un moment dat, dar acesta nu reuşeşte să repereze victimele, ca şi în cazul petrecut la noi. Personajele din serial încearcă să avertizeze asupra prezenţei lor prin rachete de semnalizare, dar sistemul nu funcţionează.

19-01-37. Şi-au ars obiectele personale să facă focul
Şi supravieţuitorii din film, şi medicii români au încercat tot felul de trucuri de supravieţuire pentru a se proteja în primul rând de frig (hipotermie): şi-au ars obiecte personale pentru a face focul, au folosit trusele de medicamente găsite printre rămăşiţele avionului.

8. Frigul omoară peste tot la fel
Scenele de aşteptare a salvatorilor sunt tulburătoare în ambele cazuri. Eroii din film se luptă cu frigul, cu foamea (pe care şi-o potolesc la un moment dat împărţind o... gumă de mestecat) şi cu teama că nu vor putea face nimic pentru a-i salva pe colegii aflaţi în suferinţă.

9. Aurelia Ion, ca şi Lexie Grey...
Moartea tinerei rezidente este, de asemenea, un punct comun în scenariu şi în viaţa reală. Rezidenta Aurelia Ion a murit în urma accidentului. Era o studentă strălucită, foarte apreciată de medicii cu care lucra la Institutul Fundeni. În serial, scenariştii i-au rezervat aceeaşi soartă frumoasei Lexie Grey, unul dintre cei mai apreciaţi medici din „Seattle Grace”. În ciuda tuturor eforturilor pe care le fac colegii ei, Lexie se stinge din viaţă ţinându-l de mână pe Mark Sloan, colegul său de spital cu care trăise la un moment dat o frumoasă poveste de dragoste.

Avioane ucigaşe

Ancheta nu a ajuns încă la o concluzie în cazul accidentului petrecut în România, însă foarte mulţi deja dau vina pe aparatul foarte vechi de zbor cu care s-a executat misiunea. În film, vinovat este scos directorul spitalului „Seattle Grace”, unde lucrau medicii, pentru că acesta, încercând să facă economii, angajase pentru zboruri o companie care avea avioane nu tocmai strălucite şi un trecut cu numeroase incidente.