Main menu

header

de Dana Purgaru

Primul burger artificial, creat in vitro, pornind de la celule suşă de vacă, a fost gătit şi degustat recent la Londra, în cadrul unui eveniment-experiment potenţial revoluţionar. Burgerul, cu o greutate de 142 g, a costat 250.000 de euro.

Mâncarea viitorului, comercializată în circa zece ani
Degustătorii au fost o austriacă, cercetătoare a tendinţelor culinare, şi un scriitor american, autor al unei cărţi despre gusturile viitorului. Ei au mâncat în public acest burger creat în laborator, gătit de un cercetător olandez de la Universitatea din Maastricht, Mark Post. Verdictul a fost: gust destul de intens, textură similară şi un aspect general asemănător cărnii de vită, în ciuda unei lipse vizibile de grăsime. Mark Post, care a gustat şi el o bucăţică în momentul evenimentului difuzat online, a concluzionat că acesta a fost un prim pas bun pentru burgerul său, supranumit „Frankenburger” de presa britanică. El a avut nevoie de şase săptămâni pentru a crea mâncarea viitorului, pornind de la celule suşă de vacă, ce au fost cultivate în laborator, la care s-au adăugat pesmet, sare, praf de ou, suc de sfeclă roşie şi şofran.
Creatorii burgerului se aşteaptă ca acesta să fie comercializat în circa zece ani şi să fie o soluţie pentru alimentarea populaţiei în creştere.