Main menu

header

20-01-1de Gabriela Militaru

Toată lumea este în stare de şoc după ce cunoscutul actor american Philip Seymour Hoffman a fost găsit mort în apartamentul său din cauza unei supradoze. Actorul are o istorie veche cu consumul de droguri, viciu pe care părea că a reuşit să-l controleze timp de mai bine de două decenii. Decesul din 2 februarie 2014 survine însă după ce anul trecut Hoffman a recidivat... Drogurile au fost mai puternice decât geniul!

„Ştiu că, dacă nu mă opresc, am să mor!”
Artistul care l-a interpretat pe celebrul scriitor american Truman Capote în filmul cu acelaşi nume a fost găsit în baia apartamentului său din Pickwick House, Manhattan, în jurul orei 11:15, la 2 februarie 2014, de scenaristul David Bar Katz şi asistenta sa Isabella Wing-Davey (despre care s-a zvonit că ar fi avut cu actorul o relaţie romantică, neconfirmată însă). Aceştia au fost alertaţi de fosta parteneră de viaţă a lui Hoffman, când acesta a întârziat să vină să-şi ia copiii pentru obişnuita vizită săptămânală. „New York Post” scrie că poliţiştii au descoperit un ac în braţul său, de unde şi supoziţia că Hoffman ar fi murit din cauza unei supradoze de heroină. Din nefericire, abuzul de stupefiante era o obişnuinţă pentru actor. Anul trecut a fost internat într-o clinică de dezintoxicare, pentru dependenţă de heroină. El declarase la vremea respectivă că a avut probleme cu dependenţa în trecut, dar că nu mai consumase droguri de peste 23 de ani! Se pare că problemele sale au reapărut în urmă cu un an, atunci când a devenit dependent de medicamente pe reţetă. Potrivit apropiaţilor săi, în ultimele luni, starul american reîncepuse să consume heroină. Cu câteva săptămâni înaintea decesului, Hoffman a recunoscut faţă de un prieten că „ştiu că, dacă nu mă opresc, am să mor!”.

Visa să facă o carieră în... wrestling
Philip Seymour Hoffman s-a născut la 23 iulie 1967, la New York. În copilărie visa să facă o carieră în wrestling. Un accident suferit în timpul liceului l-a făcut să renunţe la sport şi să se orienteze către o altă mare iubire: actoria. „Aveam 12 ani când am văzut piesa «Toţi fiii mei» şi ceva s-a schimbat definitiv în mine. A fost ca un miracol”, declara actorul, ajuns la maturitate. La 15 ani a jucat primul său rol într-o piesă de teatru inspirată de serialul „M.A.S.H.”. Hoffman l-a interpretat pe simpaticul caporal Radar O’Riley, iar la 17 ani, el a fost acceptat la Şcoala de Arte din New York. După absolvire, a continuat să studieze actoria la Universitatea din New York. Între aceste două momente, în 1989, Hoffman s-a internat într-un centru de dezintoxicare, pentru dependenţa de alcool şi de droguri.

Anti-sex-simbol, cu multe roluri secundare
După ce a lucrat ca salvamar sau chelner şi a aranjat marfa într-un magazin alimentar, Hoffman a decis să devină actor. Primul său rol oficial a fost în 1991, când a apărut într-un episod din serialul „Lege şi ordine”. Un an mai târziu juca deja în patru filme, dintre care cel mai important rol l-a avut în „Parfum de femeie”.
Fără a fi un sex-simbol, Hoffman a devenit în scurt timp un specialist al rolurilor secundare, pentru care a primit trei nominalizări la Oscar: „Războiul lui Charlie Wilson”, „Îndoiala” şi „Maestrul”. „Ştiu că nu am fost niciodată atrăgător, dar m-am obişnuit cu asta”, a spus el la un moment dat. Poate că nu a fost frumos precum partenerul său din „Moneyball: Arta de a învinge”, Brad Pitt, dar Hoffman a compensat lipsa sex-appeal-ului printr-un mare talent, care i-a determinat pe mulţi regizori să-l solicite în multe roluri interesante. Hoffman a fost, de exemplu, actorul preferat al regizorului Paul Thomas Anderson, jucând în toate filmele acestuia, mai puţin în „Va curge sânge” din 2007. „Actoria este foarte dificilă pentru mine, fiindcă dacă nu dau totul pentru un rol sunt nefericit. Iar când fac un rol bun, las o parte din mine în filmul pe care îl fac. Dacă asta nu produce nicio reacţie mă simt foarte ruşinat, mă simt ca un actor care a vrut să facă diferenţa şi nu a reuşit. Cu toate astea, acum simt că am reuşit să fiu puţin altfel”, a declarat actorul.

Activist tăcut pentru drepturile homosexualilor
Philip Seymour Hoffman este considerat unul dintre cei mai importanţi „activişti pasivi” pentru drepturile homosexualilor. Deşi nu a apărut la nicio paradă şi nu a fluturat niciodată steagul cu binecunoscutul curcubeu, Hoffman a arătat că sexualitatea este numai o latură a umanităţii unei persoane, care nu defineşte pe deplin omul. Rolul din „Capote”, pentru care a câştigat Premiul Oscar pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal” în 2006, este probabil cel mai grăitor în acest sens. În loc să se concentreze pe faptul că personajul principal era homosexual, Hoffman a decis să joace rolul unui om care se ridică deasupra sexualităţii sale. „Când joc un rol de gay, nu mă gândesc niciodată numai la asta. Îmi place să scot în evidenţă toate aspectele unui personaj”, a declarat actorul pentru revista „Out”.

• După moartea actorului, filmările la „Jocurile Foamei” au fost momentan suspendate, dar se pare că Hoffman va fi recreat cu ajutorul unui sistem digital, pentru a apărea într-o scenă importantă din film

Aceeaşi soartă cu Joker din „Batman“

„Suntem devastaţi de moartea iubitului nostru Phil. Moartea lui reprezintă o pierdere tragică şi neaşteptată. Vă rugăm să îl ţineţi pe Phil în gândurile şi în rugăciunile voastre”, a spus familia într-un comunicat de presă. Philip Seymour Hoffman avea trei copii minori cu fosta sa parteneră, Mimi O’Donnell. Cei doi s-au cunoscut pe când lucrau împreună la piesa de teatru „În Arabia toţi am fi regi” în 1999 şi a fost dragoste la prima vedere. Potrivit mai multor surse, actorul s-ar fi despărţit de mama copiilor săi în 2013. Cu toate acestea, O’Donnell a fost văzută participând la priveghiul actorului. Vorbind despre rolul de tată din viaţa reală, actorul spunea că, „atunci când devii părinte, îţi priveşti propriii părinţi cu alţi ochi. Şi copilăria o vezi altfel. Pur şi simplu trăieşti o revelaţie”.
Nici colegii lui Hoffman nu-şi pot reveni în urma aflării veştii. „Dacă nu l-aţi văzut jucându-l pe Willy Loman, atunci aţi ratat întreaga esenţă a lui Willy Loman din toate timpurile”, a declarat Steve Martin. „Dragă Philip, ai un suflet frumos şi minunat. Pentru cei mai sensibili dintre noi, zgomotul poate fi ceva prea mult. Fie-ţi inima binecuvântată!”, a scris Jim Carrey pe un site de socializare. Mai mulţi actori au vizitat în secret familia îndurerată a dispărutului. Printre aceştia se numără Michelle Williams, partenera lui Hoffman din „Synecdoche”, cea care în 2008 şi-a pierdut fostul iubit Heath Ledger (celebrul Joker din „Batman”) tot în urma unei supradoze de heroină. Ca o ironie a sorţii, Hoffman a încercat să-l ajute pe Ledger să-şi învingă dependenţa care avea să-l ucidă chiar pe el.

• Philip Seymour Hoffman a fost şi un apreciat actor de teatru, remarcându-se în numeroase producţii puse în scenă pe Broadway şi a fost recompensat cu două Premii Tony