Main menu

header

476 25 1de Dana Purgaru

„OK!”. Aproape toată lumea folosește zilnic acest cuvânt în o mulțime de țări de pe glob, inclusiv în România, unde s-a răspândit rapid după Revoluție. Însă puțini știu care este istoria celor două litere, aparent ciudate, dar cu o semnificație pozitivă. O istorie, ce-i drept, destul de controversată.

Folosit într-un articol

Etimologia cuvântului „OK” este dezbătută destul de mult de specialiști. Conform unei teorii, acronimul ar veni de la „Oll Korrect” (o scriere ce imită pronunția cuvintelor „all correct” - corect), folosită de jurnaliștii americani în secolul al XIX-lea, care ironizau cuvintele pronunțate greșit de politicieni. Astfel, „OK” a apărut pentru prima dată în ziarul „Boston Morning Post”, la data de 23 martie 1839. Iată care a fost contextul de atunci: „Președintele comitetului de caritate Lecture Bells este unul dintre delegați și, poate, dacă s-ar întoarce la Boston, prin Providence, el, de la ziar, și banda lui vor avea acces la «cutia contribuabilului» etcetera, OK - all correct - când vor zbura porcii”.

O abreviere devenită celebră

Se pare că inventatorul cuvântului, Charles Gordon Greene, editorul „Boston Morning Post”, avea obiceiul să creeze acronime pentru cititorii săi. Astfel, obișnuia să treacă în articolele sale „NG” - no good (nu e bine), „OW” - all right (în regulă), „OFM” - our first men - primii oameni, „GT” - gone to Texas (plecat în Texas), „SP” - small potatoes (cartofi mici) sau „GC” - gin cocktail. La 23 martie 1839, în timpul unei dispute cu rivalii de la „Providence Journal”, a scris acel „OK”, care, după cum a explicat chiar el, însemna „all correct”. Metcalf a precizat atunci că abrevierea incorectă era similară modului de pronunţare a expresiei. Și cum presa avea pe atunci o putere incontestabilă, cuvântul a început să fie folosit din ce în ce mai des, ca abreviere.

Zero victime - o altă teorie

Potrivit altei teorii, „OK” provine din zona militară. Se spune că această abreviere ar fi apărut în timpul Războiului Civil din America (1861-1865), dintre Nord și Sud. Atunci, decesele de pe câmpul de luptă erau trecute de militarii din Nord pe tăblițe pe care le afișau în văzul soldaților pentru a-i ține la curent cu ce se petrecea pe front. Pe acestea apăreau, în fiecare zi, statistici precum „200 kills” („200 de morți”) sau „0 kills”, care au început să apară, din ce în ce mai des, spre finalul conflictului armat. De aceea, ca să fie mai simplu, în loc de „0 kills” se scria numai „0K”, primit cu mare bucurie de soldați.

Americanii susțin că „OK“ este cel mai des folosit cuvânt din lume

În toate limbile în care e utilizat, „OK“ înseamnă „bine“, „în regulă“, „de acord“

Cinematografia a fost principalul mod de răspândire a renumitului cuvânt

Cuvântul este însoțit sau înlocuit cu unul dintre două gesturi făcute cu degetele - unirea degetului mare cu cel arătător sau arătarea degetului mare orientat în sus. La noi

în țară este folosit cel din urmă