Main menu

header

479 30 1de Raluca Grințescu

După un răstimp de stat la taifasuri, pleci încărcat cu energie, dar și dornică să ajungi acasă mai repede, să deschizi șifonierul, sertărașele și eventual cutiile cu giuvaiere și să te apuci să concepi ceva, orice-ți trece prin minte. Să tai o bluză, un volan, să coși niște nasturi sau bile într-un fel. Ăsta e talentul Monicăi Badiu, o artistă cu inspirație de platină și mâini de aur!

„Nebunia mea a fost alimentată de prieteni”

- Ce este, mai exact, quillingul?

- Quillingul este o formă de artă care implică utilizarea și rularea de benzi de hârtie și apoi lipirea acestora împreună pentru realizarea unor modele decorative excepționale. Benzile de hârtie sunt rulate cu ajutorul unui bețișor de răsucire, iar capetele fâșiilor sunt fixate cu lipici sau adeziv.

479 30 2- Ce poţi realiza din quilling?

- Aproape orice, de la magneţi de frigider până la mărturii de nuntă şi cercei sau coliere. Totul ţine de imaginaţia fiecăruia. Hârtia e foarte maleabilă şi ustensilele te ajută să materializezi orice gând.

- Este quillingul o artă accesibilă oricui?

- Da. Oricui are răbdare şi un pic de imaginaţie, hârtia îşi va arăta magia.

- Ce înseamnă pentru tine quillingul şi cum ai descoperit această artă a rulării hârtiei?

- Era prin 2007, când totul a pornit de la dragostea pentru culori. Am început cu textile, dar nu am fost mulţumită de rezultate. Voiam ceva mai rapid, mai uşor de folosit şi cu rezultate mult mai spectaculoase. Şi, din tehnică în tehnică, prezentate pe diverse site-uri, am ajuns la quilling. Am văzut nişte lucrări remarcabile, tablouri cu flori din hârtie, lucrate cu foarte multă migală, care m-au inspirat să încerc măcar. Şi încercarea a dat rezultat. Aşa a apărut Circul Magic, numele sub care creez minunăţii din hârtie în tehnică quilling. Primele lucruri create în tehnică quilling au fost nişte fluturi. M-am chinuit până am înţeles cum se foloseşte acul de rulat, ce grosime trebuie să aibă hârtia, de unde să îmi cumpăr materialele ca să fie şi ieftine, şi bune. Am ajuns să îmi iau o maşină de tăiat hârtia şi acum toată hârtia pe care o folosesc este tăiată de mine. Şi durează... Mult. Foarte mult câteodată, în funcţie de proiectele pe care le am în minte. Apoi, nebunia mea a fost alimentată de prieteni, care au început să îmi comande bijuterii, tablouri, mărturii de nuntă, de botez, tot felul de magneţi pentru ceilalţi prieteni ai lor. Şi mărţişoare. Multe mărţişoare.

„Frumuseţea lucrului făcut de mână este unicitatea”

- Cum arată masa ta de lucru?

479 30 3- Într-un cuvânt, haos. Încerc să fiu cât se poate de ordonată, doar aşa poţi să ajungi la un rezultat frumos şi finisat cum trebuie. Pot să îţi spun ce e pe masă, de lucru: hârtii într-o multitudine de culori, de diferite grosimi şi mărimi, ace de rulat şi neapărat lipici.

- Cât timp îţi ocupă, de pildă, realizarea unei perechi de cercei?

- Depinde foarte mult de complexitatea modelului. Prefer să lucrez pe comandă şi stau de vorbă cu clientul, să văd ce îşi doreşte şi ce îl inspiră. Apoi realizez câteva modele, în funcţie de culoarea şi de forma pe care şi le doreşte. O pereche simplă, din trei discuri de hârtie, poate să dureze cam o jumătate de oră, cu tot cu adăugarea tortiţei şi finisajul cu lac. Cea mai recentă creaţie este şi cea mai îndelungată. Este vorba despre un colier de tip guler, realizat din multe discuri de hârtie, rulate manual, în toate culorile curcubeului. „Mănâncă” multă hârtie şi mult timp, dar şi mai multă atenţie şi răbdare. Sunt la al patrulea colier de acest tip, şi niciunul nu a ieşit la fel. Asta este frumuseţea hârtiei şi a lucrului handmade: unicitatea.

„Dacă nu ai răbdare, ar fi cazul să nu te apuci de quilling”

479 30 4- Care sunt cele mai căutate creaţii? Ai şi o platformă prin care le promovezi?

- Cu siguranţă, cele mai căutate sunt mărţişoarele quilling. Modul în care le realizez, culorile pe care le combin, cât şi hârtia le conferă un aspect aparte, pe care foarte multă lume îl cere şi îl apreciază. Sunt ani când nu am timp să onorez toate comenzile care mi se cer. Lunile ianuarie şi februarie sunt cele mai aglomerate. Şi nu poţi să tratezi o comandă cu mai puţină atenţie decât alta. Pentru mine, cel puţin, este foarte important ca fiecare client să primească cea mai bună calitate şi să fie mulţumit pe deplin de lucrul cumpărat. Am un blog (circulmagic.blogspot.ro) şi o pagină de Facebook (facebook.com/CirculMagicShop), unde vând şi prezint creaţiile mele.

- Ai o tehnică preferată de lucru?

- Pentru că nu am foarte mult timp la dispoziţie și pentru că nu îmi permit momentan să trăiesc doar din creaţiile quilling, cel mai des lucrez seara. Când alţii dorm şi visează, eu materializez vise din hârtie. Prefer să îmi tai singură hârtia, evit să folosesc lac (cu excepţia bijuteriilor unde este nevoie pentru a creşte durabilitatea produsului), caut pe cât posibil să folosesc un lipici de calitate şi nu toxic. Iar ca hârtie, îmi aleg un tip mai cartonat, de 150 g. O alegere un pic neobişnuită, pentru că majoritatea artiştilor quilling lucrează cu hârtie foarte subţire.

- Quillingul necesită răbdare, îndemânare şi imaginaţie. Cât la sută din fiecare te reprezintă pe tine?

479 30 5- Aş pune la toate 100%, sinceră să fiu. Contează foarte mult să ai un design în minte înainte să te apuci de lucru, contează să ai răbdare să lucrezi ore şi zile întregi la un proiect şi contează şi mai mult să ai îndemânarea necesară pentru ca rezultatul final să fie finisat cum trebuie.

- Care sunt beneficiile practicării quillingului? Ce abilităţi, resurse interioare dezvoltă acest tip de măiestrie?

- Răbdarea este cea mai importantă abilitate pe care o dezvolţi cu quilling. Dacă nu ai răbdare, ar fi cazul să nu te apuci de quilling. Şi mai dezvoltă foarte mult şi aprecierea pentru lucrurile în care s-a investit foarte mult timp şi energie. Oricât de mici ar fi.

„La un model simplu poţi să lucrezi şi o oră”

- Este interesată lumea de acest gen de artă?

479 30 6- Această artă este apreciată, mai ales de cei care iubesc frumosul. Cei care nu o practică sau nu au în general răbdare, nu înţeleg de ce un fluturaş de 5 cm poate să coste şi 10 lei, când la o miniatură de acest gen poţi să lucrezi şi o oră la un model simplu.

- Câteva sfaturi pentru cei care doresc să pornească pe acest drum, al creaţiilor handmade?

- (oftează...) Oricât de dificil pare drumul, continuă să faci ceea ce te inspiră şi ceea ce te face fericit. La sfârşitul zilei vei fi de 20 de ori mai fericit decât dacă ai fi renunţat.

„Ar fi frumos un mall pentru handmade“

- Cum arată comunitatea de quilling românească văzută prin ochii Monicăi Badiu? Dar cea handmade?

- Sunt foarte mulţi artizani deosebiţi, extrem de talentaţi şi fiecare cu o viziune unică. Încă nu se prea practică, din nefericire, cumpăratul de handmade la o scară suficient de mare pentru ca aceşti artişti să trăiască doar din asta. Nu să se îmbogăţească, pentru că nu e cazul, dar ca să poată să facă ce le place fără să îşi numere banii de materiale şi să se limiteze la materiale de proastă calitate, în lipsă de resurse. Ar fi frumos un mall pentru handmade, nu pentru haine făcute în Bangladesh și vândute sub branduri mari.

„Pentru mine, cel puţin, este foarte important ca fiecare client să primească cea mai bună calitate şi să fie mulţumit pe deplin de lucrul cumpărat“