Main menu

header

918 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Foarte specială, direcționată în principal pe ameliorarea sănătății și astfel încadrându-se în trendul global al căutării de soluții mai blânde pentru menținerea greutății optime, dieta Ray Peat se adresează celor care au o boală cronică greu de depistat, precum și celor care doresc să slăbească în timp, în limite rezonabile, cunoscându-și bine metabolismul.

Îmbunătățește metabolismul

Benedicte Lerche, biochimist, consilier nutrițional, s-a luptat cu o tulburare generată de activitatea scăzută a tiroidei timp de două decenii. La un moment dat, a descoperit dieta Ray Peat. Potrivit informațiilor postate pe site-ul raypeat.com, acesta deține un doctorat în biologie la Universitatea din Oregon, cu specializare în fiziologie. „În lucrări publicate de Physiological Chemistry and Physics și în disertația mea am subliniat ideile cu privire la progesteron și hormonii strâns legați de acesta, ca protectori ai structurii corpului și energiei împotriva efectelor nocive ale estrogenului, radiațiilor, stresului și lipsei de oxigen”, scrie inventatorul regimului. Inspirată de îmbunătățirea vizibilă a sănătății după ce a urmat această dietă, Lerche a lansat un adevărat sistem de abordare a acestei afecțiuni cu ajutorul dietei Ray Peat, prin bloguri, platforma BiochemNordic, din Copenhaga, cărți etc., cu bonus menținerea unei greutăți în limite normale. Erin Holley, dietetician la Centrul Medical Wexner, al Universității de Stat din Ohio, SUA, afirmă că „dieta Ray Peat funcționează pentru a corecta dezechilibrele hormonale și a îmbunătăți metabolismul”.

Zahăr în cantități moderate și porții de mâncare obișnuite

Un element definitoriu al dietei Ray Peat este abordarea legată de zahăr. Lerche afirmă că acest plan dietar „nu se teme de zahăr, pentru că ficatul are nevoie de acesta pentru a activa hormonii tiroidieni”. Practic, potrivit specialistului danez, consumând zaharuri simple poate fi sprijinit ficatul în eforturile sale de a stabiliza hormonii: „Zahărul natural promovează energia celulară, deoarece este combustibilul cu care funcționează celulele”. De asemenea, dieta Ray Peat nu aduce în prim-plan mărimea porțiilor, așa cum fac multe alte regimuri. Dar, chiar dacă la prima vedere această dietă nu vizează neapărat pierderea de kilograme, acest lucru se întâmplă, natural și în timp, odată cu disciplina alimentară pe care o implică dieta. În completare, terapia cu lumină este o componentă a metodei Ray Peat, cu accent pe lumina roșie ca potențial mecanism antistres.

Dieta Ray Peat interzice nucile, semințele și alimente de calitate scăzută, foarte procesate, alături de leguminoasele prea bogate în fibre, care nu se digeră ușor

Ray Peat nu limitează porţiile de mâncare şi nu elimină zahărul din dietă

Unt, îngheţată, sucuri de fructe

Regimul are mulți adepți convinși, printre care antrenori de wellness și practicieni de terapie de nutriție funcțională. La alimente permise, dieta Ray Peat se remarcă prin grăsimile sănătoase - în principal ulei de cocos, unt sau seu, considerate mai stabile la gătit. De asemenea, sunt îngăduite produsele lactate, cu accent pe lapte, brânză și… înghețată. Toate acestea sunt însoțite de multe fructe proaspete și sucuri de fructe, precum și de rădăcinoase. Aportul de proteine se face prin intermediul organelor de animale, ouăle și crustaceele fiind de asemenea prezente în planul dietar.