Main menu

header

924 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Obiect de studiu de zeci de ani, creditată cu capacitatea cea mai mare de a prelungi sănătatea și viața, clasată ani la rând pe primul loc printre regimurile alimentare, dieta mediteraneană vădește încă o proprietate remarcabilă: capacitatea de a accelera semnificativ arderea grăsimii din jurul taliei.

Accelerează arderea de patru ori

Dieta mediteraneană, bogată în grăsimi sănătoase și proteine, dar săracă în carbohidrați, a devenit extrem de populară în ultimii ani, cu o mulțime de studii care prezintă beneficiile sale pentru longevitate, reducerea fragilității generate de înaintarea în vârstă și prevenirea unor boli grave, de la diabet la cancer. Variațiunea verde a acestui regim conține cantități importante de leguminoase, cereale integrale, legume cu frunze verzi, ulei de măsline, nuci și pește, cu mai mult accent pe verdeață. O cercetare recentă, derulată în cadrul Universității Ben-Gurion, din Israel, a pus în evidență faptul că persoanele care recurg la dieta mediteraneană verde ard un tip periculos de grăsime corporală, cea viscerală, din zona taliei, cu o rată de patru ori mai mare față de celelalte persoane care mențin un regim alimentar standard.

Previne daune majore pentru sănătate

Grăsimea viscerală se înfășoară în jurul organelor vitale și în interiorul abdomenului, dând siluetei celor care suferă de acest tip de acumulare o formă de măr. Acest tip de țesut gras este considerat cel mai periculos, deoarece eliberează substanțe chimice și hormoni în sânge care declanșează inflamația, legată de afecțiuni cronice, precum cele de inimă și boala ficatului gras. Voluntarii participanți la studiu care au consumat dieta mediteraneană verde timp de 18 luni au înregistrat o scădere a nivelului de grăsime viscerală cu 14%, comparativ cu doar 4,5% într-un grup de control, care a consumat o dietă sănătoasă standard.

Generează scădere în greutate

Cercetătorii israelieni pun efectele regimului pe seama faptului că polifenolii - compuși vegetali care protejează țesutul organismului împotriva stresului - accelerează arderea grăsimilor. Aceste substanțe necesită mai multă energie pentru a fi digerate, ceea ce arde mai multă energie, iar această accelerare a generat și o scădere în greutate. „O reducere cu 14% a grăsimii viscerale este o realizare extraordinară, care poate convinge pe oricine să adopte schimbări simple în dietă și în stilul său de viață”, punctează expertul Hila Zelicha.

„Din rezultatele studiului nostru a reieșit faptul că numărul de calorii consumate este la fel de important cum este calitatea alimentelor ingerate“  nutriționist Iris Shai, Universitatea Ben Gurion

Smoothie de proteine vegetale, ceai verde şi nuci

Ingredientul distinctiv al dietei mediteraneene verzi este un smoothie - 100 ml pe zi - din proteine vegetale (leguminoase, derivați de soia - tempeh și tofu - sau semințe). De asemenea, se recomandă consumul a 30 g nuci zilnic. Alte ingrediente ale dietei mediteraneene verzi sunt humus, falafel, paste pe bază de fasole, linte, pâine de grâu integral. În forma strictă a regimului, produsele de origine animală nu sunt permise, dar persoanele care adoptă varianta mai flexibilă pot consuma pește și carne de pasăre de curte. Dieta include, în ansamblu, legume cu frunze verzi, tomate, ceapă roșie, fructe, ouă, brânză, iaurt, ulei de măsline, ierburi aromatice, condimente.