Main menu

header

932 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În condițiile unei alimentații nesănătoase, oricâtă mișcare ar face o persoană nu va înregistra rezultate nici în privința greutății corporale, nici a sănătății generale și nici a speranței de viață, arată rezultatele unei cercetări recente.

Impact asupra riscului de mortalitate și boală

Experții de la Universitatea din Sydney, Australia, au realizat o cercetare în urma căreia a reieșit cu claritate faptul că mișcarea singură, de orice tip ar fi, nu este suficientă dacă nu este dublată de o alimentație corectă. Pe scurt, nivelurile ridicate de activitate fizică nu compensează efectele profund dăunătoare ale unei diete nepotrivite asupra riscului de mortalitate. Echipa de specialiști a examinat efectele independente și combinate ale dietei și activității fizice asupra bolilor cardiovasculare și riscului de mortalitate prin cancer în rândul unei grupe mari de adulți. Datele finale, furnizate de Proiectul Biobank din Marea Britanie, un studiu biomedical derulat pe scară largă, care monitorizează fluctuațiile biologice, comportamentale și de sănătate ale participanților de-a lungul timpului, a relevat faptul că persoanele care au combinat execițiile fizice cu o dietă sănătoasă au prezentat cele mai scăzute niveluri de risc de mortalitate prematură.

Minimum cinci porții de fructe și legume pe zi

Pentru a-și argumenta descoperirile, cercetătorii au definit o dietă de înaltă calitate ca minimum cinci porții de fructe și legume pe zi, două porții de pește pe săptămână și un consum general scăzut de carne roșie și procesată. Rezultatele au arătat că, în comparație cu persoanele care erau fie inactive, fie urmau o dietă nepotrivită, cei care făceau sport în mod regulat și consumau alimente sănătoase au înregistrat un risc de mortalitate de orice cauză cu 17% mai scăzut și un relevant procent de 27% mai mic de pericol de a dezvolta cancer. „Atât activitatea fizică obișnuită, cât și o dietă corespunzătoare joacă un rol important în promovarea sănătății și longevității. Unii oameni pot crede că ar putea compensa impactul unei diete proaste cu niveluri ridicate de exerciții fizice sau să contracareze activitatea fizică scăzută cu un regim alimentar de înaltă calitate, dar datele arată că lucrurile nu stau deloc așa”, explică specialistul Melody Ding, autor principal al studiului.

„Combinația dintre o dietă de calitate și o activitate fizică suficientă este importantă pentru reducerea riscului de deces din toate cauzele, inclusiv boli cardiovasculare și cancer“ (Joe Van Buskirk, Universitatea Sydney)

Pentru a obţine rezultatele dorite, mișcarea de orice tip trebuie susţinută de o alimentație corectă

Asociere cu efect pe termen lung

În timp ce studiile anterioare sugerează că exercițiile fizice intense pot ajuta la apărarea împotriva răspunsurilor fiziologice dăunătoare ale supraalimentării, echipa australiană a pus în evidență faptul că natura modului în care dieta și exercițiile fizice interacționează între ele pentru a dicta rezultatele sănătății rămâne relativ nestudiată. În aceste condiții, studiul australian, publicat de British Journal of Sports Medicine, confirmă importanța exercițiilor fizice combinate cu dieta de calitate în raport cu toate cauzele și riscurile specifice de deces, asocierea celor două având efect benefic pe termen lung. „Acest studiu întărește importanța atât a activității fizice, cât și a calității dietei pentru a obține cea mai mare reducere a riscului de mortalitate”, conchide Ding.