Main menu

header

933 3 1de Camelia Onciu

Vă întrebați de ce vă este din nou foame la scurt timp după ce ați mâncat? Din cauza alimentelor care stimulează apetitul. O gustare între mese nu este grav, dar „ciugulitul” frecvent favorizează creșterea în greutate și apariția unor patologii precum diabetul sau bolile de inimă. Prin urmare, este important să consumăm alimente care oferă senzația de sațietate și să știm care sunt cele care mai mult provoacă foamea în loc să o potolească.

Hrană care nu hrănește

Compoziția nutrițională a alimentelor este un element important într-o alimentație sănătoasă, dar nu este suficientă. Deși bananele și cartofii dulci au aproape aceeași compoziție nutrițională, organismul reacționează diferit la aceste alimente. Cartoful dulce este un „zahăr lent”, în timp ce banana oferă „zaharuri rapide”. După cum sugerează și numele lor, zaharurile rapide vor crește imediat indicele glicemic, care va scădea la fel de repede și va apărea astfel senzația de foame. Nu mai vorbim de alimentele sărace în nutrienți, dar bogate în calorii, care doar umplu stomacul, fără să hrănească.

Orezul expandat, fals aliat al curelor de slăbire

933 3 2Dacă ați considerat orezul expandat un aliat în curele de slăbire, aflați că rondelele crocante sunt adevărate bombe glicemice. Cu un indice glicemic mai mare decât al zahărului și un aport caloric mai mare decat pâinea, nu vor învinge foamea. Acest produs nu este nici sățios, nici hrănitor. Orezul expandat vă va stimula chiar pofta de dulciuri.

Vinegretele nu conțin grăsimi, dar sunt pline de zahăr

Salatele de crudități asezonate cu vinegrete nu sunt deloc ideale în curele de slăbire. Grăsimea îndepărtată din vinegretele industriale este înlocuită cu zahăr și apă. Evitați aceste dressinguri pline de aditivi alimentari. În schimb, alegeți un amestec de casă făcut cu ulei și oțet. Uleiul de măsline vă va permite să absorbiți mai bine nutrienții din salate.

Mai bine fructe decât sucuri de fructe

933 3 4Sucurile din fructe conțin doar fructe. Dar fructele conțin zaharuri, care vor crește glicemia. Fructele sunt bogate în fibre. Da, dar aportul lor de fibre provine în principal din coajă, care e înlăturată la prepararea sucului. Când bem suc, nu este nevoie să mestecăm, așa că sațietatea apare mult mai târziu decât atunci când mușcăm din fruct. Prin urmare, un pahar cu suc nu oferă atât de mulți nutrienți ca fructele din care a fost stors și nici nu potolește foamea.

Untul de arahide light stimulează apetitul

Untul de arahide cu conținut scăzut de grăsimi, așa cum îl găsim în market, provoacă foame. Dacă vreți cu adevărat să mâncați unt de arahide, alegeți versiunea originală. Varianta light conține aproape același număr de calorii, dar mai mulți îndulcitori artificiali și o cantitate mai mare de zahăr. Rezultatul: senzația de foame va veni mai repede.

Biscuiții sărați țin de foame doar pe moment

Biscuiții sărați vă vor reduce foamea pe moment, dar pofta de mâncare va reveni foarte repede, prezența ridicată a sării ducând la confuzie între foame și sete. Un pachet mic de biscuiți sărați conține jumătate din doza zilnică de sare recomandată.

Feliile de brânză nu satură

933 3 4Brânzeturile feliate sunt ultraprocesate și conțin o listă nesfârșită de componente: brânză rămasă nefolosită din procesare, rasă și amestecată cu alte ingrediente, pentru a fi turnată în final într-o fâșie de folie de plastic. Aceste produse conțin coloranți și aditivi alimentari care nu oferă sațietate, ci dorința de a mânca o cantitate mai mare.

Cerealele nu sunt micul dejun ideal

Celebrele cereale industriale rămân unul dintre cele mai populare alimente la micul dejun. Cu toate acestea, sunt foarte bogate în carbohidrați și nu conțin proteine. Mult zahăr adăugat și prea puține fibre. În general, pe cutii sunt precizate valorile nutriționale pentru o porție de 30 g. Veți ingera echivalentul a două cuburi de zahăr plus aditivi. Zahărul cere zahăr, așa că senzația de foame va apărea rapid.

Iaurturile fără grăsimi ne fac să mâncăm mai mult

Îndulcitorul înlocuiește zahărul din iaurtul cu zero grăsimi. Cu toate acestea, dacă îndulcitorii reduc aportul de calorii, tot aceștia sunt cei care păcălesc creierul îndemnându-l să ceară mai mult. Îndulcitorii sunt chiar suspectați că ar determina creșterea în greutate și diabetul de tip II.

Atenţie: pastele instant conţin mult prea mulţi nitraţi şi sare!

Pastele instant împiedică absorbţia altor nutrienţi

Fideaua instant se prepară rapid, dar se digeră mult timp, împiedicând absorbția altor nutrienți. Dacă veți dori să mâncați legume la următoarea masă, sistemul digestiv va fi ocupat și concentrat pe digerarea tăițeilor consumați mai devreme. Nu vă va fi foame prea curând, dar ați oferit organismului paste instant, care conțin mult prea mulți nitrați și sare și sunt foarte sărace din punct de vedere nutrițional.