Main menu

header

935 3 1de Georgiana Mihalcea

Toți vrem să arătăm bine, să fim în formă și mereu cu un nivel de energie ridicat. Ei bine, acest lucru este posibil, ne spune nutriționistul Cristiana Popa (medalion; Instagram: nutritionist_cristinapopa), cu ajutorul dietei Energy Silhouette. Specialistul atrage atenția că aceasta este concepută ca un program de schimbare a stilului de viață, nu doar ca o dietă temporară. Pentru a obține beneficii durabile, este important să adoptați obiceiuri alimentare sănătoase și să mențineți un stil de viață activ și echilibrat pe termen lung.

„Trebuie consumate legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și carne slabă”

- Pe ce alimente se bazează dieta?

- Energy Silhouette se concentrează pe alimente bogate în proteine, fibre, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, nucile, semințele și proteinele slabe (carnea de pui, peștele și tofu). Toate acestea furnizează organismului nutrienții esențiali, precum vitaminele, mineralele și antioxidanții, care ajută la menținerea sănătății și a energiei.

- Care este principiul de bază al dietei Energy Silhouette?

- Principiul de bază este de a consuma alimente care să furnizeze energie și nutrienți esențiali organismului, în timp ce se limitează aportul de calorii, stimulând astfel scăderea în greutate. Această dietă pleacă de la ideea că nu este suficient să reducem pur și simplu numărul de calorii consumate, ci trebuie să ne asigurăm că mesele noastre sunt bogate în nutrienți și ne ajută să ne menținem sănătoși și plini de energie. În plus, include și exerciții fizice regulate, care ajută la creșterea metabolismului și la arderea caloriilor în exces.

„Numărul de mese pe zi poate varia: de la trei până la şase”

935 3 2- Cum pot stimula alimentele nivelul nostru de energie?

- În primul rând, vorbim despre cele bogate în carbohidrați complecși. Aceștia sunt digerați mai lent decât carbohidrații simpli și furnizează energie treptat. Alimentele care-i conțin includ: cereale integrale, orez brun, quinoa, leguminoase și legume. În al doilea rând, sunt alimentele bogate în proteine, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor și furnizează energie pe termen lung. Amintim doar câteva dintre ele: carne, pește, ouă, nuci, semințe și leguminoase. În al treilea rând, foarte importante sunt alimentele care conțin fier, un element esențial pentru transportul oxigenului în corp, ajutând la menținerea nivelului de energie. Îl găsim în carne roșie, pui, pește, leguminoase, spanac și cereale fortificate.

- Alimentele bogate în vitamine și minerale sunt și ele o sursă de energie?

- Da, ele sunt următoarele pe listă. Magneziul ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la producerea de energie și poate fi găsit din belșug în spanac, semințe de dovleac, avocado, migdale și fasole. De asemenea, sunt indicate şi alimentele bogate în vitamina B, care este esențială pentru producerea de energie și ajută la menținerea sănătății sistemului nervos. De aceea dieta include carne, pește, ouă, leguminoase și cereale fortificate. Să nu uităm nici de cele ce conțin antioxidanți, pentru că aceștia protejează celulele împotriva stresului oxidative, alungându-ne starea de oboseală. Recomandările la acest capitol sunt fructele și legumele de diferite culori, cum ar fi afinele, căpșunile, portocalele, morcovii și spanacul. În același timp, este important să evităm alimentele procesate și bogate în zahăr și să ne hidratăm adecvat pentru a ne menține nivelul de energie.

- Câte mese pe zi ar trebui să avem?

- Numărul de mese pe zi recomandat poate varia în funcție de preferințe, obiceiuri alimentare și stil de viață. În general, există două abordări principale: prima se referă la a avea trei mese principale pe zi (mic dejun, prânz și cină) și poate fi utilă pentru persoanele care doresc să își controleze greutatea, deoarece limitează numărul de mese și poate reduce consumul total de calorii. A doua variantă constă în a avea mai multe mese mici pe zi, de obicei între 4 și 6 și poate fi utilă celor care doresc să mențină nivelul de energie constant pe parcursul zilei și să evite senzația de foame sau de supraalimentare.

„Lipsa de apă poate duce la oboseală și la scăderea performanței fizice”

- Gustările sunt permise?

- Pot fi permise într-un plan alimentar sănătos, cu condiția să fie alese cu atenție și să fie consumate în cantități moderate. Iată câteva exemple de gustări sănătoase: fructe și legume proaspete, nuci și semințe (migdale, semințe de dovleac sau semințe de chia), produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, ouă fierte tari, humus cu legume crude sau chipsuri din legume.

- Ce rol joacă hidratarea în acest proces?

- Ea menține funcționarea corectă a organismului și susține procesele metabolice. Printre altele, apa ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din corp prin urinare și transpirație. O cantitate adecvată poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare și a altor probleme de sănătate. Sprijină și menținerea nivelului de energie prin hidratarea celulelor și a mușchilor. Lipsa de apă poate duce la oboseală și la scăderea performanței fizice.

„În paralel cu această dietă sunt recomandate și exerciții fizice regulate, care ajută la creșterea metabolismului și la arderea caloriilor în exces“

„În general, este important să alegem un stil de alimentație care să se potrivească nevoilor noastre individuale și să ne ajute să ne atingem obiectivele de sănătate. De asemenea, este important să ne asigurăm că mâncăm alimente nutritive și echilibrate, indiferent de numărul de mese pe care le consumăm”

„Poate fi combinată cu terapia intravenoasă“

- Există și alte recomandări?

- Această dietă poate fi combinată cu terapia intravenoasă (IV), care implică administrarea de nutrienți esențiali direct în fluxul sangvin prin intermediul unei perfuzii. „IV therapy Energy Silhouette” poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de energie, la reducerea stresului și la stimularea imunității în general. Terapia poate fi utilizată pentru a combate oboseala, pentru a avea o piele sănătoasă și pentru reducerea inflamației.

„Reduce pofta de mâncare şi îmbunătăţeşte digestia“

- Care sunt beneficiile la nivel fizic?

- În primul rând, pierderea în greutate! Dieta Energy Silhouette este concepută pentru a reduce aportul de calorii și a crește activitatea fizică. Con- sumul de alimente sănătoase și echilibrate poate ajuta la menținerea unui nivel adecvat de energie și la reducerea poftei de mâncare, deoarece menține nivelul de glucoză din sânge la parametri normali. În plus, îmbunătățește digestia, sănătatea inimii și a oaselor.

- Dar la nivel mental?

- Nivelul de energie mentală este unul dintre principalele beneficii ale acestui regim alimentar. Consumul de alimente bogate în vitamine și minerale poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea riscului de depresie și anxietate. Concentrarea și memoria au și ele de câștigat datorită produselor care conțin Omega 3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele. Această dietă reduce stresul prin antioxidanții din legume și fructe și îmbunătățește calitatea somnului datorită alimentelor bogate în triptofan, cum ar fi carnea de pui și de curcan, care stimulează producerea de serotonină și melatonină, hormoni care ajută la reglarea somnului.