Main menu

header

942 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Multe persoane consumă pudră de proteine, puternic popularizată de antrenori personali, de celebrități și de nutriționști. Oamenii de știință adaugă constant rezultate ale cercetărilor asupra acestui tip de supliment, astfel încât fiecare persoană să știe dacă i se potrivește.

Celebritățile garantează fortificarea sistemului imunitar

Vedete de top se întrec în a promova pudra de proteine. Actrița Alicia Silverstone, de pildă, ecologistă convinsă, consideră acest supliment binevenit după ce a adoptat, cu mulți ani în urmă, o dietă vegană pe care o completează în acest fel, pentru a compensa renunțarea la produsele de origine animală. Alicia chiar a creat o linie proprie de suplimente cu proteine pe bază de plante, după ce a rămas însărcinată cu fiul său, Bear, și și-a dat seama că este posibil să nu poată obține toți nutrienții de care avea nevoie prin dieta pe care o adoptase. La rândul său, celebra jucătoare de tenis Venus Williams este co-fondatoare a brandului de shake-uri proteice pe bază de plante numită Happy Viking. Acestea conțin pulbere de mazăre galbenă și de orez brun. Băuturile, disponibile în arome de ciocolată și vanilie, sunt realizate din ingrediente naturale și conțin, fiecare, 20 grame de proteine. De asemenea, în 2020, actrița Kate Hudson a lansat varianta de pulbere de proteine numită INBLOOM, promovată ca formulă de stimulare a energiei, de îmbunătățire a somnului și de fortificare a sistemului imunitar.

Parte esențială a dietei

Cu astfel de promotori, pulberea de proteine este o parte importantă a unei alimentații moderne, sofisticate. Popularitatea acestui produs a ieșit, de altfel, din lumea sportivilor și a practicanților de culturism, iar rafturile farmaciilor și hipermarketurilor sunt pline cu diverse formule ale acestui supliment creditat cu proprietatea de a susține musculatura. Pulberea poate proveni dintr-o sursă animală, cum ar fi ouă sau lapte, sau din plante (mazăre, cartofi, orez, boabe de soia). Dar ce afirmă știința despre acest aport suplimentar? Nu există nicio îndoială că proteinele sunt o parte esențială a dietei - corpul uman are nevoie de acestea pentru a construi și a repara mușchii, pentru oase puternice, pentru buna funcționare a creierului și inimii, pentru menținerea sănătății pielii. Într-o meta-analiză a 49 de studii, aportul mediu de proteine din dieta occidentalilor la începutul cercetării a fost cu peste 75% mai mare decât recomandările din SUA și Canada. Pe de altă parte, există oameni de știință în domeniu, cum ar fi Stuart Phillips, de la Universitatea McMaster, din Canada, care susțin că nivelurile recomandate ar putea să nu fie suficient de ridicate.

Eficientă în combinație cu activitatea fizică

Alimente precum ouăle, laptele, iaurtul, peștele, lintea, carnea, soia, nucile și semințele sunt bogate în proteine, iar majoritatea adulților din țările cu venituri mari primesc cel puțin cantitatea zilnică de proteine recomandată de autoritățile sanitare. Dar care este cantitatea recomandată? Una dintre dificultățile răspunsului la această întrebare ține de personalizare. Potrivit experților, în funcție de vârsta, sănătatea și rutina fiecăruia de exerciții fizice, necesarul de proteine diferă de la individ la individ. Unii vârstnici, de exemplu, constată că au un apetit scăzut, ceea ce îi poate determina să mănânce atât de puțin, încât nu primesc suficiente proteine, așa că este nevoie de suplimentare. Pe de altă parte, sportivii profesioniști, care își solicită la maximum musculatura, au nevoie de o cantitate mai mare de proteine decât oamenii cu activitate fizică normală. Undeva la mijloc se află concluzia că pudra de proteine este cea mai utilă atunci când există un nivel de activitate fizică.

Cresc forța corpului persoanelor supraponderale

Potrivit datelor unor teste clinice extinse, jumătate dintre voluntarii care au consumat proteină pudră din zer, făcută din lichidul rămas atunci când laptele este transformat în brânză, și au efectuat sesiuni de exerciții de rezistență, au înregistrat rezultate net superioare la capitolul întărirea musculaturii față de cei care au făcut doar antrenamente. Concret, potrivit experților care au analizat observațiile a zeci de studii, o persoană care consumă suplimentar pudră de proteine și face exerciții de două sau de trei ori pe săptămână va constata un beneficiu mai mic decât cineva care se antrenează de cinci ori săptămânal. De asemenea, rezultatele consumului de pudră de proteine s-au dovedit semnificative în cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Participanții la teste care au exersat și au completat dieta cu acest tip de supliment au vădit îmbunătățiri vizibile ale masei musculare și ale forței interioare a corpului.

Scade markerii inflamației

Potrivit unor cercetări recente, beneficiile pulberii de proteine depășesc îmbunătățirea musculaturii sau fortificarea sistemului imunitar. Concret, după o analiză extinsă a mai multor studii, s-a constatat faptul că persoanele cărora li s-a administrat acest tip de supliment odată cu adoptarea unei diete au pierdut mai mult în greutate decât cei care au ținut doar regim. Totodată, o cercetare derulată în cadrul Universității Reading, din Anglia, a evidențiat faptul că suplimentele cu pulbere din proteine obținute din zer au generat scăderea tensiunii arteriale a voluntarilor cu predispoziție la hipertensiune care au participat la teste. În plus, un alt studiu de anvergură a constatat reducerea a doi markeri ai inflamației în organism, generată de suplimentele cu pudră de proteinele din soia. Acest rezultat a deschis calea unor noi cercetări, care să releve posibilitatea ca acest tip de supliment să fie de folos vârstnicilor a căror musculatură slăbește mult în paralel cu existența unor niveluri crescute de inflamație. În același timp, o serie de teste pe animale de laborator, derulate în cadrul Washington University School of Medicine, din St Louis, SUA, au evidențiat faptul că exemplarele hrănite cu alimente încărcate caloric dar care au primit și suplimente cu pudră de proteine au înregistrat o creștere inferioară în greutate față de cele care au avut doar aceeași hrană.

Experții atrag atenția că variantele de suplimente pe bază de pulbere de proteine trebuie verificate din perspectiva adaosului de zahăr

Aport diferit pentru vârstnici

Una dintre cele mai interesante concluzii ale cercetărilor riguroase, derulate timp de decenii, este aceea că persoanele trecute de vârsta de 65 de ani nu au nevoie de aceeași cantitate de supliment cu pudră de proteine pentru a obține rezultate bune la capitolul menținerea musculaturii. De asemenea, experții care au analizat rezultatele multor studii și au efectuat teste clinice afirmă că momentul în care sunt luate aceste suplimente nu este de natură să-i modifice efectele - unii le administrează înainte de antrenamente, alții după, când musculatura este în refacere. De asemenea, nici tipul de proteine - vegetale sau animale - din care este alcătuită pulberea nu face diferența în ceea ce privește acțiunea suplimentului la nivelul organismului.