Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

O nouă dietă vine să încurajeze consumul de cartofi. Avantajul este că acest produs poate fi găsit cu uşurinţă în pieţe chiar şi iarna şi nu este nici prea scump. Însă fiţi cu băgare de seamă, căci, pentru a nu îngrăşa, cartofii e necesar să fie consumaţi fierţi în coajă, ideal şi răciţi. Dar nu vă gândiţi la o dietă disociată, deoarece e contraindicat să consumaţi doar cartofi fierţi, ci ei trebuie asociaţi cu alte produse, mai puţin cu carne.

Copţi, sunt o sursă importantă de fibre
Cura cu cartofi este benefică întrucât aceste produse au capacitatea de a elimina apa din organism. În plus, cartofii sunt săţioşi, aşa că senzaţia de foame dintre mese va dispărea. Dacă sunt consumaţi copţi, ei reprezintă o sursă importantă de fibre şi ţin la distanţă bolile de inimă (un cartof copt asigură 21% din necesarul zilnic de vitamina B6, mai e bogat în vitamina C, dar şi potasiu şi magneziu). Apoi, datorită conţinutului de gluten, produsul protejează organismul împotriva anumitor forme de cancer. Dar nu e suficient să ţineţi regimul alimentar pentru a slăbi, ci trebuie să respectaţi şi câteva sfaturi simple: faceţi zilnic cel puţin 30 de minute de mişcare, din care 15-20 de minute în ritm alert; hidrataţi-vă corespunzător, nu îndulciţi cafeaua/ceaiul cu zahăr, eventual puteţi pune o linguriţă cu miere şi luaţi cina cu trei-patru ore înainte de culcare.

Exemplu de meniu pentru şapte zile
Iată cum arată meniul pentru o săptămână pentru persoanele interesate să slăbească.

LUNI
Mic dejun: o cafea/un ceai îndulcit cu miere - care poate fi băut în fiecare dimineaţă. Apoi, 150 g brânză de vaci degresată şi două roşii.
Prânz: un bol cu supă de legume, doi cartofi fierţi asezonaţi cu verdeaţă.
Gustare: un măr.
Cină: salată orientală (cartofi, ceapă, măsline, gogoşari).

MARŢI
Mic dejun: 150 g caş, un ardei gras, un ou fiert.
Prânz: doi ardei graşi şi doi cartofi mari, fierţi, asezonaţi cu mărar, pătrunjel.
Gustare: o portocală.
Cină: ca în seara precedentă.

MIERCURI
Mic dejun: 150 g mozzarella şi două roşii.
Prânz: un bol cu supă de legume, doi cartofi fierţi cu roşii şi busuioc.
Gustare: un grepfrut.
Cină: doi cartofi copţi cu iaurt degresat.

JOI
Mic dejun: 150 g brânză de vaci degresată, două roşii.
Prânz şi cină: ca în ziua de dinainte.
A doua gustare din zi: un măr.

VINERI
Mic dejun: 150 g caş, un ardei gras, un ou fiert.
Prânz: doi cartofi copţi care se ung cu puţin ulei de măsline şi se condimentează, un bol cu salată verde.
Gustare: o portocală.
Cină: salată de legume cu pui şi ciuperci.

SÂMBĂTĂ
Mic dejun: la fel ca miercuri.
Prânz: ca în ziua precedentă.
Gustare: un grepfrut.
Cină: aceeaşi mâncare ca vineri.

DUMINICĂ
Mic dejun: 150 g brânză de vaci degresată, două roşii.
Prânz: un bol cu supă de legume, doi cartofi fierţi asezonaţi cu verdeaţă.
Gustare: un măr.
Cină: salată orientală (cartofi, ceapă, măsline, gogoşari).

Regim pentru două săptămâni

Iată şi un exemplu de dietă pentru două săptămâni. Primele două zile sunt de acomodare, aşa că se vor consuma câte un kilogram de cartofi pe zi, brânză de vaci, verdeaţă de orice fel şi ceapă verde la discreţie. Apoi, în restul zilelor, meniul poate arăta ca în următorul exemplu. La micul dejun puteţi consuma: pâine uscată cu brânză de vaci şi banană, pâine cu seminţe cu unt, roşii şi ceapă verde. Gustarea constă în 100 g fructe proaspete, apoi la prânz sau cină se poate opta fie pentru o supă de cartofi fără grăsimi, fie pentru 300 g cartofi cu 100 g brânză de vaci slabă şi verdeaţă. Tot seara sau la prânz se mai poate opta pentru cartofi la cuptor cu peşte sau cartofi fierţi cu peşte fript şi salată de morcov, castravete.

• Pentru a slăbi nu introduceţi sub nicio formă în dietă cartofi prăjiţi (care sunt adevărate bombe calorice), întrucât nu veţi face decât să obţineţi inversul efectului dorit.