Main menu

header

de Gabriela Bunea

Pofta de mâncare exagerată duce la apariţia obezităţii şi a afecţiunilor asociate sau, în cele mai fericite cazuri, la acumularea de strat adipos. Cauzele kilogramelor în plus sunt multiple, începând cu tulburările hormonale, mesele neregulate, lipsa sau excesul de somn şi terminând cu un stil de viaţă sedentar şi stresant. De aceea, trebuie să ţineţi cont de câteva metode ce vă vor ajuta să vă controlaţi senzaţia de foame. Astfel, consumul unor porţii mici şi dese de mâncare, dar şi practicarea unor activităţi fizice ori respectarea orelor de somn sunt doar câteva dintre trucurile care vă ajută să scădeţi apetitul.

Beţi apă minerală înainte de masă
Dacă înainte de fiecare masă veţi bea un pahar cu apă minerală sau cu suc de roşii, veţi observa că veţi mânca de trei ori mai puţin decât în mod obişnuit.

Nu rataţi micul dejun
Specialiştii recomandă ca un procent de 80% dintre alimentele consumate zilnic să se regăsească în cele două mese principale, micul dejun şi prânzul. Un truc important prin care se evită depunerea de grăsimi şi reţinerea apei în organism este includerea în meniul zilnic al micului dejun a cerealelor, bogate în vitamina B.

Nu păstraţi în frigider alimente bogate în calorii
Este foarte bine ca fructele şi legumele să nu vă lipsească niciodată din frigider. Aceste alimente sunt deosebit de eficiente în cazul în care vi se face foame şi nu doriţi să mâncaţi ceva care vă poate pune silueta în pericol. Totodată, pe cât posibil renunţaţi să păstraţi în frigider alimente bogate în calorii.

Folosiţi farfurii mici
Dacă veţi pune mâncarea în farfurii mai mici, cantitatea de mâncare va părea mai mare, iar dumneavoastră veţi rămâne cu ideea că aţi mâncat destul de mult. Şi încă un amănunt! Dacă bolul şi farfuria din care serviţi masa vor fi de culoare albastră, acest truc va funcţiona şi mai bine. Nutriţioniştii susţin că această culoare scade pofta de mâncare, în timp ce, dacă folosiţi vase de culoare aprinsă, veţi spori apetitul.

Fără condimente
Este recomandat să renunţaţi la adaosurile de mirodenii şi condimente în preparate, deoarece acestea accentuează pofta de mâncare. Este foarte bine să renunţaţi şi la sare sau cel puţin să reduceţi cantitatea.

Mestecaţi încet
Nutriţioniştii vă recomandă să mâncaţi încet şi să mestecaţi foarte bine mâncarea, iar la sfârşitul mesei să aveţi o uşoară senzaţie de foame. Senzaţia de saţietate va apărea abia după o jumătate de oră de la terminarea mesei.

Renunţaţi la alte activităţi când mâncaţi
Nu mâncaţi niciodată atunci când priviţi la televizor sau când răsfoiţi o revistă, deoarece riscaţi să vă distrageţi atenţia şi să nu vă daţi seama cât mâncaţi.

Includeţi salata de legume la prânz
Este foarte important ca la masa de prânz să includeţi salatele de legume. Acestea conţin multe fibre, ce oferă senzaţia de saţietate şi, totodată, ajută la eliminarea colesterolului din organism. Un alt truc: mâncaţi legume cu boabe, fasole, linte, mazăre, deoarece acestea oferă senzaţia de saţietate şi îmbunătăţesc digestia.

Primul fel servit trebuie să fie supa
Supa, ca prim fel de mâncare, este o tradiţie japoneză şi reprezintă una dintre cele mai bune strategii pentru slăbit. Asta pentru că supa, în special cea de legume, este săţioasă şi, până să vă gândiţi la al doilea fel, deja v-aţi săturat. Aşadar, un studiu realizat de cercetători arată că persoanele care mănâncă supă de cinci ori pe săptămână au un indice de masă corporală sub 23, spre deosebire de cele care consumă rar acest preparat şi al căror indice este de până la 27.

Săriţi peste cină o dată pe săptămână
Nu mai consumaţi alimente solide după ora 17:00, cel puţin o dată pe săptămână. Beţi multă apă sau ceai şi renunţaţi complet la sucurilor carbogazoase cu zahăr sau îndulcitori. Astfel, în timpul somnului, organismul nu mai este ocupat cu procesarea cinei copioase şi produce hormoni de creştere, aliatul numărul 1 în arderea caloriilor.

O bomboană între mese
Dacă vi se face foame între mese, mâncaţi o bomboană. Nu conţine multe calorii, iar carbohidraţii se vor absorbi rapid în sânge, astfel că senzaţia de foame se va diminua. Tocmai din acest motiv, copiilor le este interzis consumul de dulciuri înainte de masă.

Mai puţină pâine
Consumaţi la o masă maximum una sau două felii de pâine neagră sau graham. Consumaţi fibre alimentare sub formă de pâine cu tărâţe sau, mai bine, 200 g tărâţe pe parcursul unei zile. Tărâţele vă vor da rapid o senzaţie de saţietate, vor reduce asimilarea grăsimilor şi vor regla tranzitul intestinal.

Pont! Faceţi sport în mod regulat - sporturile de rezistenţă, gen jogging, ajută la producerea în organism a unei proteine ce combate senzaţia de foame, reducând în acelaşi timp apetitul.

Nu neglijaţi odihna!

Dacă nu veţi dormi atât cât trebuie, lipsa somnului duce la o secreţie scăzută de leptină, hormonul apetitului. Potrivit nutriţioniştilor, atunci când organismul nu este odihnit, creierul are nevoie de alimente dulci care să-i ofere senzaţia de confort. Studiile arată că, în cazul femeilor care dorm aproximativ cinci ore pe noapte, riscul de a lua în greutate destul de mult este cu 12% mai mare, comparativ cu cele care dorm şapte sau chiar opt ore pe noapte.

• Nu plecaţi niciodată la cumpărături dacă nu aţi mâncat destul, deoarece veţi avea tentaţia să cumpăraţi cât mai multă mâncare.
• Spălaţi-vă pe dinţi de fiecare dată când vă este foame. Acest truc funcţionează întotdeauna. Atunci când foamea vă dă târcoale, o periere a dinţilor cu pastă de dinţi vă face să uitaţi să mâncaţi pentru cel puţin două ore.