Main menu

header

25-10-1de Gabriela Niculescu

Andreea Ibacka este o femeie frumoasă, ambiţioasă şi, chiar dacă niciodată nu a avut probleme cu greutatea, face sport pentru a-şi menţine tonusul. Chiar a acceptat provocarea antrenorului de fitness Florin Neby de a participa la unul dintre programele sale, iar rezultatele nu au întârziat să apară, aşa că abdomenul Andreei are acum „pătrăţele”. Atât ea, cât şi soţul său, Cabral, iubesc sporturile extreme, periculoase, motiv pentru care o puteţi vedea pe ATV sau pe pista de karting, cot la cot cu el. Am abordat-o pentru a vorbi despre energie, vitalitate, întreţinere, curaj, dar şi despre cele mai dificile încercări ale sale.

„Devenisem sedentară şi nici cu energia nu stăteam prea bine”
- Ştiu că ai făcut parte din programul „Become Fit by Neby”. În ce a constat acest antrenament şi care au fost rezultatele tale?
 - Recunosc, am început programul de antrenament în primul rând pentru că mă mustra conştiinţa şi nu fiindcă îmi doream să slăbesc. Devenisem sedentară şi nici cu energia nu stăteam prea bine. Aşa că am descoperit cu entuziasm „Become Fit by Neby”. Florin m-a convins să-mi iubesc corpul şi să-i ofer echilibrul dintre mişcare şi alimentaţie, fără excese. Rezultatele: nepreţuitele pătrăţele, un tonus bun şi un set de analize beton.

- Ce a fost cel mai greu din tot programul organizat de Florin?
- Să rezist la două ore de antrenament fără pauză. Şi asta fiindcă Florin nu mă lăsa să mă opresc niciodată de tot, nici măcar atunci când mă vedea că am ajuns la capătul puterilor. Aşa mi-am crescut rezistenţa la efort.

25-10-2„Merg la sală, alerg cu câinele, ies cu rolele şi mă plimb pe jos”
- Cum ai combătut febra musculară şi cum te-ai refăcut după antrenamente?
- Sunt familiarizată cu gelurile cu efect termic încă din perioada în care am concurat la „Dansez pentru tine”, aşa că am folosit cu încredere şi acum „Puterea Ursului”, „Gheara Diavolului”... nişte alifii alese.

- Câte ore dedici săptămânal activităţilor fizice?
- Merg la sală de două ori pe săptămână, câte două ore. În rest, alerg cu câinele prin parc, ies la plimbare cu rolele şi, când am timp, merg pe jos.

- Ce sporturi îţi plac? Preferi mişcarea în aer liber sau la sală?
- Parcă e mai distractiv în aer liber, iar cele mai frumoase sunt sporturile de echipă. Iar dacă mă năşteam băiat cred că mă făceam fotbalist. (Râde!) Dar fiindcă n-a fost aşa, vă spun că în ultima vreme m-am orientat înspre sporturi aşa-zise extreme: ATV şi karting.

„Ciocolata cu lapte este plăcerea mea vinovată”
- Ce sporturi ne recomanzi pentru tonifiere şi pentru creşterea rezistenţei fizice?
- Orice sport e bun, mai ales dacă îl practici cu plăcere. Aruncatul cu măslina să nu fie! Şi nici vreun sport-aplicaţie, pe tabletă.

- Cabral îmi spunea, la ultimul interviu, că găteşti foarte bine. Presupun că şi mănânci bine, nu doar frunze. Cum arată stilul tău alimentar?
- Da, mănânc bine. Sănătos, adică, în cea mai mare parte a timpului. Am formulat aşa fiindcă prefer să fiu „politically correct” şi să nu ascund faptul că mai am şi plăceri vinovate. Dar cu măsură. Şi când spun că mănânc sănătos mă gândesc la salate, paste, ciorbiţe, mâncare gătită. Multe legume şi brânzeturi, în general.

- Ţi se întâmplă să ajungi şi la diete?
- Sunt o norocoasă, încă. N-am nevoie de dietă, ci doar de puţină disciplină. Dar cine ştie cum s-o supăra metabolismul pe mine peste câţiva ani. Poate o să vină şi vremea dietei, la fel ca vremea ochelarilor de vedere.

25-10-3„Neglijarea sănătăţii nu are nicio scuză”
- La ce alimente sau băuturi „interzise” nu poţi rezista şi cum combaţi efectele lor?
- Dulciurile sunt cea mai mare plăcere vinovată. Mai ales ciocolata cu lapte. În faţa ei n-am nicio şansă, mai ales că s-a inventat scuza cu „îmi cere organismul ceva dulce”.

- Ce sfat le poţi da celor care nu găsesc motivaţii suficiente pentru a face mişcare?
- E foarte important să înţeleagă că mişcarea înseamnă, în primul rând, sănătate, şi abia mai apoi un corp tras prin inel, ca de concurs. Şi dacă propriile standarde, meseria sau partenerul de viaţă poate nu ne motivează să ne îngrijim mai mult de aspectul fizic, neglijarea sănătăţii nu are nicio scuză.

„Am conştientizat efectele deshidratării asupra organismului“

- Cât de importantă e hidratarea pentru tine şi cum o preferi, din interior spre exterior sau invers?
- N-aveam grija consumului de apă, uitam să mă hidratez... până când, acum câteva luni, am conştientizat efectele deshidratării asupra organismului şi semnele vizibile ale îmbătrânirii pe motiv de deshidratare. De atunci consum zilnic cei doi litri recomandaţi. Cât despre creme, cea mai mare grijă o am pentru faţă, pe care nu uit s-o hidratez de două ori pe zi. Şi încă ceva: nu merg la solar şi nici nu mă expun la soare fără protecţie împotriva razelor ultraviolete.

„Dacă mă năşteam băiat, cred că mă făceam fotbalist. Dar fiindcă n-a fost aşa, în ultima vreme m-am orientat spre sporturi aşa-zise extreme: ATV şi karting“