Main menu

header

26-07-1de Cătălina Tăgârţă

Deşi multe persoane care îşi doresc să slăbească sunt conştiente că trebuie să renunţe la sedentarism, foarte puţine reuşesc să şi pună în practică acest lucru. Pentru a deveni mai motivaţi şi a duce la bun sfârşit ceea ce au început, cercetătorii au dovedit ştiinţific faptul că există o zonă a creierului pe care oamenii o pot activa cu ajutorul recompenselor.

„Obiectivele realiste aduc recompense din primele ore de exerciţiu”
Conform unui studiu publicat de revista „PlosBiology” şi de Universitatea Pierre, din Franţa, această zonă este cunoscută sub numele de „striatul ventral” sau „centrul universal al motivării” şi este responsabilă cu semnalarea recompenselor. Astfel, de fiecare dată când este activată această zonă, motivaţia creşte şi mai mult. „După calitatea orelor pe care le susţii, motivarea este cel mai important aspect în lucrul cu clientele care doresc să slăbească. Pentru cele care vor să scape de kilogramele în plus şi nu sunt obişnuite deloc cu antrenamentele este esenţial să discutăm şi să stabilim împreună obiective realiste, care să le aducă suficiente recompense încă de la primele ore de exerciţiu fizic. Apoi, o relaţie cât mai apropiată şi deschisă cu instructorii le va determina să se simtă confortabil în prezenţa lor şi le va motiva şi mai mult. Restul înseamnă multă muncă, multe sărituri, sute de calorii arse şi, bineînţeles, o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă”, afirmă Diana Ştirbu, instructor internaţional de Kangoo Jumps. Silueta nu se va subţia peste noapte, dar există câteva surse sigure de motivare, care, exploatate din plin, vor oferi o mulţime de recompense.

Practicaţi un sport inovator şi distractiv
Pentru a fi motivaţi să continuaţi programul de slăbit pe care l-aţi început e important în primul rând să găsiţi o activitate sportivă care să vă atragă. Dacă sunteţi plictisiţi de rutina aparatelor din sala de forţă căutaţi alte modalităţi mai amuzante de a face mişcare, precum antrenamentele cardio. Şi în acest fel puteţi arde multe grăsimi. Kangoo Jumps, spre exemplu, este un sport inovator, care combină distracţia cu exerciţiul fizic. La o clasă de Kangoo Jumps se ard de trei ori mai multe calorii decât la un antrenament obişnuit. Ora se realizează pe ghetele Kangoo Jumps, care au multiple beneficii asupra sănătăţii: reduc cu 80% leziunile articulaţiilor de la genunchi, glezne, şolduri, coloană; îmbunătăţesc sistemul cardiovascular, muscular, osos şi accelerează arderea grăsimilor.

Alăturaţi-vă unei colectivităţi deja formate
Este mult mai dificil să renunţaţi la antrenamente dacă ştiţi că există cineva care vă aşteaptă la sală sau cu care aţi stabilit să ieşiţi la jogging în parc. Fie că vă găsiţi o prietenă cu care să faceţi exerciţii fizice, fie că vă strângeţi un grup de persoane şi mergeţi la acelaşi tip de clase, va fi mai distractiv şi mai motivant să faceţi mişcare împreună. Poate că nu ştiaţi, dar există săli care au creat în jurul lor comunităţi solide de persoane care frecventează acel loc şi care fac sport, slăbesc şi se distrează împreună. „Eu încerc mereu să îmi recompensez clientele şi să le fac să se simtă la sală ca într-o familie: lunar organizez petreceri tematice în club sau în aer liber, am grijă de decorul sălii, de ambianţă, muzică, iar ele devin tot mai motivate. Şi lucrul acesta se vede, fetele au rezultate excepţionale şi, chiar dacă ating greutatea dorită, continuă să vină la antrenamente, pentru că timpul petrecut aici le relaxează şi le scapă de stres”, susţine Diana Ştirbu.

Căutaţi o sală specializată pe tipul de antrenament ales
Ziua are 24 de ore pentru toată lumea, nu doar pentru dumneavoastră, aşa că nu sunteţi singurii care au probleme de rezolvat, care sunt obosiţi şi îşi doresc să ajungă mai repede acasă. Aşadar, mobilizaţi-vă şi căutaţi o sală specializată pe tipul de sport/exerciţii pe care le practicaţi de obicei, dar care să dispună de un orar cu cel puţin două ore de antrenamente pe zi, la intervale de timp diferite. În plus, indiferent că antrenamentele sunt făcute în sală ori în aer liber sau că sunt sau nu completate cu ore de tonifiere şi stretching, ţineţi cont de grupa la care mergeţi: începători, intermediari sau avansaţi.

• Dincolo de motivarea interioară şi de micile trucuri care vă conving că sportul este o activitate amuzantă şi sănătoasă, nu uitaţi că hidratarea este cea care vă echilibrează, vă menţine corpul activ şi vă dă energia de a face toate lucrurile pe care le-aţi plănuit.

Transformaţi mişcarea într-o activitate de familie

Să faceţi exerciţii şi să ţineţi dietă nu pare a fi ceva distractiv, dar, dacă veţi găsi o activitate care să fie pe placul întregii familii, cu siguranţă veţi fi mult mai motivaţi să nu renunţaţi. Există o varietate de antrenamente pe care le puteţi face împreună: înot, ciclism, Kangoo Jumps, tenis. Va fi distractiv şi benefic pentru toată lumea, iar dumneavoastră veţi slăbi şi veţi petrece mai mult timp cu cei dragi. Dacă vă număraţi printre mămicile care nu au mai avut timp să meargă la sală de când au născut, căutaţi un club care oferă ore speciale de Kangoo Family pentru părinţi şi copii. La o astfel de clasă, mămica şi copilul formează o echipă ce este provocată la sărituri, competiţii, coregrafii şi jocuri cu mingi. Recompensele sunt multiple: sportul devine atât de distractiv şi motivant, încât uitaţi practic de efortul fizic depus, slăbiţi, vă distraţi şi petreceţi mai mult timp cu copilul.