Main menu

header

21-10-1de Cătălina Tăgârţă

Dezamăgit că antrenorii celebri la care a apelat nu l-au ajutat să slăbească, Alexandru Vestea, de profesie farmacist, şi-a luat inima în dinţi şi a început să studieze singur influenţa nutriţiei şi sportului asupra organismului. Aşa se face că a reuşit să dea jos 35 de kilograme în numai patru luni, urmând exemplul bunicilor şi consumând un meniu bazat pe hrana sănătoasă, naturală, pe care oamenii o consumau cu câteva zeci de ani în urmă. Mândru de reuşita sa, tânărul a devenit între timp instructor de fitness şi şi-a propus să îi ajute şi pe ceilalţi oameni care au trecut printr-o situaţie asemănătoare cu a sa. Până în prezent a ajutat zeci de persoane să slăbească, testimonialele multora dintre acestea fiind postate pe site-ul său oficial.

„E foarte important şi ce mănânci, nu doar să faci sport”
- Alexandru, te rog să ne vorbeşti despre programul cu ajutorul căruia ai reuşit să slăbeşti 35 de kilograme şi care funcţionează de minune şi în rândul celor care vin sub îndrumarea ta.
- Am conceput acest program din dorinţa de a slăbi. La doar 23 de ani ajunsesem la o greutate de 105 kilograme. Mulţi ani am urmat sfaturile indicate de antrenori celebri din România, dar rezultatele întârziau să apară, fiindcă aceştia nu îmi spuneau şi ce trebuie sau nu trebuie să mănânc. Mă lăsau să mănânc plăcintă cu mere sau dovleac, care au indice glicemic crescut, şi simţeam că sunt pe pragul de a intra în depresie, de a ceda psihic. Eu sunt farmacist de profesie, aşa că am decis să iau din nou la puricat diverse materii din farmacie, şi în special tratatul de „Igiena alimentaţiei”, care m-a ajutat foarte mult. Aşa am aflat că e foarte important şi ce mănânci, nu doar ce sport faci.

- Şi ce reguli ar trebui să respectăm, referitor la alimentaţie?
- Am ajuns la concluzia că hrana pe care o consumau bunicii noştri, acum 40-50 de ani, trebuie readusă în actualitate. Nu există organism care să nu aibă rezultate bune dacă persoana în cauză va consuma cereale integrale, carne fără grăsimi, legume, dar nu orice tip de legume, ci în special salată de varză, castraveţi... În plus, am aplicat şi trei antrenamente de câte o oră pe săptămână şi am ajuns la stadiul de greutate normală. Dacă vrei să faci şi masă musculară trebuie să măreşti antrenamentele la cinci, dar pentru slăbit sunt suficiente două, maximum trei.

Meniul standard: trei mese şi două gustări pe zi
- Ne poţi spune cât durează regimul şi în ce constă meniul?
- Sigur. Regimul poate fi ţinut câteva luni, în funcţie de cât doreşte fiecare să slăbească. În ceea ce priveşte meniul, acesta ar arăta cam aşa: Mic dejun - 100 g fulgi de ovăz/secară/orz şi 50 g iaurt degresat cu 0,1% grăsime. Gustarea 1 constă în jumătate de grepfrut alb. Prânzul - 400 g salată de varză cu 200 g piept de pui crud, proteină, care pe grătar se transformă în 150 g mâncare comestibilă. A doua gustare constă în cealaltă jumătate de grepfrut alb. La cină se pot consuma: 200 g dovlecei făcuţi la teflon, plus 200 g peşte alb, crud, care se transformă în 150 g produs preparat termic. Apoi, atât la prânz, cât şi seara se poate consuma un sos obţinut din iaurt degresat, usturoi şi zeamă de lămâie. În funcţie de preferinţele fiecăruia, salata poate fi înlocuită cu castraveţi, roşii sau ardei gras, iar carnea de pui şi peştele, cu muşchi de vită, de porc, ficat de pui, piept de curcan, urdă, brânză slabă de vaci sau tofu în suc propriu. Mai mult, tot la meniul acesta se mai pot consuma: una-două ceşti cu cafea, una-două căni cu ceai verde şi apă plată. Cine vrea poate condimenta mâncarea sau poate folosi ardei iute, care ajută la arderea grăsimilor.

- Cât slăbeşti dacă ţii acest regim?
- De exemplu, din testimonialele postate pe site-ul alexvestea.ro de persoanele care au reuşit să slăbească în acest fel se poate observa că în prima lună se pierd circa 9 kilograme, în a doua lună, cam 8-9, şi tot aşa...

„În funcţie de problemele fiecăruia se poate insista pe anumite zone”
- Ce fel de sport trebuie făcut în acest context şi cât de des?
- Eu recomand câteva exerciţii standard, dar în funcţie de problemele fiecărei persoane se poate insista sau nu asupra anumitor zone din corp. E suficient dacă oamenii merg la sală de două ori pe săptămână. De exemplu, eu fac antrenamentele la sală miercuri seara şi sâmbătă dimineaţă, pe stomacul gol, pentru că atunci se pierde cel mai bine grăsimea. Câte o oră, de două ori pe săptămână, ar trebui să fie suficient. Doar dacă doriţi să căpătaţi şi masă musculară e nevoie să faceţi mai des, de cinci ori pe săptămână, spre exemplu.

- Cum se desfăşoară programul de slăbit conceput de tine?
- Persoanele care vin la sală ştiu că vom avea mai întâi o discuţie, pentru a stabili, pe baza analizelor şi valorilor fiecăruia: greutate şi înălţime, indicele masei corporale. În funcţie de acesta stabilim dacă e nevoie ca persoana în cauză să slăbească sau, de ce nu, să se îngraşe. Îi recomand meniul amintit, iar în funcţie de problemele fiecăruia îl putem personaliza. De asemenea, îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să încerce această dietă să renunţe pentru o vreme la tot ce e dulce sau ce are grăsimi.

„Hrana pe care o consumau bunicii noştri acum 40-50 de ani trebuie readusă în actualitate. Nu există organism care să nu aibă rezultate bune dacă persoana în cauză va consuma cereale integrale, carne fără grăsimi, legume, dar nu orice tip de legume“

„Scad numărul de trigliceride şi valoarea colesterolului rău“

- Care mai sunt avantajele acestui regim de pierdere în greutate?
- Practic monitorizăm şi încercăm să menţinem un stil de viaţă sănătos, urmărim analizele şi corectăm hiper şi hiposomniile, încercăm să obţinem involuţia anxietăţii, neliniştii, depresiei sau fobiei sociale prin refacerea balanţei adrenalină-serotonină. Creştem metabolismul cerebral, sunt corectate migrenele prin îmbunătăţirea circulaţiei la nivel cerebral, creşte rezistenţa cardiorespiratorie şi cardiovasculară, scad numărul de trigliceride şi valoarea colesterolului rău prin transformarea lor în adenozintrisfosfatază (ATP) la nivel muscular. Se reglează glicemia, scade indicele de masă corporală (IMC) - în cazul pacienţilor obezi ori supraponderali, sunt îmbunătăţite funcţiile glandelor şi organelor interne, dar şi metabolismului bazal, prin creşterea consumului de kilocalorii în raport cu producerea acestora. De asemenea, în acest fel se previne depunerea acidului uric la nivelul articulaţiilor, se reglează tranzitul intestinal, sunt prevenite stările de hiperaciditate gastrică şi scăderea densităţii osoase, creşte secreţia de lichid sinovial şi se urmăreşte involuţia leziunilor ligamentelor încrucişate ale genunchiului. Alimentaţia corectă combinată cu sport corectează disfuncţiile erectile şi veghează asupra involuţiei deficienţelor coloanei vertebrale, precum lordoza, cifoza sau scolioza.