Main menu

header

20-08-1de Gabriela Niculescu

- Cum evitaţi obezitatea infantilă

Dacă până acum am abordat problema sedentarismului la adulţi, e timpul să ne îndreptăm atenţia şi spre copii, deoarece rata obezităţii infantile este alarmantă. Instructorul de fitness Florin Neby ne-a atras atenţia asupra greşelilor majore făcute de părinţi şi asupra modului în care activităţile sportive pot influenţa pozitiv dezvoltarea copilului dumneavoastră.

„Majoritatea deserturilor creează dependenţă incontrolabilă”
- Care sunt principalele cauze ale obezităţii la copii?
- Problema pleacă de la producători. Fiind un mare consum de hrană, totul se face la nivel industrializat, cu metode de preparare ieftine şi rapide. Mai toate alimentele sunt procesate astfel încât să conţină conservanţi, aditivi, aromatori, aşa cum conţin napolitanele, biscuiţii, chips-urile, mezelurile, dar şi lactatele pasteurizate. De aici se continuă cu greşeala părinţilor, care, pentru a-şi uşura munca sau din necunoştinţă de cauză, preferă să dea copiilor pufuleţi, sandvişuri cu mezeluri şi sosuri, fast-food. Dar cel mai mare rău dintre toate greşelile acestora este recompensa în ceva dulce fie pentru a linişti copilul, fie pentru a-l răsplăti, neştiind de fapt că aceste „cadouri” îl pot face obez într-un timp foarte scurt. Majoritatea deserturilor creează o dependenţă aproape incontrolabilă, la o vârstă fragedă îi scad imunitatea copilului, îl predispun la boli şi aduc calorii goale în organismul său. „Binele” pe care părintele crede că îl face copilului, învăţându-l de mic cu astfel de produse superprocesate, nu va face altceva decât să-i producă rău peste câţiva ani.

- Câte beneficii aduce sportul atât pentru copii, cât şi pentru părinţii implicaţi în astfel de activităţi alături de ei?
- Oamenii au început să conştientizeze că se simt mai bine atunci când fac mişcare, şi asta se vede prin evenimentele sportive organizate, multitudinea de centre de fitness deschise, oamenii ce ies pur şi simplu la jogging în parcuri, dar şi alte activităţi. Spun asta pentru că şi eu am avut un program de antrenamente în parc, cu un grup de persoane, şi am urmărit cam tot ce se întâmplă în acest domeniu. Mişcarea a început să ia amploare în România, dar încă mai avem mult până a ne forma o cultură în domeniul activităţii fizice, deocamdată totul se reduce la muşchi, pătrăţele, fesieri fermi şi talie subţire. În ceea ce priveşte beneficiile pentru cei mici, în primul rând există o creştere naturală şi corectă, ce implică o dezvoltare a oaselor şi a articulaţiilor foarte sănătoasă. Apoi este redus la minimum riscul de obezitate şi al bolilor ce au început să apară şi la vârste fragede, precum diabetul sau bolile de inimă, dar şi reglarea apetitului. Părinţii şi copiii implicaţi în activităţi comune, aşa cum ar putea fi lecţiile de tenis, cursurile de înot, orele de aerobic, aduc acelaşi plus de sănătate fiecăruia, rezultatele fiind vizibile în funcţie de gradul de implicare, dar, în acelaşi timp, văd şi o apropiere între părinte şi copil, participând la aceste cursuri împreună.

„Când cel mic se plictiseşte, se refugiază în faţa calculatorului”
- Care sunt tulburările de comportament ce apar la copii din lipsa unui mod sănătos de a-şi consuma energia?
- Un copil, când nu are agenda plină cu activităţi, începe să se plictisească şi preferă să se refugieze în faţa televizorului sau a calculatorului. Dacă mai şi mănâncă haotic, aceste obiceiuri îl vor duce la acumularea kilogramelor, la o pierdere a interesului pentru sport, la inadaptarea în mediul extern. În principiu, programul copilului pe zi trebuie să includă o varietate amplă de activităţi, în funcţie de vârstă, iar eu aş adăuga aici oricare dintre cursurile de grup: tenis, fotbal, balet, înot, lecţii de autoapărare etc. Toate acestea ar atrage după sine o dezvoltare „ca la carte”, aşa cum îmi place mie să-i spun. Dacă, în schimb, nu sunt constante şi sunt făcute aleatoriu, fără un plan bine gândit, eventual de un specialist (antrenor sau un consultant în educaţie fizică), este posibil să aibă chiar un efect negativ asupra psihicului celui mic, din cauza incapacităţii sale de adaptare la mişcări fizice sau la grupul în care este înscris.

„M-aş orienta mai mult spre recompense materiale”
- Avantajele tehnologiei avansate vin la pachet cu toate dezavantajele sale. Ce sfat le dai părinţilor care îşi răsfaţă copiii cu gadgeturi?
- Este un subiect despre care aş putea să vorbesc ore în şir. Eu am avut primul joc „Tetris” la vârsta de 7 ani, adică atunci când am luat primul 10 în clasa I. Îmi aduc aminte că eram în stare să mă chinui să termin lecţiile şi antrenamentele mai repede sau să alerg cu ghiozdanul de 10-12 kilograme în spate de la metrou până acasă, timp de 15 minute, doar să ajung să mă mai joc şi să depăşesc un record. Gadgeturile sunt ca un drog, la fel ca zahărul din dulciuri, care creează o dependenţă ce poate fi îndepărtată cu foarte mult efort de părinţi. Moneda de schimb pentru aceste „droguri” ar fi activităţi la fel de atractive pentru cei mici, precum jocurile pe care ei le găsesc foarte importante pe acel gadget. În principiu, dacă îi vrei binele copilului tău, este clar că trebuie să investeşti timp în acest scop. Niciun lucru bun nu se face cât ai bate din palme, iar regula este valabilă şi în dezvoltarea psihică şi fizică a băiatului sau fetiţei dumneavoastră. Cu banii investiţi în acel obiect sigur îi puteţi asigura copilului o viaţă activă timp de 6-12 luni.

- Ce recompense alimentare ai oferi tu copilului tău?
- M-aş orienta mai mult spre recompense materiale, ceva folositor şi atractiv totodată. Principul meu de bază este: „Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca!” Să răspund totuşi la întrebare, eu aş opta pentru fructe sau legume sau orice alte alimente precum ou, seminţe crude, peşte, dar modelate sub formă de figurine în farfurie, pentru ca masa să fie atractivă pentru copil.

„Performanţa în sport, o experienţă cruntă pentru orice copil“

- Pentru cei care nu au timp să se ocupe aşa cum ar trebui de copiii lor, să-i scoată în parc sau să-i înscrie la un sport, ce soluţii le poţi oferi pentru a-i ajuta pe cei mici să facă mişcare?
- În primul rând, atunci când aleg grădiniţa sau şcoala, să se asigure că acestea au în program ore de sport sau activităţi ce ar ajuta la dezvoltarea fizică a copilului. În week-end sau chiar în cursul săptămânii să iasă cel puţin o dată sau de două ori cu cel mic în aer liber, la mişcare de orice fel. Altă variantă ar fi să apeleze la bunicul sau la bunica, să îl ducă la cursurile sau activităţile fizice unde este înscris. Trebuie să menţionez un lucru foarte important, copilul trebuie să îşi dezvolte corpul cu activităţi din cele mai diverse, pentru că numai în felul acesta va ajunge să fie deschis către mişcare toată viaţa. Fiind fost sportiv, din experienţă vă pot spune că, a face performanţă, înseamnă o experienţă cruntă pentru orice copil, şi aş sfătui părinţii, ca numai în cazul în care copilul are înclinaţii clare către un anumit sport, să încerce să performeze pe acea ramură.