Main menu

header

479 3 1de Oana Anghel

Banaba este o plantă asiatică, ale cărei virtuți curative au început să fie studiate abia în anul 1990, când un om de afaceri japonez, aflat în vacanță în Filipine, a devenit interesat de proprietățile ei. Cercetările efectuate în Japonia și, ulterior, în SUA au condus către aceeași concluzie: în prezența plantei, nivelul de glucoză din sânge scade, iar zahărul este metabolizat mai eficient, fiind transformat în energie.

Reduce absorbția carbohidraților

În urma cercetărilor efectuate asupra plantei s-a dovedit că principalul ingredient activ, acidul corosolic, acționează similar insulinei, ajutând la absorbția glucozei. În plus, eficientizează metabolismul zahărului în organism, întârzie și reduce absorbția carbohidraților. Astfel, acest acid devine „răspunzător” de eficacitatea plantei în tratarea diabetului și a obezității. În plus, banaba este benefică și în cazul hipertensiunii arteriale, ulcerelor, durerilor abdominale și problemelor renale.

Transformă excesul de zahăr din sânge în energie

În cadrul unei cercetări realizate în Tokyo, în 1999, șoarecilor de laborator li s-a administrat extract de banaba, constatându-se o scădere cu 65% a lipidelor hepatice, fenomen datorat reducerii trigliceridelor (un tip de grăsimi dăunătoare). Reducerea lipidelor hepatice este corelată cu pierderea în greutate. Rezultatele au demonstrat, așadar, că frunzele de banaba au un efect benefic asupra șoarecilor obezi. Într-un alt studiu realizat, de această dată de oamenii de știință americani, subiecților umani nondiabetici li s-a administrat un medicament pe bază de acid corosolic. Spre deosebire de insulină, care transformă excesul de zahăr din sânge în grăsime, acest acid l-a transformat în energie. A rezultat, astfel, reducerea greutății corporale a subiecților.

Se administrează doar adulților

Pentru obţinerea ceaiului de banaba, se începe cu uscarea fructelor şi a frunzelor timp de două săptămâni. La capătul acestei perioade, fructele şi frunzele se taie în bucăţi mici, după care se pun la infuzat în apă fiartă în prealabil. Proporţia este de o cană cu fragmente de banaba la două căni cu apă. Se infuzează timp de 30 de minute, după care lichidul se strecoară şi se consumă cald de patru-șase ori pe zi. Resturile de plantă rămase după strecurare pot fi refolosite de până la trei ori, ceaiul menţinându-şi aroma. În acest scop, le puteţi păstra în cămară, într-un săculeţ de pânză. Ceaiul de banaba se administrează doar adulţilor, nefiind suficient cercetate efectele sale la copii. Deşi cea mai frecventă formă de prezentare a acestei plante este sub formă de ceai, în comerţ există şi capsule care conţin extract de banaba. În lipsa indicaţiilor venite din partea unui specialist, doza recomandată este de una-două capsule zilnic.

Pont. Ceaiul de banaba este un excelent tonic pentru organism